Parforhold:

Føler du at kjæresten holder deg tilbake fra det du brenner for?

- Kan bunne i sjalusi og kontrollering, sier parterapeut.

PARFORHOLD: - Vi har alle behov for selvrealisering, og det er i utgangspunktet kun positivt, sier ekspert. Da er det dumt hvis du føler at kjæresten din holder deg tilbake. FOTO: NTB Scanpix
PARFORHOLD: - Vi har alle behov for selvrealisering, og det er i utgangspunktet kun positivt, sier ekspert. Da er det dumt hvis du føler at kjæresten din holder deg tilbake. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å vokse som et menneske er viktig for de fleste av oss. Men hva skjer om føler at partneren din holder deg tilbake fra å gjøre det du vil?

Familieterapeut og sexolog Thomas Winther sier at man først bør finne ut om man faktisk bruker mye tid på jobb eller egne interesser, eller om det er partneren som eventuelt er urimelig.

- Vi har alle behov for selvrealisering, og det er i utgangspunktet kun positivt. Men det går faktisk an å bruke for mye tid på jobb, for eksempel, slik at det går utover parforholdet eller familielivet, sier han til KK.no.

Han mener det er viktig både for din egen del og partneren din sin del å finne ut hva du ønsker og hvorfor du ønsker det. Når man er i et parforhold vil alltid valgene man tar påvirke den andre og det kan være greit å tenke på.

LES OGSÅ: Jobb er et vanlig krangletema for par

FELLES INTERESSER: I starten har man som regel mye til felles, og forsvinner dette kan det føles truende for noen. FOTO: NTB Scanpix
FELLES INTERESSER: I starten har man som regel mye til felles, og forsvinner dette kan det føles truende for noen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kan bunne i sjalusi

Det kan likevel være andre grunner til at partneren din ikke ønsker at du skal forfølge en jobbdrøm eller andre interesser. Winther sier at for noen kan motivet være mer bunnet i sjalusi eller at man er redd for at partneren skal bli «bedre» enn seg selv.

- For menn var det vanligere før, da kvinner ikke jobbet like mye, at man rett og slett følte seg truet hvis kjæresten ønsket å utdanne seg og stå på egne føtter økonomisk.

- Men det hender i dag også, at enkelte menn føler seg truet av kvinnens selvstendighet.

Men det kan også være sjalusi i den form at man er redd kjæresten bare skal skli forbi og finne nye interesser eller behov. Når man utvikler seg selv kan man miste litt felles interesser som føles trygt for partneren.

- Det kan bli slik at man ikke har like mye ting å snakke om, og at kjæresten din er redd for at du finner nye impulser og nye personer å dele dem med, hvis du for eksempel ønsker å studere på nytt eller bytte jobb, sier han.

LES OGSÅ: 5 tegn på at forholdet ikke er bra for deg

Partneren kan føle at du glipper

Parterapeut Nina Ringnes forklarer at det kan være vanskelig å skille mellom hva som er frykt for å miste deg som partner og hva som er en usunn kontrollering, fordi det gjerne er en hårfin balanse mellom de to.

- En partner kan føle seg litt ensom eller at du glipper dersom du vokser på andre plan. Det er helt naturlig å bli bekymret over det og gi uttrykk for det, noen ganger på mindre kloke måter, sier hun til KK.no.

Hun trekker også frem sjalusi, som også kan bunne i at partneren din føler at du fikser livet bedre enn han.

Usunn kontrollering

Til sist trekker hun frem den verste formen, som rett og slett går ut på at den ene i parforholdet ønsker å kontrollere den andre.

- Det er vanskelig å si når det blir en usunn kontrollering. Men om du føler deg kontrollert bør du prøve å løse det.

Winther har hatt flere slike tilfeller på kontoret. Han understreker at kommunikasjonen her er svært viktig.

Finn ut hva problemet består av: Er personen urimelig eller bør du faktisk ta litt mer hensyn til egentiden mellom dere?

- Når man brenner for noe kan det ta veldig mye av tiden din, som kan være en trussel for parforholdet. Men det er svært viktig å være sin egen person utenfor forholdet, så jeg tror det viktigste dere gjør er å snakke om dette og finne ut hva som er grunnen til at du føler at du blir holdt tilbake, sier han.

LES OGSÅ: Slik blir du bukt med sjalusien

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer