Hiv

- Er man hiv-positiv og velbehandlet kan man ikke smitte andre

Ifølge ekspertene er det verste ved å ha hiv i dag skammen og stigmaet man kan møte i samfunnet.

SAMLEIE OG HIV: Ifølge ekspertene kan man fint ha sex med hiv-positiv uten å bli smittet! Foto: Shutterstock / Photographee.eu
SAMLEIE OG HIV: Ifølge ekspertene kan man fint ha sex med hiv-positiv uten å bli smittet! Foto: Shutterstock / Photographee.eu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til tross for at vi har vært kjent med hiv - humant immunsviktvirus - i Norge i en årrekke er mange av oss fremdeles uvitende om sykdommen - noe som i flere tilfeller har påvirket de hiv-positives liv. Dette forteller Trine Aarvold, som er lege ved Sex og Samfunn.

- For 30 år siden her i Norge så var hiv en dødelig sykdom, og det er den fortsatt i mange land. Men har man tilgang på medisiner, så kan man leve veldig godt med hiv og ha lite plager, sier hun og fortsetter:

- Det er noe vi er nødt til å snakke mer om, for det er fortsatt mye stigma rundt denne sykdommen som gjør at de som blir smittet føler at de får en dødsdom, og at de føler det vanskelig å være en del av samfunnet.

Spesielt når det kommer til samliv er det mange hiv-positive som føler seg utestengt i den forstand at de fleste fremdeles tror at man blir smittet umiddelbart dersom man har samleie med en som har hiv. Slik er det imidlertid ikke forteller ekspertene. 

- Hiv smitter ikke så lett som mange har fått inntrykk av i media, sier Aarvold.

Hun forteller at viruset selvfølgelig kan smitte ved seksuell kontakt og blodsmitte, samt fra mor til barn ved amming eller ved fødselen, men at sannsynligheten for det i dag, dersom man har tilgang til medisiner, er utrolig liten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer