Sex

Fantaserer du alltid om andre under sex?

Om du forsvinner opp i hodet når dere har sex, prøv dette!

VÆRE TIL STEDE: Å fantasere er vel og bra, men om du aldri er til stede i seksualakten mentalt, kan det føles kjipt for partneren. FOTO: NTB Scanpix
VÆRE TIL STEDE: Å fantasere er vel og bra, men om du aldri er til stede i seksualakten mentalt, kan det føles kjipt for partneren. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Noen av oss gjør det bevisst, andre ubevisst. Men hvis du pleier å lukke øynene og tenke på noe sexy når kjæresten din gir deg munnsex, rir deg, tar deg forfra, bakfra eller sidelengs, så kan det være lurt å tenke over hvorfor du forsvinner opp i hodet.

Fantasier er bra de. Men når den ene parten, eller begge, alltid fantaserer om noe annet under seksualakten, kan det være grunn til å tro at kvaliteten på seksualiteten dem imellom er mangelfull, eller til og med utilfredsstillende, ifølge Atle Austad, spesialist i klinisk psykologi og klinisk sexologi ved Institutt for klinisk sexologi og terapi (IKST).

- Det kan virke som om det gjensidige begjæret ikke er så mye til stede. Om det er et gjensidig begjær, er det ofte ikke så interessant å fokusere på noe annet enn partneren der og da, sier Austad.

LES OGSÅ: Seksuelle fantasier om kjæresten kan styrke forholdet

Ligner masturbasjon

- Om begjæret for hverandre blir borte, blir seksualakten mer likt masturbasjon, der den ene eller begge parter holder på med sin egen fantasi nærmest uten å bry seg om hvordan den andre har det. Det kan også være helt OK og fint innimellom, men blir et problem om det blir det typiske i seksualakten mellom paret, sier Austad.

Det er vondt å merke at ens partner er fysisk til stede, men ellers fjern og frakoblet, bekrefter også Anne Amlund Olafsbye, EFT-parterapeut og autorisert sexologisk rådgiver (NACS), som driver Asker og Bærum Parterapi.

- Å koble seg fra kroppen og følelsene og ignorere opplevelsen av egne grenser uten emosjonell kontakt med partneren, blir vanskelig for begge dersom det blir mønsteret for det seksuelle samværet, sier Amlund.

Kanskje vi fantaserer om å være sammen med en annen enn den vi faktisk er sammen med, eller vi forsvinner inn i fantasier for å oppleve oss i stand til å delta i en seksuell akt som vi egentlig ikke ønsker eller som er blitt meningsløs.

- Dersom disse mønstrene er dominerende i sexlivet, er det viktig å stoppe opp og få hjelp til å undersøke hva som ligger til grunn for at seksualiteten og relasjonen er kommet inn i et slikt mønster, sier hun.

- Ikke ta hverandre for gitt

Austad vil videre hevde at når begjæret er lite til stede, så vil også lysten hos den ene eller begge gradvis bli mindre, og sannsynligvis borte etter en stund. For noen vil det kunne utvikle seg lystproblemer og i mange tilfeller avsky for å ha sex med partner. Da får paret som regel store samlivsproblemer.

- Løsningen for hvordan unngå at seksualiteten utvikler seg slik blir nesten litt selvfølgelig. Den handler om hvor mye paret flørter, leker, har det gøy sammen, føler de deler viktige opplevelser og aktiviteter og så videre. Altså hvor mye paret føler samhørighet og intensitet i forholdet, sier Austad.

INTIMITET: Hudkontakt og samhørighet hører med...FOTO: Scanpix
INTIMITET: Hudkontakt og samhørighet hører med...FOTO: Scanpix Vis mer

Når samhørighet og intensitet i forholdet opphører, er seksualiteten noe av det første som blir dårligere. Om det er mye fantasier under sexakten kan det være tegn på at paret mangler er godt samspill, bekreftelse og anerkjennelse av hverandre.

- Løsningen ligger i å ikke ta hverandre for gitt. At begge i forholdet «velger hverandre hver dag», altså ser verdien i den andre og helst formidler dette tydelig. Slikt øker gjerne intimiteten i forholdet, og det øker lysten og begjæret, sier Austad.

Hvis dette handler om ulike ønsker for hvordan seksualiteten bør være, er det viktig at paret kommer frem til noe begge kan være fornøyde med, uten at noen må forstrekke seg eller må gjøre noe som vekker ulyst eller avsky.

Da går det skikkelig galt. … og fortsetter i senga

Austad forteller videre at mange fjerner seg fra akten og benytter fantasier fordi seksualiteten har blitt kjedelig og lite spennende - primært handler nok dette mer om lite gjensidig begjær enn hvilken stilling som velges. De fleste stillinger kan være fantastiske om begjæret er til stede.

- Fokus på intimitet og kontakt med partner under akten, sammen med begjær, er en god tilnærming til sex uten fantasier, sier Austad.

Han har tidligere fortalt KK.no at det er viktig med fokus på den kroppslige opplevelsen sex er, og Amlund er enig i at sex og nærhet først og fremst handler om å være til stede i kroppen og nytelsen sammen med den andre.

I tillegg, vil synet på oss selv og den andre ha innflytelse på vår opplevelse av lyst og nytelse. Når disse spiller på lag kan vi oppleve et fysisk, mentalt og emosjonelt fellesskap med partneren vår!

- Generelt anbefaler jeg å gjøre kroppslige øvelser som gjør at du skaper og opprettholder kontakten med kroppen, øvelser som øker kroppsbevisstheten, gjerne i sammenheng med intimitet og sex med partneren, sier hun.

- For å være til stede i kroppen, sammen med partneren din, behøver du å føle deg trygg i relasjonen. Dersom tryggheten er til stede er det mange måter å arbeide med dette på: Èn kan være å innlede det seksuelle møtet med å ligge sammen i en omfavnelse. Bruk pusten til å komme til stede i kroppen ved bare å legge merke til åndedrettet uten å presse det.

Merk din egen kropp og den andres kropp mot din. Kjærtegn hverandre, se hverandre inn i øynene, bruk tid på kontakten og merk samtidig det som skjer i din kropp, sier Amlund.

- Om du holder på å forsvinne inn i fantasien når dere har sex, så rett oppmerksomheten mot din egen pust. Det er ikke mulig å være oppmerksom både på egen pust og å være i fantasien samtidig. På den måten blir åndedrettet «broen» inn i til den kroppslige tilstedeværelsen, avslutter hun.

LES OGSÅ: Sexting er en pirrende måte å holde på spenningen i et forhold

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer