Sjalusi:

Er han sjalu på babyen?

Som nybakt far kan mange føle seg overflødige. Noen beskriver en følelse av ren sjalusi rettet mot barnet.

SJALUSI: Det er ikke uvanlig at en nybakt far føler seg litt utenfor. FOTO: NTB Scanpix
SJALUSI: Det er ikke uvanlig at en nybakt far føler seg litt utenfor. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er umulig å forberede seg på livet som nybakte foreldre, for det blir nok sjeldent helt slik en hadde trodd. Det er mye følelser, både hos mor og hos far, og det er sjeldent særlig tid til å pleie forholdet månedene etter at nurket er ute. En del fedre kan kjenne på en følelse av å bli tilsidesatt – noen ganger til og med på en følelse av sjalusi når et bittelite menneske har tatt over livet.

- Mødrene er jo fremdeles i en slags symbiose med barnet sitt, og da kan nok far føle seg litt tilsidesatt, sier helsesøster og forfatter Nina Misvær ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Det kan skape flere reaksjoner hos ham, og ifølge Misvær er nok ikke følelsen av å bli helt tilsidesatt uvanlig hos en nybakt pappa. Den første tiden etter en fødsel er familien i en unntakstilstand, og det å ha for store forventninger til parforholdet og kjærestetid er nok ikke særlig lurt akkurat i denne tiden. Samtidig er det en del både mor og far kan gjøre for at begge skal føle seg inkludert.

LES OGSÅ: Flere tusen menn får fødselsdepresjoner

Noen kjenner på direkte sjalusi mot barnet

Ifølge Trine Huseby, som er samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel, og skriver om par- og familieliv på Trinehuseby.no, kan følelsen av noen menn beskrives som ren sjalusi, rettet mot den nyankomne, men akkurat hva den sjalusifølelsen bunner i kan det være vanskelig å vite. Er det at barnet får noe han ikke får, eller handler det om at partneren skuffer når hun setter hans behov til side, og at han får en følelse av at han er mindre viktig enn han trodde?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer