Sjalusi:

Er han sjalu på babyen?

Som nybakt far kan mange føle seg overflødige. Noen beskriver en følelse av ren sjalusi rettet mot barnet.

SJALUSI: Det er ikke uvanlig at en nybakt far føler seg litt utenfor. FOTO: NTB Scanpix
SJALUSI: Det er ikke uvanlig at en nybakt far føler seg litt utenfor. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er umulig å forberede seg på livet som nybakte foreldre, for det blir nok sjeldent helt slik en hadde trodd. Det er mye følelser, både hos mor og hos far, og det er sjeldent særlig tid til å pleie forholdet månedene etter at nurket er ute. En del fedre kan kjenne på en følelse av å bli tilsidesatt – noen ganger til og med på en følelse av sjalusi når et bittelite menneske har tatt over livet.

- Mødrene er jo fremdeles i en slags symbiose med barnet sitt, og da kan nok far føle seg litt tilsidesatt, sier helsesøster og forfatter Nina Misvær ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Det kan skape flere reaksjoner hos ham, og ifølge Misvær er nok ikke følelsen av å bli helt tilsidesatt uvanlig hos en nybakt pappa. Den første tiden etter en fødsel er familien i en unntakstilstand, og det å ha for store forventninger til parforholdet og kjærestetid er nok ikke særlig lurt akkurat i denne tiden. Samtidig er det en del både mor og far kan gjøre for at begge skal føle seg inkludert.

LES OGSÅ: Flere tusen menn får fødselsdepresjoner

Noen kjenner på direkte sjalusi mot barnet

Ifølge Trine Huseby, som er samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel, og skriver om par- og familieliv på Trinehuseby.no, kan følelsen av noen menn beskrives som ren sjalusi, rettet mot den nyankomne, men akkurat hva den sjalusifølelsen bunner i kan det være vanskelig å vite. Er det at barnet får noe han ikke får, eller handler det om at partneren skuffer når hun setter hans behov til side, og at han får en følelse av at han er mindre viktig enn han trodde?

- Noen beskriver en helt konkret følelse av sjalusi overfor babyen. Det er noe modig og ansvarlig ved å erkjenne det, og det kan tyde på at man er åpen for og ønsker å gjøre noe med det. Samtidig er det noe primitivt med sjalusi overfor et forsvarsløst lite barn; kanskje handler det om tap av oppmerksomhet og omsorg, som barnet får i stedet for ham, sier hun.

- Mitt inntrykk er imidlertid at menn også er lykkelige over å ha blitt foreldre og synes det er fint og spennende å ha fått baby. Jeg lurer på om denne vonde følelsen som omtales som sjalusi, like mye kan handle om skuffelse over partneren, fortsetter hun.

Usikkerhet fører ofte til sjalusi, og en nybakt mor har ofte lite overskudd når barnet har fått alt det trenger. Man blir dessuten gjerne mettet på kroppskontakt med en ammende baby, og eget behov for nærhet til partneren kan forsvinne litt i barseltiden. Da kan far stille spørsmål rundt hvor viktig han egentlig er for partneren, om hun har gått lei, om han er uinteressant, uattraktiv eller hun ikke føler hun trenger ham mer.

LES OGSÅ: - I min vennekrets er det helt naturlig å amme hverandres barn

- Viktig at faren får mulighet til kontakt med barnet

De første månedene etter en fødsel vil livet være totalt annerledes enn dere er vant med, og det er umulig å forberede seg på både far og mors følelser og reaksjoner når det er kommet en liten en. Det viktigste dere kan gjøre, til glede og nytte for alle parter, er imidlertid å sørge for at far og barn får egen tid sammen fra aller første stund. Det bidrar til å bygge opp et helt spesielt forhold mellom far og barn som er viktig for hele familien på sikt.

Misvær er opptatt av at han skal få gjøre egne erfaringer med barnet, uten innblanding og rettelser fra mor, at han skal få ta del i det som skjer, og at han skal få skape tilknytning til barnet i den helt første tiden. Det kan være med på å bygge opp et helt spesielt forhold mellom far og barn, og det kan være viktig for at han ikke skal føle han mister betydning for dere begge.

- Jeg er veldig opptatt av kontakten mellom far og barn, og jeg tenker at inntil det motsatte er bevist, så vil han gjerne være en stor del av dette, sier Misvær.

- Jeg tenker det er viktig at mor deler barnet med far. La ham få bade barnet, la ham ha selvstendige oppgaver, og la ham gjøre sine egne erfaringer. Kanskje far kan ta med barnet ut på trilletur, mens mor slapper av hjemme, sier hun.

