Hiv

- Er man hiv-positiv og velbehandlet kan man ikke smitte andre

Ifølge ekspertene er det verste ved å ha hiv i dag skammen og stigmaet man kan møte i samfunnet.

SAMLEIE OG HIV: Ifølge ekspertene kan man fint ha sex med hiv-positiv uten å bli smittet! Foto: Shutterstock / Photographee.eu
SAMLEIE OG HIV: Ifølge ekspertene kan man fint ha sex med hiv-positiv uten å bli smittet! Foto: Shutterstock / Photographee.eu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til tross for at vi har vært kjent med hiv - humant immunsviktvirus - i Norge i en årrekke er mange av oss fremdeles uvitende om sykdommen - noe som i flere tilfeller har påvirket de hiv-positives liv. Dette forteller Trine Aarvold, som er lege ved Sex og Samfunn.

- For 30 år siden her i Norge så var hiv en dødelig sykdom, og det er den fortsatt i mange land. Men har man tilgang på medisiner, så kan man leve veldig godt med hiv og ha lite plager, sier hun og fortsetter:

- Det er noe vi er nødt til å snakke mer om, for det er fortsatt mye stigma rundt denne sykdommen som gjør at de som blir smittet føler at de får en dødsdom, og at de føler det vanskelig å være en del av samfunnet.

Spesielt når det kommer til samliv er det mange hiv-positive som føler seg utestengt i den forstand at de fleste fremdeles tror at man blir smittet umiddelbart dersom man har samleie med en som har hiv. Slik er det imidlertid ikke forteller ekspertene. 

- Hiv smitter ikke så lett som mange har fått inntrykk av i media, sier Aarvold.

Hun forteller at viruset selvfølgelig kan smitte ved seksuell kontakt og blodsmitte, samt fra mor til barn ved amming eller ved fødselen, men at sannsynligheten for det i dag, dersom man har tilgang til medisiner, er utrolig liten.

- Har man vaginalt samleie med en person som har hiv, selv om denne ikke er behandlet, så er risikoen for smitte trolig så lav som 0,1 prosent. Dagens medisiner gjør at virusmengden i kroppen er så lav at en person som er godt behandlet er tilnærmet smittefri, sier Aarvold og fortsetter:

- Det har heller aldri blitt rapportert at noen har blitt smittet ved vanlig sosial omgang og man kan trygt leve med en som er hiv-positiv og dele håndklær, sengetøy, bestikk og gi klem og kyss uten å tenke på smitte. Dette er viktig at alle rundt forstår slik at de som er smittet ikke skal føle at de må ta forhåndsregler eller ikke kunne leve normalt med andre mennesker fordi andre frykter smitte.   

LES OGSÅ: Her smittes flest nordmenn av hiv

- Smittefaren er så nært null som man på noen måte kan komme i biologien

Aarvold får støtte fra Susan Crown, som er avdelingsleder ved seksjon for seksuelt overførte og blodbårne infeksjoner ved Statens Serum Institut i Danmark, som også understreker at hiv ikke smitter så lett som de fleste tror - tvert i mot!

- Hvis man er hiv-positiv og man er velbehandlet, det vil si at man tar medisinene sin som man skal og blir testet et par ganger i året for å sikre at det er et meget lavt – gjerne umålelig lavt – virus mengde i blodet, så kan man ikke smitte. Uviktig hvilken sex man har, sier Crow og legger til:

- Så en velbehandlet hiv-positiv behøver ikke bekymre seg for å smitte andre, og behøver ikke bruke kondom eller fortelle partneren at han/hun er hiv-positiv.

- Så smittefaren er lik null dersom man er velbehandlet og sjekker seg regelmessig?

- Du får aldri en lege til at si noe absolutt om noe som helst, fordi det er biologi det her. Men den er så nært null som man på noen måte kan komme i biologien. Jeg kan understøtte denne påstanden med det faktum at man enda ikke har kjennskap, på verdensplan, til et eneste tilfelle hvor en velbehandlet hiv-smittet har smittet en partner. Så det må sies å være meget sikkert, om ikke null, svarer Crown og fortsetter: 

- Det er ingen kjempeulykke å være positiv lenger. Situasjonen har endret seg mye de siste årene. En velbehandlet hiv-positiv har samme livslengde som en hiv-negativ, og medisinen har i ettertid blitt så utviklet, at det ikke er bivirkninger lenger heller. Det verste ved å ha hiv i dag er skammen og stigmaet man kan møte i samfunnet. Man frykter å bli utestengt fra sine omgivelser.

HIV-TEST: Dersom du tror du kan ha bli smittet anbefaler ekspertene å ta en gratis hiv-test for å være på den sikre siden. Foto: Shutterstock / Gam1983
HIV-TEST: Dersom du tror du kan ha bli smittet anbefaler ekspertene å ta en gratis hiv-test for å være på den sikre siden. Foto: Shutterstock / Gam1983 Vis mer

LES OGSÅ: Fikk hiv-diagnosen tre dager før hun skulle gifte seg

Hvordan kan man være på den trygge siden?

Både Crown og Aarvold understreker at sannsynligheten for smitte i dag er utrolig liten, dersom man finner ut av ar man er hiv-positiv og går til behandling, men det er likevel et par forhåndsregler man kan ta dersom man vil være 110 prosent sikker på ikke å bli smittet.

- For å være sikker på å beskytte seg mot alle seksuelt overførbare infeksjoner, anbefales det å bruke kondom når en har sex med ny eller tilfeldig partner. Da gjør en det en selv kan for å unngå å bli smittet av noe, sier Aarvold og fortsetter:

- Er man derimot fast partner med en som lever med hiv vil man få god oppfølging og rådgivning om hvordan man kan unngå smitte på sykehuset hvor man blir behandlet. Det er mange faktorer som kan spille inn, blant annet kan det smitte lettere om man har andre seksuelt overførbare infeksjoner.

Har man sex uten kondom eller hatt kondomsprekk med en person som er hiv-positiv eller det er høy risiko for at personen kan være det, forteller Aarvold at man kan ta kontakt med sykehus og legevakter for å hindre smitte.

LES OGSÅ: Levde med falsk hiv-diagnose

- På sykehus og legevakter kan man få medisiner som kan hindre at viruset overlever og man kan unngå eventuell smitte. Dette kalles PEP-behandling og står for posteksposisjonell profylakse og må tas innen 48 timer, sier Aarvold og understreker:

-Tror du at du har utsatt deg selv for smitte av hiv, er det fint å ta en test. Det er gratis å teste seg og en kan få gjort det hos alle fastleger, klinikker som jobber med seksuell helse og på helsestasjon for ungdom. Dette er en blodprøve og den er helt sikker hvis det har gått tre måneder siden man hadde ubeskyttet samleie.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer