<strong>VIKTIG:</strong> Et kyss er svært viktig for utviklingen av forholdet.  Foto: Shutterstock / Aleksandra Kovac
VIKTIG: Et kyss er svært viktig for utviklingen av forholdet. Foto: Shutterstock / Aleksandra Kovac Vis mer

Kyss

- Er han en dårlig kysser, så er det bare å glemme det

Har mye å si for parforholdet, mener ekspertene.

Publisert
Sist oppdatert

Er man singel og på leting, kan det føles både lettende og befriende når man endelig finner en man vil satse på. Vi vet alle at det er svært vanskelig å finne en man passer sammen med, og ofte er vi villige til å prøve ganske hardt når vi først finner det. Kjemien er på plass, dere får hverandre til å le og har funnet ut at dere er på samme sted i livet. 

Men så skjer det som ikke skal skje: Han er skikkelig dårlig til å kysse. Hvordan går man egentlig frem da? 

- Hvis typen er dårlig kysser, så er det bare å glemme det. Finn en annen. Klining er ingen øvelse eller teknikk. Det kommer fra hele sjela, mener sexpirator Cecilie Kjensli.

Samlivs - og psykoterapaut Bente Skog understreker også at kysset er svært viktig. 

- Det er ingen tvil om at det er viktig at man kysser godt sammen. Det romantiske kysset er forankret i vår kultur og skaper tetthet, nærhet og gir en pangstart i forhold til de seksuelle følelsene, sier hun. 

LES OGSÅ: Har du ikke energi til sex?

Alt håp er ikke ute

Men er kyssing såpass avgjørende for et eventuelt forhold, at alt håp er ute hvis det ikke fungerer? 

Sexpirator Kjensli mener at fremtidsutsiktene er dårlig hvis man ikke har kysse-kjemi, men forklarer at det kan være en løsning å ta problemet ved roten. 

- Hvis du sier i fra med en gang, at «hey hey hey, sett ned tempo, ikke stikk tunga rett i munnen før leppene møtes» eller lignende, og han lystrer, så er det jo håp. Klart du kan oppdra mannen, men det finnes ingen garantier, sier hun. 

Samlivsterapauten forklarer hva et kyss gjør for oss. 

- Det er utviklet i oss gjennom evolusjonen, da dyr ga næring til barnet gjennom munnen, og det da var den ultimate tegn på kjærlighet. Det utløser dopamin og serotonin i hjernen, og gjør at vi mer og mer, kun får øyne for den éne, sier hun. 

En av grunnene til at man ikke har kjemi når det kommer til kyssing, kan være kjønnsforskjeller, mener hun. 

- Menn og kvinner oppfatter kyss forskjellig. For menn er det veldig seksuelt betont, og snakker direkte til forplantningsbehovet. Men for kvinner kan det mer være nærhet, kos og et termometer på forholdet, sier Bente Skog.

LES OGSÅ: Dette er det perfekte kyss 

Dette gjør du

Det kan føles grådig brutalt å dumpe en mann på grunn av dette, hvis alt annet er på plass. Ifølge samlivsterapauten, finnes det råd. 

1. Snakk om det
- Det kan hende han kysser bedre med noen enn med andre, så det er ikke sikkert det bare er han. Begynn forsiktig og si det til han, det kan det være verdt. Ta en rolig samtale om det og vil snakke om noe som er litt vanskelig. Dette kan også gjøre at dere kommer nærmere. 

2. Innsats
- Vær klar på at du tar det opp fordi du liker han så godt, og vil det skal fungere. Si for eksempel at du ikke helt føler nærheten når dere kysser. Få til en dialog rundt det,  og få frem at du også vil bli kjent på det seksuelle området og derfor vil ta det opp.

<strong>START:</strong> I begynnelsen av et forhold er det mye som skal på plass. Foto: Shutterstock / wavebreakmedia
START: I begynnelsen av et forhold er det mye som skal på plass. Foto: Shutterstock / wavebreakmedia Vis mer

3. Ikke kritisér
- Si at hvis dere skal være sammen så må dere snakke om det, men ikke vær negativ. Si hva du liker med kysset først. Også kan du prøve å si hvordan du liker å bli kysset, fremfor å fokusere på at han ikke gjør det sånn. Man kan si at man har lest en spennende artikkel og spørre hvordan han ser på kyssing, for eksempel. 

LES OGSÅ: Det lønner seg å kysse

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer