Sex

Er utroskap den siste tabuen?

Har du noen gang opplevd å bli sveket av partneren din på en så grusom måte at du skammer deg over å fortelle det til noen?

UTROSKAP: Er utroskap den siste tabuen?  Foto: NTB Scanpix
UTROSKAP: Er utroskap den siste tabuen? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange som opplever store svik, som for eksempel utroskap, opplever at de selv skammer seg over det. Man hvorfor er det slik at utroskap er så tabu å snakke om? Psykolog Eva Tryti, forklarer hvorfor. 

- Dette er fordi vi er så ekstremt sårbare når partneren er utro. Vi lever i et samfunn hvor de aller fleste av oss ønsker å leve i et monogamt parforhold, og de fleste forventer det. Den eneste forskjellen på en god venn og en kjæreste, er at dere har sex sammen, og at dere deler noe spesielt. 

Når dette ikke lenger er tilstedet, så føler man ofte skam, forklarer hun.

- Det gjør vondt. Vi er sårbare! Når vi føler at partneren har lurt oss, og vi ikke er eksklusive så gjør det vondt. Man tenker at man har opplevd et svik, og da er det tabu.

- Det ligger i kjæreste-kontrakten at det skal være monogami. Det er et av de vanskeligste tingene i kontraktene å holde, men det er et svært viktig punkt. Og når man skeier ut på et av kjerneområdene, så er det klart det er skamfullt. 

LES OGSÅ: Slik har dere sex igjen etter at han har vært utro

Psykologen forklarer at utroskap fremprovoserer noen av våre aller sterkeste følelser.

- Det er modig å innrømme det og gå ut med det. Det er bra å snakke om det, fordi det er så smertefullt. Mange blir veldig sinte også. Det er en av de få gangen hvor jeg ser at noen har lyst til å hevne seg. Det er så sterke følelser! Det er tabu å snakke om fordi det er så mye krutt i det, at det gir makt til den som vet det. Det er farlig kunnskap om deg eller den som har vært utro, sier hun.

Gestaltterapaut og sexolog Bianca Schmidt er enig i at det er et tabubelagt tema. 

- Jeg vet ikke om det går an å sette en stopper for at utroskap er tabu. Når en har forrådet deg og brutt en tillitsavtale så føles det utrolig grusomt. 

Dermed reagerer de fleste på samme måte.

- Det er så fort å tenke: Hva er galt med meg? Hvorfor elsker de ikke meg? Man internaliserer og tenker med en gang at det er en selv som er årsaken. 

LES OGSÅ: Bør du og kan du tilgi utroskap?

Tabu og skam går hånd i hånd

I vår tid har vi kvittet oss med svært mange skambelagte stereotypier, og vi kan stort sett snakke om alt. Men noen ting er fortsatt tabubelagt, og utroskap er et tema som ikke snakkes like fritt om som mye annet. 

- Man skammer seg over seg selv når man ikke er bra nok! Tabu og skam går hånd i hånd, og derfor er det vanskelig å snakke om, sier Schmidt.

For selv om det kanskje ikke er logisk at den som blir bedratt skammer seg, så fungerer mennesker dessverre ofte slik.

- Skam er en av de mest nedbrytende følelsene vi har, og den trives best i mørke rom. Man får ofte lyst til å gjemme den bort og at ingen skal se oss og skammen, sier hun. 

Psykolog Tryti forklarer hvorfor utroskap kan oppstå.

- På det seksuelle området så kan vi være litt apekatter. Vi fristes stadig mer og vi drikker stadig mer. Det er ikke alltid utroskap skjer i fylla, men «tulle-utroskap» som skjer i fylla, er det som oftest skjer. Man er vanligvis ikke utro i starten av et forhold. Men etter fire år med våkenetter og sex en gang i måneden, og man har vært sammen i 15 år så kan man forstå at det kan skje. Men det er svært ille å gå rundt å lure partneren din over tid. 

Tryti forklarer videre at uttrykket «en gang utro, alltid utro», ikke stemmer, og at det heldigvis finnes veier ut av det. Shcmidt råder alle til å snakke om det som har skjedd. 

- Den eneste medisinen mot skam, er faktisk å våge å fortelle om det. For at det skal bli en helbredende prosess og dempe både skam og tabu, er det  viktig at vi blir møtt med kjærlig respekt. Da kan det være som trollet som kommer ut i sola og sprekker.

- Men dette er forutsatt at du blir møtt med respekt! Snakker du om det og blir møtt uten respekt og kjærlighet, så blir du skambelagt på nytt og da om mulig enda mer, slår Schmidt fast.

LES OGSÅ: Har du vært utro? Dette bør du tenke på før du forteller det

Kan gjøre forholdet bedre

Noen ganger kan store livskriser få en til å se ting på en ny måte. Utroskap kan være en av disse tingene, forklarer Schmidt.

- Det finnes masse eksempler på at par kommer seg over utroskap. Det er både smertefullt og risikabelt, men for en del par så blir det faktisk den nye muligheten de får. Utroskap kommer sjeldent i et lykkelig forhold, og dette kan dermed gjøre at paret tvinges til å revurdere forholdet, og snakke dypere enn man tidligere har gjort. 

Psykolog Tryti sier seg enig i at utroskap kan være en oppvekker. 

- Det er ganske fælt om et samliv som er bra, går i stykker på grunn av at en var utro på et julebord eller ved en annen festlig anledning. Men man må ikke undervurdere dette, fordi det er kjempevanskelig å stole på den andre igjen. Men utroskap kan være en vekker, og man vil nesten alltid trenge profesjonell hjelp. Men det kan få en til å innse at man må jobbe med parforholdet og faktisk være kjærester. 

Dette forutsetter selvfølgelig at du er en av de som klarer å tilgi et så stort svik. 

- Er man bare forbannet på partneren, så kan man få en hevnfølelse, og kanskje si og gjøre mye overilt. Det kan føles godt å være sint der og da, også går det en stund også tenker man at man kanskje uttrykte seg krassere enn man ønsker, sier hun. 

Men uavhengig om dere ønsker å gå videre med forholdet eller ikke, så er det én ting du bør gjøre for deg selv.

- Tilgivelse er uansett viktig. Blir det slutt og du går videre, så er tilgivelse noe du gjør for deg og ikke for partneren din. Det er du som bærer på giften, hvis du ikke tilgir, sier Schmidt. 

Psykolog Tryti mener det krever mer jobb en som så.

- Å tilgi er bra, men man bør heller ha som mål å forsone seg. Og da må man ha profesjonell hjelp, for dette er et så vondt tema. På et tidspunkt kan man godta at det har skjedd, selv om det var vondt.

- Dette er veldig vondt og vanskelig og det er viktig å se hvor alvorlig det er. Den som har bedratt noen, må også vite at det ikke er nok å si unnskyld tre ganger for eksempel. Du må vise ordentlig at du skjønner hvor vondt det er for den andre, og du må gjøre noe for å trøste og bøte på det.

I perioder er det også helt vanlig at man har innsyn i ellers private områder, sier psykologen. 

- I en overgangsfase, eller kanskje for alltid, så er det helt vanlig at både telefon og nettbrett er åpent, slik at man kan jobbe med tillit.  

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer