Parforhold:

Føler du at kjæresten prioriterer kompiser eller fotball foran deg?

- Ikke så uvanlig etter å ha vært sammen en stund, sier ekspert.

PARFORHOLD: - Dere er nødt til å bruke tid på forholdet for at det skal være et forhold. Alle trenger alenetid og tid med venner, men det er også viktig å sette av tid til vennskapet i parforholdet, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
PARFORHOLD: - Dere er nødt til å bruke tid på forholdet for at det skal være et forhold. Alle trenger alenetid og tid med venner, men det er også viktig å sette av tid til vennskapet i parforholdet, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Som nyforelsket vil man helst være sammen med kjæresten hele tiden. Man går på dates, blir bedre kjent og bruker all energien på hverandre. Etter hvert som forholdet blir mer etablert, flyttes ofte fokus litt bort fra forholdet. Da er det lett å føle seg nedprioritert.

- Noen forventer å være i kjærestens fokus til enhver tid, slik som det var i begynnelsen. Da får de seg ofte en overraskelse. Det er ikke uvanlig å flytte fokus litt etter å ha vært sammen en stund, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

LES OGSÅ: Tegnene på at du lever i et usunt forhold

Prioriter vennskapet i parforholdet

For noen blir det etter hvert så viktig å bruke tid på hobbyer og venner, at kjæresten blir litt glemt.

- Dere er nødt til å bruke tid på forholdet for at det skal være et forhold. Alle trenger alenetid og tid med venner, men det er også viktig å sette av tid til vennskapet i parforholdet, sier psykologspesialist Eva Tryti.

Hvis vi er innadvendte eller utadvendte er noe vi født med, og det styrer behovet for sosial kontakt. Folk som er veldig utadvendte føler ofte at de ikke trenger alenetid, mens dem som er veldig innadvendte kan føle at de ikke har behov for så mange venner. Behovet kan være skjevfordelt i et forhold.

- Par som har det bra, og som har levd sammen lenge, kommuniserer bra og bruker tid sammen. Noen par tenker at de bor sammen og ser hverandre ofte, men det er ikke nok. Det utgjør ikke et vennskap å sitte ved siden av hverandre med hver deres mobil. Dere må dyrke vennskapet mellom dere, sier Tryti.

LES OGSÅ: Norge er det landet i verden som ser mest porno: - Det er en visuell rus som setter spor i underbevisstheten

Bli pratevenner

Tryti forklarer at tradisjonelt har menn være mer «gjøre-venner», som gjør aktiviteter med kompisene sine. Kvinner er tradisjonelt mer «prate-venner».

- I et forhold må man være pratevenner, og det må noen øve på. Sett av tid til å prate sammen, spør hva den andre tenker og hvordan den har det. Men ikke bruk partneren din som en terapeut, da blir det ikke lysbetont for den andre parten, sier hun.

De færreste synes det er hyggelig og spennende å høre på at kjæresten klager i timesvis, om jobben eller venner. Prøv å gjøre fellestiden til noe fristende og positivt, og sett av tid til å gjøre aktiviteter sammen, ikke bare prate.

Ulike stadier i forholdet

Det er viktig å vise respekt for at partneren også har et liv utenfor parforholdet. Winther forteller at han har klienter som ikke kan ta seg en helgetur, fordi partneren forventer oppmerksomhet hele tiden. Det handler om ulike forventninger til forholdet.

- Det er ikke uvanlig å være på ulike stadier i forholdet. Den ene vil gjerne slå seg til ro, tilbringe all tiden sammen og stifte familie. Den andre er kanskje ikke klar for det, og vil helst fly ute med kompiser og ha det gøy, sier han.

Det handler om at vi er forskjellige, og har ulike ønsker og behov. Winther sier at parene må komme frem til en løsning sammen. For mange kan parterapi være en god løsning.

KOMMUNIKASJON: - Hvis du føler deg nedprioritert, må du ta det opp med partneren din. Kjæresten din tenker gjerne at det ikke er et problem i det hele tatt, hvis du ikke har sagt ifra. FOTO: NTB Scanpix
KOMMUNIKASJON: - Hvis du føler deg nedprioritert, må du ta det opp med partneren din. Kjæresten din tenker gjerne at det ikke er et problem i det hele tatt, hvis du ikke har sagt ifra. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kommunikasjon er løsningen

Ifølge Winther er kommunikasjon nøkkelen til å løse problemet, og det er viktig å være åpen om hvordan du føler det. Ta tak i problemstillingen.

- Hvis du føler deg nedprioritert, må du ta det opp med partneren din. Kjæresten din tenker gjerne at det ikke er et problem i det hele tatt, hvis du ikke har sagt ifra. Derfor er det viktig å være åpen og ærlig om det du synes er vanskelig. Kommuniser, snakk om det, finn ut hva begge ønsker og skap en felles plattform. I et parforhold må man gi og ta, sier Winther.

Samtidig er det viktig å være realistisk. Hvis du ønsker at kjæresten din skal være sammen med deg hele tiden når han ikke er på jobb, må du nok senke kravene noe.

- Det viktigste er å finne en felles enighet om hva som er greit for dere som par. Begge må være villig til å inngå kompromiss, sier han.

Veldig vanlig med ulike prioriteringer

- Dette er ett av temaene jeg jobber mest med, og det er helt vanlig at par ikke prioriterer hverandre likt. Det er vanskelig å få tid til alt i en travel hverdag, men man kan ikke regne med å leve akkurat som før når man får seg kjæreste. Man må gi fra seg noe, og prioritere forholdet for at det skal fungere, sier Tryti.

Spesielt etter at man får barn, kan det være vanskelig å finne tid til hverandre.

- Flere par med barn er fortvilte, og føler de har dårlig tid til hverandre. Det tar tid å passe på barn, lage middag og drive en husholdning. Da blir plutselig fritiden snau, og man må ha et bevisst forhold til hvordan man prioriterer tiden. Mange får god hjelp av en parterapeut, sier hun.

Psykolog John Gottman har i sin forskning funnet ut at par som har det godt sammen gjennom et helt liv, er flinke både til å snakke mye sammen og til å gjøre ting sammen.

LES OGSÅ: Mange kvinner lever med angst for å bli forlatt

Legg bort mobilen

Tryti sier at alle bør legge bort mobilen under måltidene, og dyrke den gode samtalen.

- Mens dere spiser har dere en flott mulighet til å prate sammen. Et forhold trenger både intimitet og vennskap for å fungere, og dere må være villig til å jobbe for det, sier hun.

Det er håp for forholdet, så lenge begge følger opp og prioriterer hverandre.

- Hvis én av partene fortsette å være ego og kun tenker på seg selv, går det ofte galt. Det er dumt å ødelegge et bra forhold ved å ikke gidde å prioritere hverandre, sier hun.

​LES OGSÅ: Disse helsegevinstene oppnår du ved å ha sex

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer