Tørre Slimhinner

For mange kan problemet gå utover sexlivet

Tørre slimhinner er et vanlig problem blant eldre kvinner, men også yngre kvinner kan rammes. Det er viktig å få riktig behandling, sier ekspertene.

TØRRE SLIMHINNER: Det er ikke bare kvinner i overgangsalderen som rammes av tørre slimhinner.  Foto: NTB Scanpix
TØRRE SLIMHINNER: Det er ikke bare kvinner i overgangsalderen som rammes av tørre slimhinner. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tørre slimhinner, i og rundt skjeden, er svært vanlig. Det oppstår hovedsakelig på grunn av mindre produksjon av kjønnshormonet østrogen – derfor er det mest utbredt blant kvinner over 60 år, men også yngre kvinner kan rammes, spesielt etter fødsel.

Etter overgangsalderen forsvinner det meste av østrogenproduksjonen. Østrogen er nødvendig for at slimhinnen i skjeden blir tykk og fuktig. 

– Østrogen er også nødvendig for at melkesyrebakterien skal trives i skjeden, – det gir beskyttelse mot andre bakterier som kan invadere skjeden og gi utflod, eller føre til urinveisinfeksjon, sier Mette Haase Moen, gynekolog og professor ved NTNU.

LES OGSÅ: Redd for å komme i overgangsalderen tidlig?

Typiske symptomer på tørre slimhinner

Det antas at omkring 10-40 prosent av kvinner som ikke lenger har menstruasjon, har symptomer på tørre slimhinner. 

– Symptomer kan være endret utflod, irritasjon ved urinrøret, at man lettere får urinveisinfeksjon eller problemer ved samleie – det virker trangt og tørt, og det kan oppstå små rifter som gir blødning ved samleie, sier Moen. 

Tørre slimhinner kan også oppstå som en reaksjon på medikamenter, ved Sjøgrens syndrom, overdreven dusjing eller andre tilstander (kronisk soppinfeksjon, bakterieinfeksjon i skjeden, skade mot skjeden).

– Det er mulig å kjøpe svake hormonpreparater (som inneholder østriol) på apoteket uten resept, men dersom det ikke fungerer etter noen uker, er det lurt å oppsøke legen, sier Moen. 

LES OGSÅ: Marte fikk beskjeden ingen 23-åringer forventer: - Du er nesten ferdig med overgangsalderen

Det er hjelp å få!

Det finnes legemidler både med og uten resept, i tillegg til mange praktiske råd som kan hjelpe mot tørre slimhinner. 

– Dette er et viktig tema som mange kvinner kvier seg for å søke hjelp for. Dersom man har symptomer bør man i førsteomgang ta kontakt med fastlegen for å diskutere årsaker til plagene. Legen kan gi råd og forskrive medisiner for å minske plagene, sier Anne Gerd Granås, professor i samfunnsfarmasi ved Universitetet i Oslo. 

Behandlingen kan være alt fra enkle tiltak som fuktighetsgivende gel, til vagitorier eller kremer som inneholder østrogen. Andre vil kunne ha nytte av tablettbehandling med østrogen etter avtale med lege. For intensiv underlivshygiene bør unngås. 

– Det viktigste er at kvinner, uansett alder, ikke bare lever med plagsom svie, kløe og infeksjoner i skjeden, når det finnes en rekke tiltak som kan hjelpe mot tørre slimhinner, sier Granås. 

– Husk at det ikke er flaut å fortelle legen om problemet. Det er dumt å ikke få hjelp, spesielt dersom det går utover seksuallivet, sier Moen. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer