Pliktsex:

Er «pliktsex» bare negativt?

- En forutsetning for at sex avler sex, er at sexen oppleves som positiv, sier sexolog.

SEXLYST: Hva gjør vi når sexlivet uteblir? Om vi bør ha sex selv om lysten ikke er der, avhenger av flere ting. FOTO: NTB
SEXLYST: Hva gjør vi når sexlivet uteblir? Om vi bør ha sex selv om lysten ikke er der, avhenger av flere ting. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Har du ofte sex med kjæresten din, selv om du egentlig ikke vil? Kanskje du føler at du «skylder» han eller henne sex, siden det er så lenge siden sist? Du har ikke lyst, men du gjør det likevel, og kanskje føler du deg skikkelig dritt etterpå.

Det sies jo at sex avler sex, og ikke minst hører vi ofte at sex er viktig for å opprettholde et godt parforhold. Men det å presse seg selv til å ha sex når man virkelig ikke vil, er jo verken bra eller sunt.

Så hvordan balanserer vi manglende sexlyst i en stressende hverdag, og viktigheten av å opprettholde intimitet og sex i parforholdet? Vi har spurt ekspertene om hva de tenker om «pliktsex».

- Om man føler seg tilfredsstilt og fornøyd etterpå, er det ikke pliktsex

Først og fremst; hva er egentlig «pliktsex»? Det er nemlig en forskjell på å ha sex selv om man er sliten, og det å ha sex når man faktisk ikke vil.

Sexolog og parterapeut, Tone Haldorsen, forklarer:

- Mange i parforhold har det sånn at de kanskje ikke er helt klare for sex når partneren tar initiativ, men får lyst underveis. Om man føler seg tilfredsstilt og fornøyd etterpå, er det ikke pliktsex. Pliktsex er når du har sex med partneren på grunn av dårlig samvittighet, i frykt for å miste hen, for å få fred fra press på en stund, og lignende, og at man føler seg misfornøyd, ulykkelig, brukt eller andre negative følelser etterpå.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer