Sjalusi:

Er kjæresten din sjalu på fortiden din? Da er det som regel én grunn til det

- En person som er sjalu fra før, vil ikke føle seg tryggere dersom han eller hun «vet alt» de tror de vil vite, sier sexolog.

SJALUSI: Sjalusi kan være et vanskelig tema å snakke om. Men det er noe du kan gjøre med det. FOTO: NTB scanpix
SJALUSI: Sjalusi kan være et vanskelig tema å snakke om. Men det er noe du kan gjøre med det. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi vil gjerne vite alt om personen vi elsker, men det er særlig ett tema som kan skape litt trøbbel: eks-kjærester og seksuell fortid. Noen av oss forteller gjerne om tidligere erfaringer, mens andre ønsker å holde den døren lukket. Men, hva gjør du dersom den nye kjæresten ikke slutter å grave i fortiden din?

Cecilie Kjensli er sexinspirator, blogger og innehaver av den lille erotiske nettbutikken Cpunktet.no. Hun står også bak boka «Sex fra Ah til Åh».

- Jeg tror ikke det er lurt å snakke om hva du og eksen pleide å gjøre i senga, med den nye kjæresten. Det dere hadde sammen er jo en sak mellom dere to, og nå har du en ny. Er han eller hun usikker, så må du understreke at du faktisk ligger med vedkommende fordi du liker det, sier Kjensli til KK.

LES OGSÅ: Sjalusi er helt naturlig, men i noen tilfeller kan det gå for langt

Når går det for langt?

Om du har en ny kjæreste som er sjalu på din seksuelle fortid, synes Kjensli at du burde tenke deg godt om før du går videre. Er han bare litt usikker, eller er han faktisk ordentlig sjalu på de du ikke ligger med lenger? Her er det en forskjell.

KRANGLING: Sjalusi kan ofte føre til krangling. FOTO: NTB scanpix
KRANGLING: Sjalusi kan ofte føre til krangling. FOTO: NTB scanpix Vis mer

- Er han sjalu på sexlivet ditt, er han mest sannsynlig sjalu på andre ting også. Har du lyst til å dele hele tilværelsen din med en som trekker ned stemninga, og forsurer det som burde være en positiv ting?

Er den nye partneren din usikker på om han eller hun er bra nok, mener Kjensli at du må vise at du faktisk liker å være med vedkommende.

- Vis at du er glad og fornøyd, og får deilige orgasmer med den nye kjæresten. Om det derimot er det som er problemet, at sexen ikke er så bra, for eksempel, har dere åpenbart et kommunikasjonsproblem, spesielt hvis du pleide å få det til før.

LES OGSÅ: Hvorfor kommuniserer menn og kvinner så forskjellig?

Slik kan dere takle usikkerhet i forholdet

Sjalusi er svært vondt for begge parter. Når vi føler på sjalusi kan det ofte være vanskelig å snakke om det på en rasjonell måte. Samlivsterapeut og sexolog, Bianca Schmidt, mener det er viktig å huske at sjalusi ofte bunner i usikkerhet.

BEKREFTELSE: Sjalusi bunner ofte i ønsket om bekreftelse på at man er god nok. FOTO: NTB scanpix
BEKREFTELSE: Sjalusi bunner ofte i ønsket om bekreftelse på at man er god nok. FOTO: NTB scanpix Vis mer

- Når mennesker er sjalu, er de ofte usikre. De vil vite om de er bra nok, og er ofte redde for at partneren er interessert i andre enn dem selv, sier Schmidt til KK.

Derfor kan de tenke at hvis de får spurt nok, gravd nok og får lagt alle kortene på bordet, vil de få en følelse av oversikt og kontroll. Schmidt forklarer derimot at en person som er sjalu fra før, ikke vil føle seg tryggere dersom han eller hun «vet alt» de tror de vil vite. Det vil ofte bare skape enda flere spørsmål.

- Det den sjalu personen egentlig søker, er en bekreftelse på at kjæresten virkelig er glad i og dedikert til han eller henne. Så det er mye mer effektivt å fortelle kjæresten sin at man føler seg usikker og sårbar, og å forklare at man er redd for å ikke være god nok, sier sexologen.

Dette vil stort sett åpne hjertet til den andre og vekke ønsket om å ivareta og trygge.

LES OGSÅ: Lykkelige par fokuserer på de små tingene

Man bestemmer selv om man vil fortelle

Schmidt forklarer også at vi alle har forskjellige syn på seksuell fortid og eks-kjærester. Noen synes det er gøy å fortelle morsomme historier fra fortiden, og forstår ikke at det kan føles skremmende for den nye kjæresten å høre.

- Det er ofte slik sjalusien blir vekket. Det generelle tipset vi gir til par er å ikke dele for mye om tidligere eks-kjærester. Det kan være et minefelt, sier Schmidt, men understreker at det selvfølgelig finnes par som synes det er uproblematisk å prate om fortiden.

Hun mener også at det er veldig viktig å respektere at ikke alle ønsker å svare på spørsmål om fortiden sin. Det er ikke en selvfølge at vi skal få vite alt om tidligere partnere.

- Forsøk heller å fokusere på dere to - her og nå. Hva ønsker, eller trenger, dere seksuelt eller emosjonelt? Er det noe dere savner? Jobb med dere to, uten å dra inn en tredjepart fra fortiden.

LES OGSÅ: Liker du å kjøre kjæresten sjalu?

LES OGSÅ: Dette synes gutta om sex på første date

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer