Kyss:

Fersk undersøkelse om norske par overrasker

Parterapeut: - Det er dessverre svært vanlig at dette «dør» hos par.

KYSS: Jevnlige kyss kan rett og slett gjøre forholdet sterkere. FOTO: NTB
KYSS: Jevnlige kyss kan rett og slett gjøre forholdet sterkere. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Hvor ofte kysser du partneren din? Dersom forelskelsesfasen er over og hverdagen har tatt dere, er sannsynligheten stor for at svaret er: Ikke så ofte.

I alle fall om vi skal tro en ny undersøkelse på temaet!

YouGov gjennomførte nylig en undersøkelse for Nytelse.no, der norske par ble spurt: Hvor ofte kysser du din partner?

Resultatet var ganske så nedslående: Hele 51 prosent svarte at de aldri kysser. Til sammenligning svarte 15 prosent at de kysset hver dag.

Dette fikk oss til å undre: Hvor vanlig er det egentlig at kyssingen forsvinner? Hvor viktig er kysset for parforholdet? Og kan vi tvinge frem litt mer lidenskap ved å «kysse på plikt» - i en periode?

– Utrolig trist å lese

Maria Ebbestad, som er sexolog og pressesjef i Nytelse.no, forteller til KK at hun ble utrolig overrasket over undersøkelsens resultater.

– Og jeg synes det er veldig trist å lese. Om ikke annet bør man alltid kysse partneren sin før man legger seg og når man reiser fra hverandre til jobb, skole eller andre ting, sier hun, og fortsetter:

– Men jeg mener jo selvsagt at man skal kysse mer enn det. Kyss partner når dere lager mat, når dere sitter i sofaen, når dere dusjer eller når han eller hun kommer med en kaffe til deg på sengen.

Det er helt normalt at man ikke kysser like mye som man gjorde i begynnelsen, understreker hun, men hennes oppfordring er klar:

Kom deg opp på hesten igjen. For kyssing er viktig.

– Det spørsmålet jeg får oftest som sexolog er nok antagelig hvordan man kan få tilbake gnisten eller hvordan man holder den oppe. Vel, det å kysse partneren er en god start!

SEXOLOG: Maria Ebbestad. FOTO: Nytelse.no.
SEXOLOG: Maria Ebbestad. FOTO: Nytelse.no. Vis mer

– Vanlig at lidenskapen «dør hen»

Vi hører også med familieterapeut og parterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland, som sier til KK:

– Ja, det er svært vanlig - også fra par i terapirommet - at lidenskapen, romantikken og de lange kyssene «dør hen» i en travel hverdag.

Særlig etablerte par og småbarnsforeldre er utsatt, selv om det kan skje alle par.

– Det kommer ofte gradvis, og plutselig en dag tenker du ikke over det, eller du tenker: «Hva i all verden skjedde? Hvorfor kysser vi ikke lenger?»

– Nå skal de sies at mange par kan beholde «nusset» lenge. Men kan det gå på bekostning av det naturlige kysset og den nærheten vi egentlig ønsker oss? For selv om et lite nattanuss kan føles fint, koselig og trygt, kan det også kamuflere at den naturlige intimiteten mangler. Før en av partene setter foten ned.

Ingen par er like, men de fleste par definerer jo kysset som en naturlig del av å være kjærester, påpeker Søyland.

– Det er langt viktigere å kysse enn vi kanskje tror!

Kyss mer!

Forskning viser at kyssing gir masse positive effekter utenom at det smaker godt, forteller Søyland.

– Det styrker immunforsvar, gir bedre hjerterytme (selv om det gjerne dunker litt ekstra), reduserer konflikter, øker tillit, trygghet og reparerer og øker den livsviktige tilknytningen. Både fysisk og emosjonelt.

Ikke minst vil det å få fart på relasjonshormonet Oxytocin «booste» både humøret, kommunikasjonen og partilfredsheten.

– Det er rett og slett naturens egen lykkepille kan vi si, og en smart måte å bygge en relasjon på om du ønsker en «quick fix» i hverdagen.

FAMILIETERAPEUT: Kate Elin Søyland. FOTO: Liubov Mikheeva
FAMILIETERAPEUT: Kate Elin Søyland. FOTO: Liubov Mikheeva Vis mer

Søyland påpeker noe KK har skrevet om før: Samlivsforskeren John Gottman foreslår et 6-sekunders kyss hver dag - noe som vil kunne endre både deg og parforholdet.

Dette kan dere med fordel innføre i hverdagen - på samme måte som dere rydder plass til trening og husvask på kalenderen.

– Kyssingen er superviktig på veien til en sunnere relasjon. Det kan få fart på følelsene og kan gi deg en ny «vår», forteller Søyland.

Kan gi dere en ny vår

Ekspertene er klar i tale, altså: Vi må kysse mer, for det kan være veldig godt for samlivet.

Søyland tror at mer kyssing rett og slett kan være med på å løse problemer i parforholdet.

– Gottman mener at så mange som 94 prosent av alle par kan reddes fra problemer og kriser. Vi tenker ofte når ting er vanskelig i samlivet: «Vi må snakke om det». Kanskje vi heller bør bytte det ut med «Vi må kysse mer!»? Vi trenger begge deler, mener Søyland, og legger til:

– Et 6 sekunders kyss to ganger om dagen kan være en fin start for å teste ut vitenskapen i praksis, tipser Søyland.

Her må begge to være villige til å delta. Hvis du absolutt ikke føler for å kysse partneren din, kan det føles krenkende - så Søyland råder dere i så fall til å starte med en samtale, og kanskje parterapi.

Er du litt positiv til å teste ut 6-sekunderskysset, men ikke helt overbevist enda - ja, da er det bare å utfordre seg selv og partneren din:

– Om du opplever det positivt når dere først er kommet i gang er det ikke farlig å «sette det på timeplanen». Plutselig kommer dere over i flytsonen og da er alt det der "kleint, kunstig og sekunder" glemt! Og det er også en form for parterapi som din partner trolig er positiv til!

Søyland ønsker dere lykke til, og avslutter:

– Se potensiale i dagens lille nuss og gi rom for mer lek, kyss og kjærestetid - det kan starte med et kyss.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer