Mer Venner Enn Kjærester

Føles han mer som en kompis enn en kjæreste?

- Det største tegnet er at sexen er borte, sier parterapeut.

PARFORHOLD: Selv om man har det gøy sammen og elsker hverandre, havner noen par opp som venner i stedet for kjærester.  Foto: NTB Scanpix
PARFORHOLD: Selv om man har det gøy sammen og elsker hverandre, havner noen par opp som venner i stedet for kjærester. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er klart at et forhold skal by på vennskap og moro, men for noen kan det ende opp med at dere føler dere mer som kompiser enn kjærester. 

Parterapeut ved Samtalen AS, Kari Erøy, forteller at mange par kommer til henne med opplevelsen av å ha blitt mer venner enn kjærester. Fellestrekkene blant disse parene er som regel manglende nærhet og intimitet, forklarer hun. 

- Venner kan man være mentalt, men på de fysiske grensene er det forskjell. Man gir gjerne klemmer, men i samfunnet vårt gir jo alle klemmer. Da føler man ofte på at partneren kun er en venn, forteller hun til KK.no. 

LES OGSÅ: Tegnene på at forholdet er i faret forholdet er i fare

- Man må alltid vedlikeholde et forhold

Parterapeuten forklarer at hennes erfaring viser at hovedtegnet på at man har blitt mer som venner ofte er at man ikke tar seg tid til å være nære og intime med hverandre.  

- Det kan være mange årsaker til at sexen blir borte. Et vanlig tegn er at det blir for travelt, og at man ikke tar seg tid til å være kjærester. Fokuset blir på alle ting som må gjøres, og den travle hverdagen kan stjele mye av tiden som ellers bør settes av til parforholdet. 

Etter man har gjort alle gjøremål og tatt vare på barn er det lite tid igjen, og dermed blir forholdet en restverdi, sier Erøy. 

- Derfor er det viktig å jobbe for parforholdet. Det er viktig å ha en felles visjon om at alt ikke er gjort for alltid - man må vedlikeholde forholdet med å sikre praten om hvordan begge har det, og være villig til å komme i møte.

MINDRE GNIST: Noen par er så like at spenningen forsvinner, sier terapeut.  Foto: Ana Blazic Pavlovic - Fotolia
MINDRE GNIST: Noen par er så like at spenningen forsvinner, sier terapeut. Foto: Ana Blazic Pavlovic - Fotolia Vis mer

- Parforhold vil alltid bestå av tre parter, «jeg, deg og vi»- jobb for «vi»!

Viktig å bevare spenningen i forholdet 

Samlivsterapeut og sexolog, Bianca Schmidt, forklarer at vi i forhold både ønsker nære og kjærlige relasjoner, i tillegg til spenning. Vi er ofte ikke klar over at dette ofte kan være en liten motsetning, mener hun. 

- Å kunne skape en god relasjon til en annen person handler om at man har en god dose av likhet. At man er enige om ting og er samkjørte. Grunnen til at vi kjenner tenning og spenning mot noen er spenningsfeltet som skjer i møte med det som er annerledes, nytt og litt fremmed og spennende, sier hun til KK.no. 

Er forholdet veldig trygt og godt blir det ofte friksjonsfritt, sier hun. Kanskje dere har blitt dyktige på den gode, nære relasjonen, å tilpasse hverandre og kommunisere om det meste.

Er du i et forhold som begynner å miste tenningen og spenningen, er det kanskje nettopp fordi dere har blitt flinke til å skape en nær og trygg relasjon, samtidig som dere ikke er like kompetente til å bevare spenningen. 

Med ulikheter mener ikke Schmidt ting dere krangler og slåss om, men heller ting som skaper en spennende ulikhet. 

- Elektrisistet beskriver dette tydelig. Hvis det skal være spenning trengs det to poler med ulikt spenningsfelt. Det blir en spenning mellom polene når noe er ulikt. Er polene like blir det bare sammensmelting, sier hun og tilføyer: 

- Likevel kan et par som kommuniserer bra fint komme tilbake til spenningen. Det er ikke nødvendigvis slik at forholdet er over og ut fordi det spennende er borte. Denne spenningen kan recharges. 

LES OGSÅ: Er du og partneren din veldig ulike?

Dyrk deg selv og egne hobbyer 

I heterofile forhold er noe av det vi tenner på at han er maskulin og hun er feminin. Disse egenskapene er i seg selv to motpoler. Dyrk frem disse sidene av deg selv. Det kan for eksempel være lurt å tilbringe litt mer tid med dine egne venner og dine egne hobbyer, mener terapeuten. 

- Det er viktig å tillate seg å dyrke seg selv og egne hobbyer. Fyll opp med egne ting for å dra en annen energi inn i forholdet. Det kan være lurt å bruke tid med venninner og dyrke din femininitet. Slik kan forholdet få påfyll, forklarer hun. 

Hun mener det er viktig å ikke være redd for ulikheter. Likhet skaper mindre brister og krangler, men det fjerner også elementet av spenning. 

- Jo likere og mer tilpasset man blir i et forhold, jo mindre spenning blir det om man ikke også inkluderer noen ulikheter. Samtidig er det selvfølgelig vanlig å ha noen perioder med gnisninger og perioder uten. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer