Få lett følelser:

Får du følelser med en gang?

Ifølge ekspertene er det faktisk ikke så uvanlig.

FÅ LETT FØLELSER: Opplever du gang på gang at sommerfuglene kommer snikende etter et tilfelle av tilfeldig sex? Det er faktisk ikke så unormalt. Det ligger nemlig i vår natur at følelser vokser fra intimitet. FOTO: Shutterstock / VGstockstudio
FÅ LETT FØLELSER: Opplever du gang på gang at sommerfuglene kommer snikende etter et tilfelle av tilfeldig sex? Det er faktisk ikke så unormalt. Det ligger nemlig i vår natur at følelser vokser fra intimitet. FOTO: Shutterstock / VGstockstudio Vis mer
Publisert

Sommerfugler i magen og en kilende lykkefølelse som får deg til å fnise av den minste lille ting. Det er sannelig deilig å være forelsket.

Og det er kanskje ikke så rart, forskere har nemlig funnet ut at forelskelse påvirker nervesystemet ditt på nesten samme måte som kokain. Så ordet lykkerus er altså ganske treffende.

Dessverre er ikke forelskelser alltid like gøy. Særlig ikke når du utvikler følelser for menn som tydeligvis ikke er like interessert som du er – sånn bortsett fra den ene gangen dere hadde sex etter en bytur.

Men det er vel de færreste one night stands som fører til et seriøst og langvarig forhold. Og dette vet vi vel egentlig innerst inne. Likevel opplever du gang på gang at sommerfuglene kommer snikende etter et tilfelle av tilfeldig sex. Hvorfor er det egentlig slik?

LES OGSÅ: Derfor blir vi ekstra yre nå

Hva er din intensjon?

– Begge kjønn har behov for bekreftelse og å føle seg elsket og begjært. Dette gjelder både ut i fra sex i faste forhold og i one night stands, sier sexolog og sexologisk rådgiver hos Sexologene.no, Ulla Aasland, til KK.no.

For noen kan det derimot oppleves som man raskt får følelser for den du har hatt sex med, på tross av at du vet det bare var et engangstilfelle.

Ifølge Aasland kan dette ses i sammenheng med hvorfor man har one night stands.

– Det er ulike grunner for at man har one night stands. Dette kan være rett og slett at man ønsker sex, eller man finner det spennende med en ukjent sex partner.

- Men det kan også være at man forveksler oppmerksomheten man får fra en ukjent som bekreftelse på at man er ettertraktet og begjært, og kan ut i fra dette forveksle one night stands med trygghet.

Forskning viser faktisk at dersom du har for vane å ha tilfeldig sex kan det gjøre deg deprimert over tid, noe som gjelder særlig for kvinner. Og dette kan blant annet skyldes at man innerst inne håper at det skal bli noe mer, og derfor blir skuffet.

Menn og kvinner er ulike

Dine intensjoner eller ubevisste ønsker kan altså spille en liten rolle i hvorfor du lett føler deg småforelsket. Kanskje går du rundt med et lite ønske om å ha en kjæreste å kose med, og er derfor mer mottagelig for romantiske følelser for den du har hatt sex med. Sex er tross alt svært intimt. Men det kan også være mer fysiologiske årsaker til dine følelser.

– Grunnen til at en kvinne oftere enn menn kan få følelser for partner etter one night stands, sitter i hjernen. Det er store forskjeller på sentret Amygdala i hjernen, som spiller inn for å vekke lystfølelser i forhold til kjønnene, sier Aasland.

Denne hjernestrukturen reagerer også veldig sterkt på emosjonelt ladede hendelser, både veldig positive og veldig negative.

– Når kvinner har sex er dette ofte sett ut i fra kvinnens emosjonelle ståsted. Gammel forskning peker på at kvinnens urinstinkt ser etter en ivaretaker av familie, en som kan være en god far og omsorgsperson. Nyere forskning viser derimot at lukt og elskverdighet spiller størst rolle for kvinnen i valget av sexpartner. Belønning og oppmerksomhet er nøkkelen til vekking av kvinnens følelser, forteller hun.

– For mannen er det ofte det visuelle som har stor betydning. Han ser en vakker kvinne, og kan falle, that's it.

LES OGSÅ: Ikke tro at forelskelsen varer evig

Søker trygghet

KK.no har tidligere skrevet at den «stygge sannheten» om tilfeldig sex er at menn ikke er så kresne på hvor attraktiv en tilfeldig sexpartner er. Mens kvinner er langt mer opptatt av at mannen må være kjekk.

Med dette i bakhodet kan man jo tro at siden kvinner ofte allerede er tiltrukket av sexpartneren har de derfor større sjanse for å utvikle følelser for han. Mens menn derimot er mest opptatt av sexen i seg selv.

Men ifølge Aasland er svaret selvfølgelig ikke så enkelt, det er tross alt flere faktorer involvert.

– Både menn og kvinner kan få følelser for partner etter one night stands. Det vil være store individuelle ulikheter og behov som må dekkes.

- Er man i en sårbar posisjon i livet, en vanskelig livssituasjon, eller på en eller annen måte trenger trygghet og bekreftelse, kan det være lettere å få følelser for en partner etter et one night stand, om man føler partneren kan gi den tryggheten man mangler, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor bør du styre unna venne-sex

Også menn søker nærhet

Ifølge Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste sex- og samlivsekspert, har vi både psykologiske og hormonelle systemer som gjør at vi knytter oss raskt til de vi har intim kontakt med, selv om vi har tenkt at det ikke skal bli sånn.

Nøkkelhormonet er prolactin, som gjør oss varme og åpne for tilknytning, både ved sex og ved amming.

– Intimitet skaper følelser - slik er vi laget fra naturens side, og det er jo bra. Også menn har det sånn, selv om de oftere prøver hardt å late som om det «ikke betyr noe». Men kvinner har enda sterkere fysiologiske tilknytningsresponser enn menn. Det er en myte at menn bare vil ha sex, mens kvinner vil ha kjærester. Også menn vil innerst inne ha en nær relasjon.

Ja, visst kan det være slitsomt hvis du stadig vekk får følelser for tilfeldige sexpartnere, særlig om du ikke ønsker det selv. Men Kjøs mener likevel at dette er helt naturlig, og ikke noe man bør gå inn for å unngå.

– Det er naturlig og fint at vi får følelser for hverandre. Å redusere sex til gymnastikk eller ren underholdning er ganske merkelig, synes jeg.

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til nye lesere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer