Orgasme:

Får du ikke orgasme?

- Vi er så hjernevaska på at den ultimate måten å komme på er via penetrering, sier sexekspert.

ORGASME: Det kan være mange grunner til at orgasmen uteblir, men mange stoler for mye på at «vanlig sex» med penetrering skal gjøre susen. FOTO: NTB Scanpix
ORGASME: Det kan være mange grunner til at orgasmen uteblir, men mange stoler for mye på at «vanlig sex» med penetrering skal gjøre susen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er faktisk mer uvanlig enn vanlig at kvinner kommer under sex der det kun handler om penetrering, rett og slett fordi kvinner ikke er bygd sammen på den måten. Men selvtillit, kommunikasjon og rett og slett mangel på trening kan også gjøre at orgasmen uteblir.

- Det å ville få orgasme, men ikke få det kan kjennes vondt både for mannen og for kvinnen. Mannen føler at han ikke strekker til og kvinnen er lei seg for at hun ikke «fikk det til», sier sexolog Torill Beate Enget til KK.no.

- Veien til bra sex med partner skjer gjennom bra sex med deg selv, har samlivsterapeut Trine Huseby tidligere sagt til KK.no.

Øv deg, kommuniser og slapp av

For som med så mye annet gjelder det at øvelse gjør mester her også, og dessuten er det vanskelig for en partner å vite hva du trenger om du ikke vet det selv.

- Når det det gjelder å «øve» seg er det en fordel å onanere slik at man kjenner kroppen sin og vet hva som skal til for å oppnå orgasme. Klitorisstimulanse kan lettere føre til orgasme hos kvinnen, påpeker Enget.

Men det er ikke bare litt laber aktivitet på øvingsfronten som kan være årsaken til at orgasmene uteblir. For noen hjelper det å trene bekkenmuskulaturen, for andre er det kommunikasjonen som må bli bedre.

- Sjansen for å få orgasmer henger blant annet sammen med fysiske forutsetninger, som for eksempel hvor trent bekkenbunnmusklene er, og kvinnens evne og trygghet til å slappe av, slippe kontroll, stenge ut ytre ting og ikke tenke på utseende, lyder eller lukter, men heller nyte, sier sexologen.

Seksuell selvtillit er en viktig faktor, forteller hun, samtidig som at mange rett og slett blir litt for opptatt av at alt skal være så bra og perfekt, at man ikke får det til.

- Vi damer tenker ofte mye, påpeker hun.

Det aller viktigste for et godt sexliv er imidlertid at man klarer å snakke sammen.

- Kommunikasjon er det viktigste for alt - man må si fra hva man liker og hva man ikke liker. Vi leser ikke hverandres tanker. Får man ikke får orgasme kan det være enkle ting å endre på, som for eksempel stillinger, det å lære seg selv å kjenne og kommunisere med partneren.

LES OGSÅ: Disse tre sexstillingene øker sjansen for orgasme

Forskjell på kvinner og menn

- I utgangspunktet er det jo ikke vanskeligere for en dame å få orgasme, hvis hun vet hva som skal til, sier Cecilie Kjensli, som driver den erotiske nettbutikken Cpunktet.no, og er forfatter av boken «Sex fra ah til åh..».

- Problemet oppstår som regel først når hun skal ligge med en mann, fordi man tror at samleie, aka penetrering, er det som ruler når man har sex. Men det er jo ikke tilfelle for oss kvinner, påpeker hun.

Vi fungerer med andre ord forskjellig, og dermed er det nok litt mye å håpe på at det som funker for ham skal funke for oss.

- Menn er dessuten mye flinkere til å onaner og kose seg på egenhånd - en egenpleie kvinner bør unne seg mye oftere. Teknikken menn bruker når de har en hyggestund alene minner jo veldig om det tradisjonelle «inn-ut-samleiet», ikke sant.

- Mens for oss kvinner så gjør det jo ikke det, og det er her kjernen til manglende orgasme med partneren ligger. Kvinner stimulerer i de aller fleste tilfeller klitoristuppen utvendig. Vi masserer, klemmer og kiler og you name it. Vi driver ikke å putter ting fort inn og ut av vagina. Vi blir befruktet via samleie, og klart det kan være deilig å ligge i sammen på den måten, men orgasme får vi på annet vis, fortsetter hun.

LES OGSÅ: Ja, menn «faker» orgasme de også

- Skal du ha et godt sexliv må du kvinne deg opp og gi litt f*

- Løsningen er selvfølgelig å ha masse deilig alternativ sex, og lære opp partneren i hvordan du funker, for vi er alle litt forskjellige. Orgasmen kommer ikke hvis vi er passive og sjenerte, sier Kjensli.

Hun mener altfor mange håper på, eller tror på, at orgasme ved penetrering skal funke, men påpeker at det nærmest er anatomisk umulig. Det kan skape usikkerhet hos begge parter, for det er i hvert fall ikke lett for ham å vite hva som egentlig skal til, om du ikke forteller ham det.

- Vi er så hjernevaska på at den ultimate måten å komme på er via penetrering. Gratulerer til de som får det til, dere er det ikke mange av. Er du skikkelig kåt og oppvarmet, så er det jo en sjanse, men ikke ha det som hovedfokus. Du er ikke mislykka som dame hvis du ikke kommer på den måten, og som mann så er det ikke du som gjør noe feil, sier Kjensli.

- Skal du ha et godt sexliv må du kvinne deg opp og gi litt f*, sier Kjensli.

- Ingenting er farlig, og du har ingen grunn til å være flau eller skamfull over måten du liker å ha sex på, så fremt det ikke skader noen. Du må ta på kjønnsorganet ditt, og du må gjøre det masse, sier hun.

Både alene og sammen med partner. Prøv deg og dere frem og test ut litt forskjellig.

- Bruk fingre og sexleketøy, og hvis dere ligger sammen og det ikke er nok, så bruk fingrene selv, eller en liten hendig vibrator på klitoris, for da vil nok ikke orgasmen være så langt unna. Det gjelder å ta ansvar for klitoris selv, og ikke sette den bort til en som ikke har greie på den. Gjør det først når du vet at partneren er i stand til å ta dette enormt viktige ansvaret, sier Kjensli.

LES OGSÅ: Mange lever ut drømmen om å ha sex på arbeidsplassen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer