Ereksjonsproblemer:

Ereksjonsproblemer er vanlig, og kan skje menn i alle aldre

- Vi ser jo ofte at mannen tenker krise med en gang, sier psykolog. Det kan gjøre vondt verre, og da er rådet til partneren å avdramatisere.

EREKSJONSPROBLEMER: Problemer med ereksjonen er vanlig, og kan skje menn i alle aldre. FOTO: NTB Scanpix
EREKSJONSPROBLEMER: Problemer med ereksjonen er vanlig, og kan skje menn i alle aldre. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å oppleve potensproblemer en gang i løpet av livet er svært vanlig, men kan likevel oppleves vanskelig, både for ham det gjelder og for partneren. En del kvinner føler seg også avvist som følge av ereksjonsproblemer hos kjæresten, mens han kan surre seg inn i en ond spiral som forsterker problemet.

Potensproblemer kan for eksempel være at han ikke får ereksjon i det hele tatt, eller at den forsvinner fort igjen, og dette har som regel lite med sexlysten å gjøre, eller med hvor tiltrekkende han finner deg.

- Den mest riktige beskrivelse er «vedvarende manglende evne til å oppnå eller vedlikeholde ereksjon» – det vil si at det ikke er nok stivhet i penis til å kunne gjennomføre samleie, forteller Recep Øzeke, som er urolog ved Oslo Universitetssykehus.

LES OGSÅ: Har dere sluttet å ha sex?

Kan ha psykiske og fysiske årsaker

Årsakene til impotens kan være både psykiske og organiske – det kan handle om svikt et eller annet sted på veien, som i det psykiske, i nervesystemet og at det kan være svikt i blodtilførselen til penis.

- Ereksjon oppstår etter komplisert samspill mellom nervesystemet, blodkarsystemet, hormonbalansen og psyken, forteller Øzeke.

Ifølge Øzeke antas det at impotens rammer under fem prosent av de fra 30 år og nedover, mellom fem og ti prosent av 40-åringene, mellom ti og 20 prosent av 50-åringene og mellom 30 og 50 prosent av de over 65 år. Med andre ord kan ereksjonssvikt ramme alle, men er vanligere med alderen. Hos yngre menn er det ofte psykiske årsaker som ligger bak, som stress, depresjon, tidligere dårlig seksuelle opplevelser og prestasjonsangst.

Også eldre menn kan oppleve at psyken står litt i veien for potensen, men her er det også vanligere at organiske årsaker ligger bak. Det kan være sykdom, som hjerte- og karsykdom, diabetes og nevrologiske lidelser.

- Dårlig blodsirkulasjon er en av de organiske årsakene for impotens – det vil si åreforkalkninger eller blodpropp som hindrer blodtilførselen til svamplegeme i penis, som er nødvendig for å oppnå ereksjon. Det er høy forekomst av dette hos menn med diabetes og hjerte og kar sykdommer.

Ellers kan ulike medisiner gi impotens, og det samme kan røyking, alkohol og en usunn livsstil over tid. Kirurgisk behandling av prostatakreft kan også øke risikoen for å oppleve dette.

- Dessuten kan mangel på det mannlige kjønnshormonet testosteron gi redusert sexlyst med påfølgende impotens, forteller Øzeke.

LES OGSÅ: Dette er årsaken til at menn får «blue balls»

- Ikke lag noen krise

Med andre ord er ereksjonsproblemer helt vanlig, også blant yngre menn. Likevel kan det være vanskelig, og en stor sak for noen, og da er råd nummer én til partneren å prate om det.

- Jeg tenker at det viktigste ved ereksjonssvikt eller ved lystproblematikk, er at du ikke lager noen krise. Legg det frem som om det er helt ok, sier psykolog Ingrid Blessom ved Institutt for sexologi og terapi (IKST).

Hun mener det er viktig at du viser omtanke, og at dere er et team. Ereksjonssvikt kan skape usikkerhet hos begge parter – både hos ham og hos partneren, og det kreves samarbeid for å unngå det, og for å redusere faren for at problemet vedvarer.

Prestasjonsangst kan være grunnen til at problemet fortsetter, og da er det om å gjøre å ikke hause det opp.

- Vi ser jo ofte at mannen tenker krise med en gang. Kanskje har det ikke gått én eller to ganger, og så blir man med en gang redd for at det skal skje igjen. Han kan bli redd for hva dette kan være – om han ikke tenner på partneren lenger for eksempel, og da er det viktig at partneren gir uttrykk for at dette er helt greit, og ikke trenger å være noe dramatisk.

Dette kan det imidlertid være vanskelig å gjøre – da mange kvinner føler seg avvist, og kanskje sliter med akkurat de samme spørsmålene som ham, eller de kan til og med mistenke utroskap. Da igjen er det desto viktigere at man arbeider som et team.

- Mange kvinner føler seg avvist, og da kan man heller prøve å plassere problemet. Har det for eksempel vært mye stress på jobb, eller annet negativt stress som kan være skyld i dette?

LES OGSÅ: Sextipsene vi ikke får nok av

- Hverdagskåthet og hverdagsseksualitet er viktig

Samtidig er det viktig å fortsette å være kjærester og være intime uten at sex nødvendigvis er målet.

- Kos og klem og hold på intimiteten. Jeg tenker at hverdagskåthet og hverdagsseksualitet er viktig, og det trenger ikke å ende i sex. Det er viktig for at hun ikke skal føle seg avvist og det er viktig for at det ikke skal gå utover forholdet, sier Blessom.

Har han vanskelig for å snakke om problemet, mener sexologen du skal ta det opp. Om dette blir en stor elefant i rommet, kan det bli vanskelig å være kjærester.

- Ja, jeg tror ikke man skal være redde for å mase, men avdramatiser når du snakker om det. Det er smart å ta det opp – for begge parter, og det er også kjempeviktig at seksualiteten ikke stopper.

LES OGSÅ: Dette kjennetegner lykkelige par

Mange dropper legebesøket

Problemet skal vare over tid før det kalles impotens og det eventuelt er aktuelt med behandling. Behandlingen varierer avhengig av hva årsaken er, og Øzeke påpeker at de aller fleste tilfellene kan behandles, til tross for at mange unngår å oppsøke lege.

- Dette er tabu for mange menn - spesielt de eldre. De aksepterer situasjonen på grunn av alder og tar ikke problemet opp med legen.

Viktig for de som sliter med ereksjonen er parforholdet, forteller Øzeke; sex, lyst og stimuli må ikke opphøre fordi samleiet ikke har fungert et par ganger. Fortsetter imidlertid problemet er det altså lurt å oppsøke lege.

- Diagnosen stilles ved samtale og undersøkelse, eventuelt blodprøver for å finne en underliggende organisk årsak, sier Øzeke.

Er det psykiske årsaker som ligger bak, kan samtaleterapi hos psykolog eller sexolog, gjerne sammen med partneren være til god hjelp, eventuelt sammen med medisinsk behandling. Den medisinske behandlingen kan være legemidler som øker blodtilførselen til svampelegeme enten som tabletter eller injeksjon direkte i penis. Hjelpemidler som en vakumpumpe eller penisring kan også være til hjelp.

- I meget sjeldne tilfeller kan det være aktuelt med kirurgi. Riktig og egnet behandling skal alltid bestemmes i samråd med legen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer