Sykelig Sjalusi

Er partneren din veldig sjalu av seg?

Faresignalene du bør være obs på!

MISTILLIT: Tidligere erfaringer og opplevelser kan være en årsak til overdreven sjalusi. Foto: Shutterstock / Dean Drobot
MISTILLIT: Tidligere erfaringer og opplevelser kan være en årsak til overdreven sjalusi. Foto: Shutterstock / Dean Drobot Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har alle opplevd sjalusi, enten det er fra oss selv eller fra partneren vår, og selv om det noen ganger kan føles litt godt å se at kjæresten bryr seg nok til å bli litt sjalu, så er det dessverre ikke alltid slik.

Når kjæresten din blir sjalu over den minste lille ting er det liksom ikke så søtt lenger, og det kan bli ganske vanskelig å forholde seg til.

Sjalusi kan være «sunt»

Den danske journalisten, forfatteren og sexologen, Sara Skaarup sier til KK.no at det å kategorisere noe som sykelig sjalusi innebærer at normal sjalusi kan være noe positivt.

Alminnelig sjalusi er en form for grensemarkør, det handler om å kjempe for noe man har kjært. Og denne formen for sjalusi konsentrerer seg gjerne på noe som faktisk har skjedd, eller noe som i det minste er reelt, forklarer hun.

Kate Elin Søyland, parterapeut og daglig leder ved Åpen Dialog i Sandnes er enig i at normal sjalusi ikke må være noe negativt, den kan faktisk knytte deg og partneren mer sammen om dere får pratet godt ut om det vonde.

– Berettiget sjalusi er egentlig bare en positiv følelse som gjør vondt – en slags alarm som skal få deg til å reagere slik at du kan beskytte den/de du er glad i. Den sunne sjalusien bekrefter relasjonen og kjærligheten mellom dere, og viser at du bryr deg om din kjæreste, sier hun til KK.no. 

LES OGSÅ: Er du ofte misunnelig?

Små bagateller blir store konflikter

Søyland påpeker at den usunne sjalusien ikke er et tegn på kjærligheten, men på det motsatte. Nemlig frykt. Altså fravær av kjærlighet, tillit og trygghet. Og denne typen sjalusi kan ha svært mange kjennetegn.

Det kan være lav selvfølelse, og stadige forhør med sjekking og kontroll, på grunn av en grunnleggende mistillit til partner. Kan ofte bagatellisere eller bortforklare sjalusien, er påfallende sjalu på dine prioriteringer og kan komme med ufine beskyldninger som ikke stemmer med virkeligheten – alt er «din feil», forteller hun.

I tillegg er de ofte dårlige på å lytte og innrømme feil, de kan være manipulerende i ord og handling og små bagateller blir gjerne til store konflikter.

Sjalusi er som regel en følelse vi får her og nå, det er noe eller noen som går over grensen vår og vi kjenner at vår integritet blir svekket. Sykelig sjalusi er derimot ikke nødvendigvis begrenset til noe reelt.

– Sykelig sjalusi kan være paranoia, og handle om noe som faktisk ikke har skjedd. Eller det kan handle om en liten bagatell, som for eksempel et kyss på kinnet, sier Skaarup.

LES OGSÅ: Derfor faller vi for ulike menn

Gamle følelser kan vekke ny sjalusi

For menneskene rundt vil slike reaksjoner oppfattes som overdreven og unødvendig, men han eller hun som kjenner på sjalusien selv vil selvsagt føle det som noe reelt. Dette er jo en følelse vedkommende faktisk har. 

Men hvorfor er det slik at noen mennesker er svært sjalu av seg, mens andre ikke er det? Skaarup mener det kan være ulike grunner til det, men ofte koker det ned til to faktorer; personlighet og tidligere opplevelser.

– Det er ulikt hvor mye vi tåler. Noen av oss er mer nevrotiske av natur, og mer utsatt for angst – og sjalusi er jo en form for angst. Andre kan derimot ha mye lettere for å stole på menneskene rundt seg, forteller hun.

Det er heller ikke slik at det bare er psykopater som kan oppføre seg sjalu og kontrollerende mot sin partner. Noen ganger kan det rett og slett bare handle om at man er formet av erfaringer.

– Fortiden kan spille inn. Hvordan vi er opplært til at kjærlighet skal være, eller hvordan vi har lært at kvinner skal oppføre seg. Eller det kan være snakk om at man vekker gamle følelser barn- og ungdomstiden, eller fra tidligere forhold, forklarer sexologen.

Ofte vet man kanskje ikke at man bærer på slike følelser. Hun forklarer at dette blir en form for angst som utløses fordi man har fortrengt gamle traumer, og disse kan komme til overflaten igjen hvis man for eksempel ser kjæresten danse med en annen.

LES OGSÅ: Sliter du med angst?

Viktig å snakke sammen om det

Sykelig sjalusi vil gjøre deg ufri i forholdet ditt, og det er ikke uvanlig at den sjalu partneren prøver å gi deg skyldfølelse for at du har fått han til å føle seg slik. Og det kanskje selv om du bare har gjort noe så uskyldig som å smile til noen.

– Du gjør lurt i å snakke med ham om hva som gjør ham usikker. Hvilke situasjoner er det som får ham til å reagere? Og spør hva du kan gjøre for at han skal føle seg tryggere på deg, anbefaler Skaarup.

Det er viktig å anerkjenne hans følelser, men det betyr likevel ikke at du bør rette deg etter alle hans ønsker. Dersom han ikke vil at du skal danse eller smile til noen, så kan det nok bli litt for ekstremt.

– Hvis kjæresten holder fast ved at det er du som er problemet, så kan det utvikle seg til noe veldig usunt etter hvert. Noen ganger er det faktisk best å gå, sier Skaarup.

Søyland påpeker at selv om du ønsker husfred, harmoni og en trygg og glad kjæreste, bør du aldri ta på deg skylden for hans sjalusi når du ikke har gjort noe galt.

– For all del! Ikke dekk over den usunne sjalusien. Da blir det bare enda verre – selv om din intensjon er aldri så positiv. Vær relasjonelt modig; konfronter, sett foten ned og si at du ikke orker et så negativt og kontrollerende forhold, sier hun. 

Men til syvende og sist er hun helt enig med Skaarup, dersom han nekter å ta ansvar for det destruktive forholdet eller progresjonen uteblir, så bør du komme deg bort!

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er tatt opp igjen til nytte for nye lesere. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer