Vi kjenner vel alle noen som er litt vel ivrige på å dra frem banneord i vanlige samtaler. «Det var helt jævlig på jobb i dag», «Fy faen, dette var kult» eller bare «Her var det jævlig varmt».
Banneord er ord som blir brukt for å uttrykke følelser eller for å fornærme andre, og blir brukt for å provosere eller fargelegge språket. Personlig reagerer jeg negativt hvis andre banner mye, men det finnes mange som synes det er en fin fargelegging av språket. Det er også en del som synes det er attraktivt og tiltrekkende.
Se for deg at du er på en første date som virker lovende, og så begynner daten din å fortelle en historie. Ord som «faen», «jævlig» og «herregud» kommer på løpende bånd for å krydre historien. Blir du fornærmet eller synes du det er tiltrekkende?
Ny forskning avslører hva folk virkelig tenker om menn som bruker banneord. Er de mer attraktive?

Banner du mye? Ny forskning viser at det sier overraskende mye om personligheten din

Dette viser forskningen
For mange kvinner er banning en «dealbreaker», spesielt på første date når det forventes at begge prøver å vise sine beste sider. Noen tenker nok at banning vil fremstå negativt senere i forholdet, overfor foreldre, familiemedlemmer eller fremtidige barn.
På den andre siden kan banning derimot være akseptabelt eller til og med attraktivt hvis det brukes riktig.
Ny forskning viser at banning påvirker mennesker sterkere enn vanlig tale, og behandles mentalt på et dypere nivå, skriver Psychology today. De skriver videre at banning kan oppfattes positivt hvis det ikke påfører skade, eller fungerer for å lindre smerte eller stress.
Banning brukes ofte som et ufiltrert spontant uttrykk for følelser. Det kan med andre ord oppfattes som tiltrekkende hvis banningen brukes for å uttrykke positive følelser som ikke er skadelige, som for eksempel hvis kjæresten din sier «Fy faen, du er så jævlig deilig!».
- Fremstår som en «bad boy»
Veldig mange tenker at personer som banner har et dårlig ordforråd eller at de ikke har manerer, men det finnes også mange som synes det er attraktivt.
- Banning vil noen ganger gjøre at menn fremstår som en «bad boy», noe mange kvinner liker. Det er ikke nødvendigvis en slik mann kvinner vil slå seg til ro med og stifte familie med, men det kan være spennende å date en slik mann.
Det sier Thomas Winther, som er er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret i Sarpsborg til KK.
Noen tenker at banning vitner om at de tør å ta en standpunkt og markerer hvem de er. De står opp for seg selv, og det handler om kvinners grunnleggende behov for trygghet og beskyttelse.
- Banning kan selvfølgelig også støte noen bort og i et feil inntrykk, så konteksten og hvem du møter vil være avgjørende, påpeker Winther.

Bann neste gang du slår deg

Konteksten er viktig
I hvilke situasjoner kan banning gjøre menn mer attraktive? Basert på ny forskning kan vi utelukke datingfasen, ifølge en artikkel i Psychology Today.
Trine Huseby er samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel og driver fagbloggen trinehuseby.no med teknikker og inspirasjon for par. Hun sier til KK at banning kan tenkes å ha en tiltrekkende effekt når:
- To personer kjenner hverandre.
- Man forstår hva den som banner legger i det, som for eksempel spontanitet, innlevelse eller ekthet.
- Man har samme uttrykksform/sjargong.
- Banning er en felles trigger i en erotisk kontekst.
- En suksessfaktor er nok opplevd fellesskap i en eller annen form. Det kan hende det kan ha en positiv effekt i situasjoner og på personer uavhengig av dette, men da vil risikoen være høyere, forklarer Huseby.
Kan skade relasjoner
- Kan banning skade et parforhold?
- Helt i starten av et forhold kan det, ifølge artikkelen i Psychology today, ødelegge mulighetene for et nærmere bekjentskap. Om det kan gjøre skade i et etablert forhold avhenger både av intensjonen til den som banner og effekten banningen har på den andre, forklarer Huseby.
Dersom banningen er uttrykk for aggresjon, krenking eller trusler, vil det falle dårlig ut.
- Det samme vil gjelde dersom den som «blir utsatt for» banningen, opplever det som utrygt, krenkende eller truende, sier hun.
Har man ansvar for barn, vil ofte den ene eller begge oppleve foreldre som banner som dårlige rollemodeller. Hvis de to vurderer dette veldig ulikt, kan det gå ut over respekt og tillit.
- Om det ikke direkte skader forholdet, så kan det ha uheldig effekt dersom de to har ulik bakgrunn og ulik oppfatning av banning som uttrykksform. For ikke lenge siden beskrev en kvinne jeg snakker med banning som «usjarmerende». Det taler for seg, sier hun.
I 1985 undersøkte forskere kjønnsforskjeller i bruk og oppfatning av banning. Kvinner rapporterte da om mindre banning enn menn, og hadde mer konservative vurderinger angående bruk av banning. Menn så oftere på banning som en demonstrasjon av sosial makt, noe som gjorde det mer sosialt akseptabelt.

8 ting lykkelige par gjør for å bevare gnisten

Konklusjon
Hvis du er en person som liker å krydre språket med banneord, er det lurt å se an daten din før du setter i gang.
Banning i datingfasen kan nemlig være en «dealbreaker» for mange kvinner. Det kan gi et inntrykk på at du ikke er en person de vil satse videre på, selv om du banner for å krydre språket og ikke snakker fiendtlig eller nedlatende til andre.
Det kan derfor være tryggere å krydre språket med annet enn banning når du er i ferd med å bli kjent med en ny person, med mindre du får indikasjoner på at de synes det er attraktivt og spennende.

Har du opplevd fake futuring?

Denne ferdigheten er undervurdert i parforhold