Er han usikker, er det viktig å huske på at det er lite galt han kan gjøre, så la ham holde på og finne ut av det på egen hånd. Den første tiden i et barns liv er viktig for tilknytningen til begge foreldrene, og derfor er det viktig at far også slipper til, samtidig som han vil kunne føle seg som en større del av det som skjer.

LES OGSÅ: Sterkt bilde viser hvor fleksibelt en babys hode er

Bruk mannen som sparringspartner

VIKTIG AT FAR INKLUDERES: Det er viktig for kontakten mellom far og barn at han inkluderes helt fra starten, mener helsesøsteren. FOTO: Scanpix.com
VIKTIG AT FAR INKLUDERES: Det er viktig for kontakten mellom far og barn at han inkluderes helt fra starten, mener helsesøsteren. FOTO: Scanpix.com Vis mer

Det skjer mye når et barn kommer til verden. For eksempel opplever mange at relasjoner endres. Mange nybakte mødre vil ofte også snu seg til venninner, en søster eller en mor for råd og prat om babyen. Mange kjenner at de får et sterkere forhold til sin egen mor når de får barn selv, og det er jo selvsagt veldig naturlig at det er hun som blir spurt til råds i barseltiden. Det kan imidlertid være lurt å være bevisst på at det kan gi den nybakte pappaen en følelse av utenforskap.

- Det kan fort skje at far blir skyvet ut på sidelinjen, og der kan det hende at han blir stående, sier Misvær.

Risikoen er nemlig der for at han ikke helt er sikker på hvilken plass han skal ta, og dermed forblir litt passiv. I stedet bør han kjempe seg frem til en sentral posisjon, samtidig som mor bør gi ham rom til å bli kjent med barnet sitt.

- Han bør ikke la seg skyve ut, og mor må gjøre plass til en tredjemann. Det er viktig at far også får bruke denne første tiden til å kjenne på tilknytningen til barnet sitt.

LES OGSÅ: Derfor krangler svigermødre og svigerdøtre

Glemmer kjæresten når barna kommer til verden

I blogginnlegget «Veien til kvinnens hjerte» skriver Huseby om nettopp hva mannens engasjement for barna kan ha å si for forholdet. Hun påpeker dog, i et annet blogginnlegg, på at mange kvinner glemmer sin kjære litt når barna kommer til verden, og at dette er noe en bør bli bevisst på før det sklir helt ut og man blir sittende fast.

For reaksjonene han kan få når barnet kommer og han blir satt litt «på vent» kan være mange. Vi er ikke alltid rasjonelle når mange følelser dukker opp. Noen reagerer med sinne, andre kjenner godt etter og erkjenner situasjonen og de følelsene som oppstår.

- Når de mindre hensiktsmessige strategiene blir benyttet, er det gjerne fordi man ikke har et bevisst forhold til dette, eller det kan være mangel på alternative strategier, sier Huseby.

- En manns reaksjoner når dette oppstår, vil blant annet avhenge av i hvilken grad han har kontakt med egne følelser og evne til kommunikasjon, sier Huseby.

Eksempler på reaksjoner kan - fra de mest primitive til de mer hensiktsmessige - være:

  • Irritasjon og lav frustrasjonstoleranse overfor babyen
  • At han er kritisk og klagende overfor partneren, noe som bidrar til å støte henne lenger bort og forsterker problemet
  • Tilbaketrekning og taushet, som går på bekostning av egen trivsel og nærheten i parforholdet
  • At han forsøker å dele hennes entusiasme og engasjement for babyen, og tenker at det er en forbigående fase Initiativ til samtale der hun blir gjort oppmerksom på sin endring av fokus - og hvordan dette oppleves for ham.
  • Han erkjenner sine behov for nærhet og kontakt

LES OGSÅ: Ting du gjør annerledes med barn nummer to

Ikke bare rosenrødt med en nyfødt

Det er mye som skjer når man får barn som man ikke kan forberede seg på. Det er imidlertid viktig å ha realistiske forventninger – å vite på forhånd at ting nok blir annerledes enn dere hadde trodd, og at dette kan påvirke flere aspekter i livet enn dere er klar over.

Misvær tror blant annet sosiale medier er med på å gi oss et inntrykk av at alt er rosenrødt.

- Men jeg tenker at alt er normalt i denne tiden. Man kjenner seg utrolig sårbar og det er helt vanlig å tenke at «hjelp, hva har vi gjort?». Det er lurt å prøve å få et litt realistisk bilde av denne første tiden som foreldre. Snakk med andre som har fått barn om dette i tiden før fødsel og si dere ønsker å høre om både gleder og sorger, råder hun.

LES OGSÅ: De ukjente tegnene på at du er gravid

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer