Får Ikke Orgasme

- Flere kvinner ligger helt stille under samleie og lar mannen gjøre jobben

Derfor «faker» både kvinner og menn orgasme.

FAKE ORGASME: Det er en kjent sak at flere kvinner «faker» orgasme. Men gjelder det bare oss kvinner?  Foto: Shutterstock / Lucky Business
FAKE ORGASME: Det er en kjent sak at flere kvinner «faker» orgasme. Men gjelder det bare oss kvinner? Foto: Shutterstock / Lucky Business Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For noen uker siden møtte jeg venninnene mine for å ta et par glass vin. Og det tok ikke lang tid før samtaletemaet havnet på sex. «Hvilke stillinger liker dere best?», «pleier dere å bruke fingeren i rumpa når dere har har sex med ham?» og «hva skjedde med den siste Tinder-fyren». Det tok heller ikke lang tid før vi kom i prat om temaet orgasme, som trolig flere jenter snakker om. (Psst: Dette har mye å si for om du får orgasme!

Denne kvelden ble det derimot mye snakk om hvor vanskelig det kan være for kvinner å få vaginal orgasme, og hvorfor noen da «faker» det. Over litt rødvin ble diskusjonen til tider høylytt og lattermild, da enkelte fortalte at de kunne få orgasme hver gang de hadde sex, uansett stilling og uansett med hvem, mens andre så å si aldri hadde nådd klimaks under vaginalt samleie.

Jeg kom også over denne artikkelen i Womens Health, der en mann skriver at han har «faktet» orgasmer flere ganger, og at han absolutt ikke er den eneste fyren som gjør det.

Så det er tydeligvis ikke bare oss kvinner som må ty til et «liksom stønn» i ny og ned. Men hva er egentlig grunnen til at flere kvinner og menn faker at de «kommer»?

LES OGSÅ: Dette har MYE å si for om du får orgasme 

Begge kjønn «faker»

- For det første vet man at det er flere kvinner enn menn som faker orgasme, men det finnes også menn som gjør det. Årsaken er ofte et ønske om å gi signal til partner om at det han/hun gjør er veldig godt. Det finnes også de som faker som føler at de har fått nok, kanskje har blitt sår, lysten har forsvunnet eller at de ikke orker lengre, så da gjør de det for å avslutte seansen, sier sexolog Siv Gamnes til KK.no. 

Ifølge Gamnes er det nemlig slik at kvinner sjeldent får orgasme med kun «inn ut»-støt. Dette er fordi selve skjeden ikke har mange nok sensorer, så på et eller annet vis må klitoris stimuleres for kvinner. (Pssst: Heteroseksuelle kvinner har færrest orgasmer….av alle!)

- Det trenger ikke nødvendigvis å være med fingre. Det handler ofte om å finne riktige stillinger der klitoris også blir stimulert. Flere kvinner ligger ofte helst stille under samleie og lar mannen gjøre jobben, men for å få en god orgasme bør det være bevegelighet. Derfor hjelper det om kvinner gjerne tar litt styring og er i bevegelse under samleiet.

LES OGSÅ: Når den ene liker «røff» sex

BEGGE KJØNN FAKER: Ifølge sexolog Siv Gamnes «faker» både menn og kvinner. Det er likevel flere kvinner som «faker» orgasme.  Foto: Shutterstock / gpointstudio
BEGGE KJØNN FAKER: Ifølge sexolog Siv Gamnes «faker» både menn og kvinner. Det er likevel flere kvinner som «faker» orgasme. Foto: Shutterstock / gpointstudio Vis mer

Sexolog Ulla Aasland, som driver privat praksis i Porsgrunn, er enig med Gamnes. Hun har tidligere forklart til KK.no at vaginal orgasme også innebærer stimulering av klitoris, da de fleste kvinner oppnår klimaks ved stimulering av områdene rundt og på klitoris.

- Oppnår man orgasme ved samleie, uten bevisst stimulering av klitoris, kan det faktisk hende at man ubevisst har stimulert klitoris. Organet er stort og strekker seg nemlig utover på hver side av skjeden, og har tusenvis av nervetråder. Klitoris svulmer på samme måte som mannens penis ved lyst, har hun sagt.

LES OGSÅ: Ikke hopp over forspillet 

- Alt handler om stimulering av klitoris 

Så tilbake til vinkvelden jeg hadde med mine venninner. Hvor vanskelig kan det være for kvinner å få vaginal orgasme? Og er venninna mi, som får orgasme hver gang hun har sex, bare heldig? 

- Det er vanskelig å si, men man kan helt klart få orgasme under vaginalt samleie. Likevel trenger kvinnen som regel en direkte eller indirekte stimulering av klitoris i tillegg. Alt handler om stimulering av klitoris, indirekte eller direkte, sier Gamnes.  

Hun legger også til at av kvinner som får orgasme er det rundt 75 – 90 prosent som oppgir at klitoris har vært involvert for å oppnå orgasmen.

LES OGSÅ: Stillingene som får deg til å komme raskere

STIMULERING AV KLITORIS: Kvinner trenger som regel en direkte eller indirekte stimulering av klitoris for å oppnå full klimaks, forteller sexolog Siv Gamnes. Foto: Shutterstock / volkovslava
STIMULERING AV KLITORIS: Kvinner trenger som regel en direkte eller indirekte stimulering av klitoris for å oppnå full klimaks, forteller sexolog Siv Gamnes. Foto: Shutterstock / volkovslava Vis mer

Og for de fleste av oss er det jo sånn at målet med sex er å oppnå klimaks, både fysisk og psykisk. For å oppnå dette råder Gamnes derfor alle til å bruke fantasien, finne ut hva som passer for deg og din partner. 

- Er man nysgjerrig og leker seg fram så finner de fleste stillinger som kan fungere fint, sier hun. 

Likevel er ikke det like lett for alle, men skal vi tro Gamnes er det noen stillinger som er bedre enn andre. 

- De fleste må prøve seg fram og finne de stillingene som passer best for dem, der klitoris også kan bli stimulert. Mange lykkes med den gode gamle misjonær-stillingen, enten om mannen er under eller øverst. Men når damen er øverst kan hun styre bevegelsene mer og gni klitoris mot underlivet hans, i stedet for å bruke en finger eller to.

- En annen stilling kan være at hun ligger under og samler bena, mens han har bena på utsiden. Da kan hun bruke muskulaturen i området – som ofte gir god effekt. Doggystyle og skje er også gode stillinger hvor det er lett å stimulere klitoris med fingrene.

LES OGSÅ: Sexologenes tips til gutta: - Kvinner vil gjerne berøres på hele kroppen først

- Må være ærlig med hverandre

Men så er det slik at kvinner i ny og ne må ty til noen ekstra hyl og stønnelyder for å jukse en orgasme. Det samme gjelder for mannfolka. 

Ifølge en tidligere studie gjennomført ved Harvard University kommer det frem at kvinner jukser på seg orgasme hele én av fem ganger, hovedsakelig for å unngå å såre partneren.

I en ny kanadisk undersøkelse kommer det også frem at menn «faker» orgasmer, så mange som én av fire ganger de har sex. 

SNAKK OM PROBLEMET: Sexolog Siv Gamnes mener man bør prate om problemer som kan oppstå i senga. Om ikke kan man fort komme inn i et dårlig mønster.  Foto: Privat
SNAKK OM PROBLEMET: Sexolog Siv Gamnes mener man bør prate om problemer som kan oppstå i senga. Om ikke kan man fort komme inn i et dårlig mønster. Foto: Privat Vis mer

Gamnes tror likevel at alle seksuelle temaer er mer tabu for menn enn kvinner, fordi menn skjuler og pakker inn sine seksuelle problemer.

- Jeg tror det handler om forventningene til menn. De skal være forføreren, så i dagens samfunn ligger det et større press på menn om at de skal lykkes i seksuelle situasjoner. Det er litt lettere å godta at kvinner kan slite med orgasme, enn om menn gjør det. Det sitter dypere inne hos menn å innrømme det – og det er heller ikke åpenhet rundt teamet for menn.

LES OGSÅ: Over én av ti nordmenn fantaserer om sex på arbeidsplassen

- Hvorfor bør man unngå å «fake» en orgasme? 

- Man gjør jo seg selv en bjørnetjeneste ved å «fake». Ved å få orgasme eller «fake» en orgasme gir man et signal til partner om at det som skjer er bra. Da tror partner at det som skjer er bra nok og gjør det om igjen, men så er det ikke det som funker, forteller Gamnes og tilfører: 

- Ønsker man å få det bedre, så gjelder det å være ærlig med hverandre og si hva som skjer. Det er en ærlig sak å si «denne gangen fikk jeg ikke orgasme». Det kan skje alle – av ulike årsaker. Da er det bedre å godta det som skjer og snakke om det – så det kan bli bedre til neste gang. Man kan fort komme inn i et dårlig mønster om det ikke blir snakket om.

Videre forteller hun at det er viktig å få fram at man kan nyte samleie selv om man ikke får orgasme. Det er nemlig slik at flere kvinner ikke klarer å slippe seg løs og få orgasme, men det betyr ikke at de ikke liker og nyter å ha sex med partneren.

- Dette er noe begge parter bør være klar over, for en orgasme trenger ikke å skje hver gang man har samleie. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer