Fyllevold

- Er man utagerende på én arena kan man lett være det på andre arenaer også

Har du lagt merke til at kjæresten din er svært hissig mot andre, eller stadig havner i slåsskamper på fest? Det kan være et tegn du bør ta alvorlig.

VOLD: Har du en kjæreste som sliter med å kontrollere sinnet sitt på byen, bør du tenke deg om, mener ekspert.
VOLD: Har du en kjæreste som sliter med å kontrollere sinnet sitt på byen, bør du tenke deg om, mener ekspert. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi kjenner vel alle til typen som skaper problemer på fest. Personen som ikke tåler å bli snakket til på en viss måte, krangler med dørvaktene eller skaper bråk ved baren. 

Familieterapeut og sexolog Thomas Winther mener du bør være på vakt dersom kjæresten din er aggressiv på fest og i andre situasjoner, selv om han aldri har lagt en hånd på deg. 

- Er man utagerende på én arena kan man lettere være det på andre arenaer også. Man vet at testosteron påvirker aggresjon og sinne, og man har for eksempel sett at en del ungdom som bruker testosteron er utagerende i ettertid, forklarer han. 

Men ofte er det personer som har denne tendensen allerede, som utøver aggresjon og sinne når de er beruset. Dersom kjæresten din stadig kommer i bråk i helgene bør du stille deg spørsmålet; er det alkoholen eller tendensen som ligger til grunn? 

- Alkohol i visse mengder er med på å fjerne hemninger, som igjen kan gjøre at man utøver aggresjon. Men det er ikke sagt at aggresjonen ligger der fra begynnelsen, sier han. 

LES OGSÅ: Kvinner som slår menn

Irrasjonell sjalusi 

Vold på byen kan i noen tilfeller være på grunn av sjalusi. Du har kanskje opplevd ubehagelige hendelser dersom du har en kjæreste som er svært sjalu? Kanskje kjæresten din ikke tåler at en annen mann prater med deg på byen, og reagerer aggressivt dersom han ser det.

- Man har to typer sjalusi. Rasjonell sjalusi er at du ikke har lyst til at noen skal ta kjæresten din. Det er en sunn og grei sjalusi som ikke er skadelig. Og så har du irrasjonell sjalusi, der man for eksempel drar på fest og det blir fullt bråk dersom noen ser på kjæresten, forklarer Winther. 

Dette er gjerne personer med stort kontrollbehov og kan også bety at han er eller vil bli kontrollerende på andre punkter også. 

- Det er ingen fasit, men om du har en kjæreste som stadig er voldelig mot andre på fest, bør du nok tenke at du ikke ønsker å være i et slikt forhold. Da er det sannsynlig at det er noe som ligger latent der. 

LES OGSÅ: Derfor bør dere gå til en parterapeut tidlig i forholdet

Hissig og voldelig

Har du opplevd at kjæresten din er voldelig når han er beruset, men også hissig i andre situasjoner, kan det hende han har et sinneproblem. Det kan være å oppføre seg hissig mot andre i dagligdagse situasjoner, for eksempel på butikken og mot serviceansatte.

- Det går an å jobbe med sinneproblemer. Alt håp er selvfølgelig ikke ute, og kanskje man trenger hjelp til å regulere sinnet sitt, forklarer Winther. 

Men han understreker at du bør tenke deg om dersom kjæresten din er aggressiv og kontrollerende ovenfor andre mennesker

VÆR OBS: Personer som er voldelige mot andre i fylla, kan finne på å utøve vold i andre situasjoner også.  Foto: Shutterstock / sdecoret
VÆR OBS: Personer som er voldelige mot andre i fylla, kan finne på å utøve vold i andre situasjoner også. Foto: Shutterstock / sdecoret Vis mer

- Man ser ikke alltid slike tegn tidlig i forholdet. Har du en kjæreste som banker folk på byen er det mulig at han etter hvert vil bli voldelig mot deg også. 

- Kontrollerende personer skal eie og bestemme. De er gjerne sjarmerende og snille i starten. Personer som til slutt utøver vold mot sin egen partner har også ofte en evne til å skyve skylden over på dem. De forteller deg at det er din feil som gjorde noe du ikke burde gjort. 

Dette er ting som kommer gradvis, forklarer Winther, og er ikke nødvendigvis en fasit;

- Andre tåler rett og slett ikke alkohol, og er snille og greie ellers. Da er det en god idé å slutte å drikke. 

LES OGSÅ: 5 viktige ting dere bør snakke om FØR dere blir sammen

- Farlig å tenke at du kan «redde» ham

Psykolog Peder Kjøs er også klar på at en voldelig kjæreste er et faretegn uavhengig av om det rammer deg eller andre. Han forklarer at det er et tegn på dårlig impulskontroll og at det ikke minst er kriminelt. 

FARLIG: Det er farlig å tenke at du kan redde en voldelig person, mener eksperten.  Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr
FARLIG: Det er farlig å tenke at du kan redde en voldelig person, mener eksperten. Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr Vis mer

- Det er jo ikke akkurat en god egenskap å slå folk på byen. Det er et veldig dårlig trekk, og ikke minst kriminelt. Det tyder også på at man ikke har så god styring og grenser ovenfor seg selv, noe som potensielt er farlig. 

Kjøs mener det er viktig å tenke over om du som kjæreste gir sjanse etter sjanse til slike personer. Han understreker at vold er noe personen selv må ta tak i. 

- Personer som er voldelige er ofte gode til å rasjonalisere det og legge skylda på andre. Og det kommer personen mest sannsynlig til å gjøre dersom det rammer deg til slutt også. 

Psykologen trekker frem at noen kvinner tenker at de kan hjelpe dem som ikke har det bra, at de ser kvaliteter andre ikke ser og at de kan redde dem fra noe vondt; 

- Dette er en farlig måte å tenke på. Noen kvinner har en forestilling om at de kan elske en «ødelagt» person så mye at den blir reparert. Men da er det viktig å tenke på hvordan du utsetter deg selv for fare. Det er som oftest lurest å komme seg vekk fra en slik relasjon

LES OGSÅ: Den sterke videoen har rørt millioner 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer