Partnervalg:

Er status viktig i jakten på kjærligheten?

Miljøet former oss, men biologisk går vi etter menn med ressurser.

PARTNERVALG: Vi har forskjellige preferanser, men noen ting går igjen, forteller biologiprofessor. FOTO: NTB Scanpix
PARTNERVALG: Vi har forskjellige preferanser, men noen ting går igjen, forteller biologiprofessor. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hva vi ser etter hos drømmemannen varierer, men samtidig viser noen ting seg å gå igjen. En av dem er blant annet økonomien, og det har vært viktigere for kvinner enn menn.

Gine Roll Skjærvø, som er forsker ved Institutt for biologi ved NTNU, forklarer at det er mange ting som avgjør hva vi ser på som viktig hos en partner.

- Det er et stort puslespill. Du kan se for deg at du legger sammen mange puslespillbrikker for hva som gjør at du velger en bestemt partner. Det er mange faktorer som spiller inn.

Miljøet vi lever i har stor påvirkning, men samtidig er det noen kvaliteter som går igjen på tvers av kulturer.

- Hos kvinner er de tre viktigste tingene da ressurser og status, attraktivitet og det at mannen elsker deg – er hengiven og beskyttende, forteller Skjærvø.

At han skal være attraktiv betyr blant annet at vi gjerne vil se markører i ansiktet hans som viser et høyt nivå av testosteron, som en bred hake med skjeggvekst. Disse maskuline trekkene er, ifølge Skjærvø, ærlige signaler om gode gener som gir barna et godt immunforsvar.

Hos menn er det derimot utseende som viktigst. De er på jakt etter en ung, attraktiv kvinne med timeglassfigur. Skjærvø forteller at timeglassfiguren er assosiert med god reproduktiv helse.

LES OGSÅ: Stadig flere kvinner foretrekker yngre menn

Viktig med ressurser

Dette er altså biologi og evolusjonsteori. Det er preferanser som blant annet handler om at vi vil føre gode gener videre til barna våre. Skjærvø forklarer blant annet at testosteron er et hormon som senker immunforsvaret. Det betyr at med et dårlig immunforsvar tåler heller ikke kroppen mye det, og omvendt. En mann med mye testosteron – en mørk stemme, skjegg og en kraftig hake – har et immunforsvar som tåler mye av hormonet, noe hun også ønsker for sine barn.

- Kvinner trenger ressurser for å ta vare på barna. Kvinner investerer langt mer i barna både gjennom svangerskapet og etterpå, og da går partnerpreferansene i retning av menn som kan gi ressurser og trygghet til barnet, forklarer hun videre.

Og menn vil også ofte signalisere inntekten sin, noe kvinner kan tiltrekkes av.

I dag er ikke vestlige kvinner like avhengig av mannens inntekt, og dermed kan dette bli mindre viktig. Samtidig er det noe som heter assortative mating – at vi ser etter noen like oss selv. En kvinne med høy inntekt kan altså også bli mer opptatt av at han har det samme.

LES OGSÅ: Gjør penger oss lykkelige?

- Ikke bekymret for hva partneren jobber med

En mindre amerikansk undersøkelse gjort blant studenter konkluderer imidlertid med at vi kan bli heller mindre imponerte om vi møter en mann som er opptatt av å flashe dyre biler og penger. Dette kan vi nemlig tolke som et tegn på at han er ute etter en kort «fling» fremfor et livslangt forhold, ifølge forskerne.

Også datingsiden Match.com opplever at det er helt andre kvaliteter som er langt viktigere i dag, når vi browser datingprofiler, og at status og penger er mindre viktig for både kvinner og menn.

I en landsdekkende undersøkelse blant deres kunder fortalte 17 prosent at de mente en god økonomi var viktig hos en fremtidig partner, og kun to prosent at de ønsket seg en ambisiøs kjæreste. 43 prosent mente det var viktig at partneren var praktisk anlagt og 37 prosent ønsker seg en snill kjæreste, forteller presseansvarlig Linnéa Rinäs til KK.

- Vi ser også fra våre medlemsdata at norske single ikke er særlig bekymret for hva partneren jobber med, men blant de som faktisk har en yrkesmessig preferanse er ofte lege, tannlege eller veterinær oppført, sier hun.

LES OGSÅ: Dette skjer med datinglivet i 2018

Høy utdanning øker sannsynligheten for giftemål

Men penger kan også ha betydning for hvorvidt vi planlegger giftemål med vår kjære - særlig for menn.

Kenneth Aarskaug Wiik er seniorforsker i Statistisk sentralbyrå. I både hans og i internasjonal forskning har man sett at høy utdanning og inntekt øker sannsynligheten for giftemål, særlig blant menn. Wiik har også i sine studier sett at hos menn øker sjansen for å være uten samlivserfaring ved 40 års alder om han har lav utdanning. Blant kvinner var det de med lengst utdanning som hadde høyest risiko for å være uten samlivserfaring.

- Disse funnene stemmer godt overens med teoretiske antakelser om at kvinner søker etter en forsørger - altså menn som har høy utdanning og som er aktive på arbeidsmarkedet, sier han.

LES OGSÅ: Derfor skal du være forsiktig med baby-spørsmålet

Kvinner opptatt av kjærlighet, menn av penger

Men i en annen studie, gjort i samarbeid med svenske forskere, spurte Wiik kvinnelige og mannlige samboere mellom 25 og 35 år om hva som var viktigst der planene var giftemål; penger eller kjærlighet?

- En utgangshypotese var at økende individualisering fører til at sosioøkonomiske variabler blir mindre viktig for beslutningen om å gifte seg, forklarer han.

Resultatene på spørreundersøkelsen viste blant annet at høyere utdanning både hos en selv og hos partneren økte sannsynligheten for å ha planer om å gifte seg innen to år.

Kvinnenes ekteskapsplaner viste seg å være mer påvirket av hvor fornøyde de var og hvor forpliktet de var til forholdet, mens menns ekteskapsplaner viste seg å være mer påvirket av egen inntekt. Menn med høy inntekt hadde altså oftere planer om å gifte seg med sin samboer.

- Konklusjonen i denne studien var at både penger og kjærlighet har betydning for om samboere vil gifte seg i Norge og Sverige. Men det ser altså ut som om det er viktigere med penger for menn og at kjærlighet er mer avgjørende for om kvinnene har konkrete planer om å gifte seg med samboeren, sier Wiik.

GIFTEMÅL: Utdanningsnivået har påvirkning for hvorvidt vi planlegger giftemål, ifølge Wiik. FOTO: NTB Scanpix
GIFTEMÅL: Utdanningsnivået har påvirkning for hvorvidt vi planlegger giftemål, ifølge Wiik. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kan komme av forventningene om en forsørger

Forklaringen på dette kan være at menn kan være opptatt av penger nettopp på grunn av forventninger som følge av at det tradisjonelt har vært hans oppgave å være familiens hovedforsørger, selv om dette ikke er en forutsetning i dag.

At høyt utdannede oftere gifter seg kan det også være flere grunner til, blant annet kan det rett og slett handle om at flere føler det faller seg naturlig med giftemål etter fullførte studier og økonomisk stabilitet. Høyt utdannede kan også være mer bevisste på fordelene med giftemål fremfor samboerskap, som ikke gir de samme rettighetene eller den samme beskyttelsen mot brudd, forklarer Wiik.

Høyt utdannede familier kan også ha forventninger til at barn og søskens partnere er det samme. Det kan rett og slett handle om at et bryllup kan være dyrt, og det kan selvsagt også være slik at vi føler oss tryggere på et giftemål om partneren har høy utdanning og at man søker seg til en som øker sosial status.

LES OGSÅ: Disse bryllupstrendene blir store i 2018

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer