Kåthet

- Får man ikke orgasme jevnlig vil følelsen dabbe av etter hvert

Det finnes nemlig mer enn én type kåthet.

TENNING: Kåthet er ikke så enkelt som du tror. På akkurat samme måte som ulike mennesker tenner på ulike ting, så er det også forskjeller på hvordan man blir kåt. Foto: Shutterstock / Studio10Artur
TENNING: Kåthet er ikke så enkelt som du tror. På akkurat samme måte som ulike mennesker tenner på ulike ting, så er det også forskjeller på hvordan man blir kåt. Foto: Shutterstock / Studio10Artur Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje tenkt at kåthet er ganske enkelt – enten har du lyst på sex eller så har du ikke lyst, og at det er de eneste alternativene. Men nei. På akkurat samme måte som ulike mennesker tenner på ulike ting, så er det også forskjeller i oss selv.

Vi har alle opplevd å ha lidenskapelig lyst på én bestemt person som bare er gudelig digg, eller vært forelsket og kjent den romantiske lysten til å «make sweet love» hele natten. Andre ganger er det mer mekanisk, der du bare har lyst på sex, helst med en gang med hvem som helst – mann er mann. (Nesten i hvert fall).

– Kåthet oppleves forskjellig alt etter dagsform, forelskelse eller andre former for inspirasjon som kan tenne gnisten i deg, eller hvor du er i syklusen når det gjelder mensen, sier sexinspirator Cecilie Kjensli til KK.no.

Hun er innehaver av den erotiske butikken Cpunktet.no og ga nylig ut boken «Sex fra Ah til Åh», som hun kaller for en kokebok for sexlivet. (Pssst: Her deler hun sine 5 beste orgasmetips!)

LES OGSÅ: - Du bør «tvinge» deg selv til å bli kåt av og til

Påvirkes av en rekke ulike faktorer

Lyst kan utløses av alle våre sanser og alt som du personlig forbinder med sex. Men også våre hormoner spiller en viktig rolle, enten det er lykkehormoner eller kjønnshormoner. 

Er du forelska får du så klart en ekstra boost, for da kjenner man at det sprenger i hjertet for eksempel. Det kiler og kribler hver gang man tenker på den andre, så det er klart at man blir ekstra kåt av det, forteller Kjensli.

LES OGSÅ: «Tror du jeg gidder å planlegge sex, at jeg blir kåt av det?»

LYST ELLER FORELSKELSE? Lyst kan utløses av alle våre sanser, men også flere ulike hormoner spiller en viktig rolle. Foto: Shutterstock / g-stockstudio
LYST ELLER FORELSKELSE? Lyst kan utløses av alle våre sanser, men også flere ulike hormoner spiller en viktig rolle. Foto: Shutterstock / g-stockstudio Vis mer

Lyst og forelskelse er i utgangspunktet litt av det samme, men ofte kan vi kjenne ren lyst helt uten at vi er forelsket eller interessert i noen spesielle.

– Kvinner kan i likhet med menn kjenne på følelsen av at det sprenger i kjønnsorganet hvis det går lang tid i mellom hver orgasme, men følelsen vil kunne dabbe av hvis man ikke får det jevnlig. Det betyr likevel ikke at den forsvinner helt, påpeker hun.

Også Ulla Aasland, sexologisk rådgiver med privatpraksis i Porsgrunn, forteller at det er mange grunner til at man kan kjenne seksuell lyst. Og at vi påvirkes både av indre og ytre faktorer. 

– Ved forelskelse og like før eggløsning kan kvinners testosteronnivåer økes, noe som betyr økt seksuell lyst og kanskje følelsen av en mer definert lyst enn det man oftest kjenner på. Dette kan jo kanskje resultere i mer spontane aktiviteter, sier hun til KK.no. 

LES OGSÅ: Ekspertenes beste tips til superorgasme

EKSPERT: Sexologisk rådgiver, Ulla Aasland. Foto: Hilde Brevig
EKSPERT: Sexologisk rådgiver, Ulla Aasland. Foto: Hilde Brevig Vis mer

Det er fire faser i den seksuelle responsen 

Er man derimot i en sårbar fase har man kanskje behov for en annen tilnærming. Og det er mange ting som påvirker hvordan vi selv oppfatter lysten.

– Vi påvirkes av vår seksuelle interesse og hvordan vi for eksempel bruker seksuelle fantasier og tolker seksuelle signaler rundt oss. Også tidsbruk fra oppbygging av lyst til man faktisk er seksuelt aktiv kan spille inn for lystfølelsen, på samme måte som følelsen av trygghet i situasjonen, forteller Aasland. 

Hun forklarer at hjernen er vårt store sex-organ, og at nervene frakter signalene rundt i hele kroppen. På denne måten kan man kjenne på lystfølelse og kåthet. 

– Nervene kommuniserer med hjernen slik at kroppen blir i stand til å respondere seksuelt. Hvordan man responderer seksuelt er individuelt og kan handle om tidligere opplevelser og erfaringer, sier Aasland og peker på forskningsteamet Masters og Johnson som stod for banebrytende forskning på menneskelig seksualitet, helt til 90– tallet.  

– Ifølge deres forskning responderer kroppen seksuelt i fire stadier. Disse er; opphisselsesfasen, platåfasen, orgasmefasen og avslapningsfasen. Og man trenger ikke være innom alle de fire fasene i den seksuelle responsen, men det er en mulighet. Dette kan være en forklaring på hvorfor lystfølelse kjennes ulikt fra gang til gang, sier hun. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer