Monogami

Er vi egentlig skapt for å være monogame?

25-50 prosent av alle voksne vil være utro – er vi egentlig skapt for å være sammen med én partner hele livet?

MONOGAMI: Ifølge ekspertene vil 25-50 prosent av alle voksne være utro i løpet av livet.  Foto: NTB Scanpix
MONOGAMI: Ifølge ekspertene vil 25-50 prosent av alle voksne være utro i løpet av livet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Utroskap er ikke sjelden i naturen – de fleste dyr er utro. Mange dyrearter har flokker av hunner som er tilknyttet én dominant hann, og blant apene, som ligner mest på oss mennesker, varierer det. 

– Hos gorillaer er det en hann som har et harem av hunner, og dersom en annen hann vil parre seg, må han slå den dominerende hannen av tronen for selv å ta over, sier Thomas Mailund, som er førstemanuensis ved Center for Bioinformatik ved Aarhus Universitet.

Blant sjimpansene er det en gruppe av beslektede hanner som har et harem av hunner. Dyreverdenen kan være ganske brutal, og monogami er lite utbredt. 

– Vi mennesker er som oftest serie-monogame. Det er normalt å være i et parforhold i en kortere eller lengre periode, men parforholdet skiftes ut over tid.

LES OGSÅ: En gang utro, alltid utro. Eller?

Alt handler om å videreføre genene våre

Det eneste som virkelig betyr noe er å overføre sine gener videre til fremtidige generasjoner, og der finnes det flere strategier.

– Vi vil selvfølgelig føre våre gener videre, hvis ikke vil de forsvinne. Fra naturens side er det viktigere for en kvinne å få hjelp til oppdragelsen av barna, mens menn går etter å ha sex med så mange som mulig. Kvinners strategi er å få barn med mannen som genetisk sett er best.

Ifølge Mailund er alt stort sett et spill for galleriet: Vi vil «parre oss» med de best egnede, men må kanskje ta til takke med det vi kan få. 

– Hadde vi kunnet få i pose og sekk, ville vi ha gått etter det. Det meste av dette er ikke noe vi tenker over bevisst, men det ligger i våres underbevissthet, sier Mailund.

LES OGSÅ: - Det er liksom «naturlig» at en mann er utro

Kvinner like mye utro som menn

Det er ingen tvil om at det er biologiske forskjeller som gjør at menn lettere slipper unna konsekvensene ved en graviditet enn kvinner. Det er tross alt kvinnen som går gravid i ni måneder, og som barnet er helt avhengig av den første tiden.

Likevel viser det seg at kvinner er utro i omtrent like stor grad som menn. Når kvinner er i den fruktbare fasen av menstruasjonssyklusen endres hennes oppfatning av hva som er attraktivt hos det motsatte kjønn, og de fleste utroskap foregår i den fasen.

– I den fasen foretrekker kvinner menn som har mer symmetriske trekk og høyere testosteronnivå. Det er en god del barn som ikke bor sammen med sin biologiske far selv om de tror at de gjør det, sier Andreas Løes Narum, parterapeut og psykolog i parweb.no.

LES OGSÅ: I dag er det vanligere å prøve å redde forholdet etter utroskap, sier ekspert

Fære som skilles nå enn tidligere

Narum mener at det er mange biologiske mekanismer som tyder på at vi ikke er skapt for å være monogame.

– 25-50 prosent av alle voksne mennesker er utro en eller annen gang i løpet av livet. I det tradisjonelle kjønnsrollemønsteret er det slik at menn skryter på seg sexpartnere, mens det er motsatt for kvinner. Likevel er det ifølge mine undersøkelser flere kvinner som er utro.

Mange ekteskap ender i skilsmisse, men ifølge Statistisk sentralbyrå er det færre som går fra hverandre nå enn tidligere. 

– Alle har et biologisk behov for å ha en person som er nær og trygg, ofte er partneren nærmeste omsorgsperson. Det er alltid veldig skremmende og vondt å skulle bryte ut av det, sier Narum.

LES OGSÅ: Derfor klarer de å lyve om utroskap

Flere sliter med å finne en partner

Til tross for at skilsmisseraten er lavere, er det stadig flere som sliter med å finne en bedre halvdel. Det kan for eksempel komme av «Hollywood-syndromet». Pssst, dette er den alderen der flest kvinner skiller seg. 

– Vi ser så mange pene mennesker på filmer og sosiale medier, og noen tror at de er nødt til å være sammen med en som ser ut som en filmstjerne – de stiller rett og slett for høye krav. Da får du ingen kjæreste, og blir værende singel. På et tidspunkt blir du nødt til å justere kravene for å finne noen, sier Narum.

LES OGSÅ: Dette har du krav på ved en skilsmisse

En annen gruppe blir avhengig av dating. De fleste vet hvor nervepirrende den første daten kan være, mens andre får en slags rus av det og kan bli avhengige.

– Noen får et kick av det første møtet, av forførelsen og bekreftelsen, og klarer ikke å stoppe. Det er en slags snikende sykdom: Plutselig klarer du ikke å knytte deg til noen, og selv om du ønsker å finne en partner, greier du ikke å slutte å swipe frem og tilbake på datingsider. Dette er en økende trend – jeg får mange henvendelser fra folk som synes det er vondt.

Hvis du vil ut av et slikt mønster, er det ifølge Narum helt nødvendig å slette alle dating-apper og bestemme deg for å satse fullt og helt på det nye forholdet. 

– Man kan tenke på det som en rusavhengighet, og det krever mye slit og målrettet arbeid å bli kvitt en slik avhengighet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer