Vennskap

- Er man mye med en av det motsatte kjønn, kan det hende at det oppstår følelser

- Det er vanlig at en mann som er god venn med en kvinne har vært betatt av denne kvinnen, sier ekspert.

VENNER OG SEX: Hvor vanlig er det at dine mannlige venner også er betatt av deg? Ifølge ekspertene velger vi venner ut fra samme grunnlag som vi velger partnere.  Foto: Shutterstock / wavebreakmedia
VENNER OG SEX: Hvor vanlig er det at dine mannlige venner også er betatt av deg? Ifølge ekspertene velger vi venner ut fra samme grunnlag som vi velger partnere. Foto: Shutterstock / wavebreakmedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke uvanlig at det oppstår følelser i et vennskap mellom menn og kvinner. Og vanligst er det at gutta blir betatt av jentene. I en studie fra 2012 (les mer her) så forskere fra University of Wisconsin-Eau Claire på 400 personers vennskap - da med personer av motsatt kjønn.

Studien viste at menn oftere var tiltrukket av sine kvinnelige venner enn motsatt vei. Menn trodde også at kvinner oftere var tiltrukket av dem, mens kvinnene generelt sett ikke var like tiltrukket av de mannlige kompisene sine. 

Er platoniske forhold mellom menn og kvinner i det hele tatt mulig? Og er det slik at guttevennen din ofte egentlig er betatt av deg? 

- Generelt sett i vår kultur er det slik at gutter oftest er betatt av jentevennene sine, mens jenter har guttevenner som en slags sikkerhet.

LES OGSÅ: En god grunn til at du bør styre unna vennesex

- Gutter er oftest betatt av jentevennene sine

- Det er nok veldig individuelt. Vi menn har mer testosteron enn kvinner, som er en trigger for jaktinstinkt. Jeg tror helt sikkert at det kan stemme, men det har veldig mye å si hvor tilgjengelig man er. Tenker man at dette kun er vennskap og ingenting mer, kan det hende at det er sånn det blir også. Men holder man på med en av det motsatte kjønn mye, kan det hende at følelser oppstår, sier Thomas J. Winther, sexolog og familieterapeut, til KK.no. 

- Jeg vil si at det er vanlig at en mann som er god venn med en kvinne har vært betatt av denne kvinnen. Men det er også ganske vanlig at damer enten er eller har vært betatt av, eller har menn som en slags sikkerhet. Det går begge veier. Generelt sett i vår kultur er det slik at gutter oftest er betatt av jentevennene sine, mens jenter har guttevenner som en slags sikkerhet, sier Anders Lindskog, psykolog og spesialist i klinisk sexologi, til KK.no.

- Med selvinnsikt og ærlighet som krav, ville mange måtte svare ja på dette spørsmålet. Det gjenspeiles i mange av historiene bak utroskap, der relasjonen til en venn eller kollega har utviklet seg til en romantisk relasjon. Man er særlig eksponert om man jobber tett sammen eller deler sterke følelsesmessige opplevelser. Da kan man komme nær på en helt spesiell måte, og kan bli mer oppmerksom på erotiske spenninger, sier samlivsterapeut Trine Huseby til KK.no.  

LES OGSÅ: Når du forelsker deg i en venn

Velger venner og partnere på samme måte 

Så hvorfor blir jente- og guttevenner betatt av hverandre? Lindskog sier at vi velger venner som vi har det morsomt med, og at det er lett å bli forelsket i folk vi trives sammen med. 

- Vi velger venner som vi respekterer og blir forelsket i folk som vi respekterer. Hvis den andre personen er pen i tillegg, er det veldig vanskelig å ikke innimellom få seksuelle følelser. Så det er helt enkelt at vi på mange måter velger venner ut fra samme grunnlag som vi velger partnere. Det er helt naturlig, fortsetter han. 

Lindskog sier at det er vanlig å oppdage hverandre først på grunn av utseende, og at dere senere oppdager at dere også trives sammen og med dét utvikler et vennskap. Han trekker frem eksempelet med hvem du først går bort og snakker med på en fest, og sier dette som oftest ikke er slump. 

Damer er i større grad interessert i en backup med trygghet i tillegg til kjæresten, mens menn i større grad er interessert i en backup med tanke på det seksuelle. 

- På slutten av 90-tallet kikket svenske forskere på kontaktannonser etter hvilke kvaliteter menn og damer etterspør. Menn etterspurte i stor grad utseende, mens damer ser etter trygghet og penger. Damer spør etter utdannelse, økonomi - den typen stabilitet.

- Jeg tenker at dette også går igjen i denne sammenhengen - at damer i større grad er interessert i en backup med trygghet i tillegg til kjæresten, mens menn i større grad er interessert i en backup med tanke på det seksuelle, sier Lindskog. 

Thomas Winther henviser til et forsøk han har gjort selv i en sexologistudie som han mener beviser at det er menn som er mest på. 

- At det fortsatt er mannen som er mer på jakt enn kvinnen, er garantert. Jeg har gjort et par morsomme, små studier selv. For lenge siden lagde jeg profiler på datingsider som jeg sørget for at var veldig ordentlige. Kvinnene som svarte, gjorde dette over flere år - fire eller fem. Jeg fikk også en venninne av meg til å gjøre det samme. I løpet av ti minutter hadde hun flere hundre henvendelser, sier han til KK.no. 

- Grunnen til at vi gjorde dette, var at venninnen min ikke trodde på at menn var mest pågående. Så hun noen hun likte selv, var hun den som var på for å skape kontakt. Men i det store og det hele er det ikke sånn. Ser man filmer fra 50-60-årene, var det alltid guttene som gikk over gulvet. Jentene satt på rad og rekke, og det var guttene som måtte ut og by dem opp. 

LES OGSÅ: Når den du elsker ikke elsker deg

(Artikkelen fortsetter under bildet) 

TILTREKNING: Platoniske vennskap mellom menn og kvinner er mulig, ifølge ekspertene. Samtidig er det ikke usannsynlig at det i årenes løp vil oppstå romantiske følelser, enten ensidig eller gjensidig.  Foto: Shutterstock / Syda Productions
TILTREKNING: Platoniske vennskap mellom menn og kvinner er mulig, ifølge ekspertene. Samtidig er det ikke usannsynlig at det i årenes løp vil oppstå romantiske følelser, enten ensidig eller gjensidig. Foto: Shutterstock / Syda Productions Vis mer

- Kan ha platonisk forhold 

- Det er helt klart mulig å ha et platonisk vennskap på tvers av kjønn, men mennesker er seksuelle vesener, og det kan skifte over tid, sier Lindskog. 

Han sier at et vennskap fra barndommen kan være platonisk i både 20 og 30 år - til den ene for eksempel blir singel. Da kan det plutselig oppstå seksuelle seksuelle følelser, enten ensidig eller gjensidig. 

- Det kan også ha å gjøre med utseenderelaterte ting. For eksempel kan en gutt som tenner på jenter som er lubne, ha hatt en tynn venninne hele livet. Hvis hun begynner å bli lubben, kan det plutselig være at han utvikler følelser for henne, sier Lindskog. 

Han mener det handler mye om livssituasjon. Han sier dersom man har følelser for en spesiell person, kan det bli mindre av dette til vennene, men legger også til at en del kan ha seksuelle følelser for mange personer samtidig. 

Thomas Winther på sin side, mener også det er mulig. Samtidig legger han til: 

- Når det er en kvinne og mann, er det et eller annet som er pirrende med det, så det kan ligge en annen undertone der i veldig mange tilfeller. Jeg er også sikker på at noen ikke er tilnærmelig for denne typen signaler. Hvis man har en partner og det er helt uaktuelt, stiller man seg helt utilgjengelig. Likevel ligger det en eller annen vibe der når det er to av motsatt kjønn, sier han. 

LES OGSÅ: Forelskelse eller lyst? 

- Mulig å beholde vennskapet 

Dersom den ene parten i et vennskap på tvers av kjønn får følelser for den andre, vil det være mulig å klare å beholde vennskapet da? Ja, mener Anders Lindskog. 

- I utgangspunktet spiller det ikke så stor rolle hvis man har respekt for hverandre. De fleste synes det er ok at andre synes man er sexy - men de fleste ønsker ikke at man skal mase om det. En mannlig venn kan si til en kvinne at hun er dritpen, og de fleste vil like det. Og som mann liker man å høre det samme. For eksempel «Jeg skulle ønske mannen min så ut som deg». De fleste liker å høre det, sier han, samtidig som han sier det finnes en grense for hvor det blir masete og slitsomt. 

Winther tror det kan bli mer komplisert. 

- Jeg tenker at det i mange tilfeller vil være vanskeligere hvis det oppstår følelser. Men hvis man er veldig tydelig i et tilfelle der en er forelsket og sier «Der kommer ikke jeg til å være. Men det er ikke det at jeg ikke liker deg» - da kan vennskapet fortsette. 

Han mener imidlertid at det vil oppstå en skjevhet i samme øyeblikk som en av partene uttaler at han/hun har følelser for den andre. 

- Så at det blir helt det samme, tror jeg ikke. Og i tilfellene der man går sammen og innleder et forhold, skal man være klar over at man kan miste en god venn i prosessen. 

I tilfellene der man går sammen og innleder et forhold, skal man være klar over at man kan miste en god venn i prosessen. 

LES OGSÅ: Er det greit å falle for venninnens (eller søsterens) eks? 

- Ha klare grenser 

Anders Lindskog sier at det er viktig å ha klare grenser hvor dere klarer å kombinere det å ta imot et kompliment, men være tydelig på hva du selv ønsker.  

- Det som gjør det vanskelig, er om du ikke tør å avvise. At du sier ting som «Jeg tror ikke det går, akkurat nå». Da begynner den andre parten å lure på når det vil passe. Du må være tydelig på ja eller nei, slik at den andre kan forholde seg til dette, fortsetter Anders Lindskog, og legger til at mange damer sliter med å være tydelige nok. 

- Vær tydelig og snakk med hverandre om roller og hva forholdet er tidlig. Hvis man har forventninger, vil dette også gjøre at det kanskje blir lagt på is. Da har man allerede etablert grunnprinsippene for forholdet man har. Det handler om kommunikasjon og å være tydelig på ting, og dette er det viktig å gjøre tidlig, råder Winther. 

- Jenter ofte mer naive 

Sexolog Siril Jensen mener også at det er mulig å ha et hundre prosent platonisk forhold på tvers av kjønn, og at det ikke nødvendigvis må være noen baktanke med å utvikle gode vennskap med det motsatte kjønn.  

- Uansett er min erfaring at jenter kan være noe mer naive her enn gutta, da gutta ofte har en baktanke med å bli kjent og knytte vennskap. Sånn litt ukritisk sagt kan man si at jenter ofte vil ha gode vennskap og kjærlighet i bunn før man går over til å være seksuelt aktiv, mens gutta er litt annerledes skrudd sammen og ofte kan være på jakt etter kun sex - uforpliktende. Dette er selvfølgelig en generalisering, og det er alltid unntak! sier hun. 

Hun sier at vennskap også kan føre til varmere følelser, og at det heller ikke er uvanlig at man kan fantasere seksuelt om vennene sine. 

- Om dette er noe som er gjensidig, og bør utforskes må man jo bare prøve seg frem. Det som fort kan skje er at dersom man har sex med en god venn kan vennskapet opphøre i etterkant om det viser seg at det seksuelle ikke var en suksess. Det er i såfall en risiko man får vurdere på forhånd, er det verdt det?

- Menn gir oftere uttrykk for følelsene

Samlivsterapeut Trine Huseby jobber til vanlig med å hjelpe par å få det bedre sammen. I tilllegg driver hun sin egen blogg. 

Samlivsterapeut Trine Huseby.  Foto: Pressefoto
Samlivsterapeut Trine Huseby. Foto: Pressefoto Vis mer

Hun mener det i 2016 fortsatt er mer vanlig for menn enn for kvinner å avsløre og gi uttrykk for romantiske følelser i venneforhold - og å ta initiativ som medfører risiko for avvisning. 

Samtidig har hun inntrykk av at kvinner har disse følelsene i like stor grad som menn, men ikke velger å fronte dem. 

På spørsmål om hvilke gode råd hun ville gi dersom man har en venn av det motsatte kjønn som man merker man begynnger å få følelser for, sier hun at det avhenger av utgangspunktet.

Se hennes råd under: 

1. Er du i et parforhold du ønsker å fortsette å være i
- Inkluder partneren din i kontakten med vennen din - fortell hva dere kommuniserer om og ta partneren din med når dere treffes. 
- Reduser kontakten med vennen inntil følelsene har avtatt. 
- Hvis nødvendig: informer vennen din om følelsene dine og standpunktet ditt - men sørg for at partneren din er den du er mest åpen og fortrolig med - ikke vennen. 
- Ta kontroll over tanker og fantasier, styr dem i en annen retning

2. Er du redd for å ødelegge vennskapet:
- Det er et sjansespill - en gambler ville teste det ut. Utfallet kan slå begge veier: det ble ditt livs kjærlighet eller det ble et såret vennskap. For yngre mennesker fungerer det ofte bedre, herav begrepet «friends with benefits».

3. Du er ikke i parforhold og du er ikke bekymret for vennskapet:
Hvorfor nøler du?

LES OGSÅ: Faller du for utilgjengelige menn? 

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet fram til nye lesere. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer