Monogami

Er vi egentlig skapt for å være monogame?

25-50 prosent av alle voksne vil være utro – er vi egentlig skapt for å være sammen med én partner hele livet?

MONOGAMI: Ifølge ekspertene vil 25-50 prosent av alle voksne være utro i løpet av livet.  Foto: NTB Scanpix
MONOGAMI: Ifølge ekspertene vil 25-50 prosent av alle voksne være utro i løpet av livet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Utroskap er ikke sjelden i naturen – de fleste dyr er utro. Mange dyrearter har flokker av hunner som er tilknyttet én dominant hann, og blant apene, som ligner mest på oss mennesker, varierer det. 

– Hos gorillaer er det en hann som har et harem av hunner, og dersom en annen hann vil parre seg, må han slå den dominerende hannen av tronen for selv å ta over, sier Thomas Mailund, som er førstemanuensis ved Center for Bioinformatik ved Aarhus Universitet.

Blant sjimpansene er det en gruppe av beslektede hanner som har et harem av hunner. Dyreverdenen kan være ganske brutal, og monogami er lite utbredt. 

– Vi mennesker er som oftest serie-monogame. Det er normalt å være i et parforhold i en kortere eller lengre periode, men parforholdet skiftes ut over tid.

LES OGSÅ: En gang utro, alltid utro. Eller?

Alt handler om å videreføre genene våre

Det eneste som virkelig betyr noe er å overføre sine gener videre til fremtidige generasjoner, og der finnes det flere strategier.

– Vi vil selvfølgelig føre våre gener videre, hvis ikke vil de forsvinne. Fra naturens side er det viktigere for en kvinne å få hjelp til oppdragelsen av barna, mens menn går etter å ha sex med så mange som mulig. Kvinners strategi er å få barn med mannen som genetisk sett er best.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer