Sex

For mange kronisk syke går sykdommen utover seksuallivet

Kjempeviktig å snakke om, mener sexolog.

KRONISK SYKDOM: For mange kronisk syke går sykdommen utover seksuallivet.  Foto: Shutterstock / Olena Yakobchuk
KRONISK SYKDOM: For mange kronisk syke går sykdommen utover seksuallivet. Foto: Shutterstock / Olena Yakobchuk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- For de fleste er det seksualiteten som er limet i et forhold, sier sexolog og universitetslektor ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie ved NTNU, Vigdis Moen. 

Men hva gjør man da når sex blir vanskelig, vondt eller tungt å gjennomføre? Det er realiteten for mange med kronisk sykdom, og ifølge generalsekretær i Norsk revmatikerforbund, Tone Granaas, har kronikere større sannsynlighet for å oppleve samlivsbrudd.

- Forskning har vist at omkring hver tredje person med leddgikt opplever at helsetilstanden påvirker seksuallivet i betydelig grad. Mindre seksuell lyst utgjør den største belastningen, og de vanligste årsakene er unormal trettet og utmattelse, sykdomsoppbluss, smerter og problem i relasjoner, forteller hun.

LES OGSÅ: Ekspert advarer: Stadig flere i 30-årene står i fare for å få osteoporose

Ønsker mer åpenhet rundt sex og samliv hos kronisk syke

Under Revmatikerdagen den 15. mars hadde de helse, seksualitet og samliv som tema.

- Mange med kronisk sykdom, og spesielt mennesker med revmatisk diagnose, lever med smerter, stivhet, utmattelse og følgesykdommer. Det er utfordrende å leve i et parforhold når disse plagene legger premissene for hverdagen. Det er krevende for både den som lever med sykdommen og den pårørende. Vi ønsker en større åpenhet om temaet helse, sex og samliv og vil være med å sette dette på agendaen.

Hun forteller videre at kvinner med revmatisk sykdom oftere enn menn er redde for å miste partneren enn det mannlige pasienter er. Mye av grunnen kan være at mye kronisk sykdom, og følger av dem, ikke synes på utsiden. Den syke kan si hun er sliten, men fordi hun ser frisk ut, kan det misforstås, og oppleves av partneren som at hun ikke har lyst på ham eller ikke elsker ham lenger.

- Denne misforståelsen fører til mange konflikter, og også samlivsbrudd. Forventningene og prioriteringene i parforholdet må justeres, mener Granaas. 

LES OGSÅ: Mange føler seg ensomme i parforholdet

Viktig at partneren er med hele veien

Hun får støtte av sexolog Moen, som har jobbet mye med kronisk syke, og spesielt kreftpasienter. 

- Hovedproblemet er at man ikke prater sammen. Noen par har god kommunikasjon rundt sykdommen, men for mange er det vanskelig å snakke om, sier hun. 

Sex og parforholdet må da også være tema i forbindelse med sykdommen, og det aller viktigste er at partneren tar del i det som skjer rundt sykdommen helt fra starten av.

- Partner må tas med, få all informasjon og være med hele veien. Det er ikke alt som vises utenpå, som ved fatigue og utmattelse. Da må man kommunisere for det er vanskelig for partneren å gjette seg frem til alt.

Kommunikasjon er altså råd nummer èn. Det er også viktig å huske på, og prate om, at rollefordelingen kan forandre seg når en blir syk. Den ene kan trenge pleie og ekstra hjelp, og den andre kan få et større forsørgeransvar. Det er ikke bare sexlivet som kan forandre seg, men forholdet i helhet, påpeker Moen. 

- Nærhet, åpenhet og dialog kan hindre havari og krise. Det er avgjørende at man snakker sammen om hvordan sykdommen utarter seg. Slik får man forståelse og det blir enklere for partneren å vise empati og omsorg. Forskning viser at et godt forhold og åpenhet til de nærmeste er en viktig buffer for å takle konsekvensene av sykdom, sier Granaas. 

LES OGSÅ: Dette bør du vite om sex etter fødsel

Mange måter å opprettholde nærheten i forholdet

Nærhet får vi gjennom sex, men også gjennom all fysisk kontakt. Det er også mange måter å ha sex på, påpeker Moen. 

- Mange tenker at sex er samleie, men det trenger det ikke å være, og man kan prøve ut andre stillinger, og prøve å ha sex på en annen måte. Nærhet og varme er viktig, men spesielt når man nettopp har fått diagnosen, så trenger man kanskje litt tid på å finne ut av ting. Da er det viktig å ha annen fysisk kontakt, og da må man også kommunisere det, sier sexologen, som forteller at mange kronisk syke savner informasjon om sex og samliv når de blir syke.

- Mitt budskap er at dette bør tas opp så det blir en del av behandlingen og av helhetsbildet. 

LES OGSÅ: Har dere sluttet å kysse og kose? 

- Tenk alternativt

- Det er rart med det at når vi tenker sex, så tenker vi automatisk samleie, men sånn trenger det jo ikke å være, sier Cecilie Kjensli, som er sexinspirator, eier av Cpunktet.no og forfatter av boken boken «Sex fra ah til åh». 

- Det er mange måter å ha det deilig i sammen eller alene på, så det gjelder å tenke litt alternativt. Man trenger jo egentlig ikke å ta av seg klærne en gang. En kjapp en med eller uten dusjhode eller vibrator, eller gjensidig onani mens man koser og kysser er jo også deilig, sier hun. 

Kjensli mener sex bør prioriteres så godt det går også om en i forholdet er syk. 

- Om du er syk eller frisk så bør sex settes opp på timeplanen, så har du noe å glede deg til. Du gleder deg jo til alt annet som du skal gjøre i framtiden som å reise på ferie, eller dra på weekendtur med kjæreste og familie. Sex foregår ikke så spontant i lengden, og det er derfor man må ha i bakhodet at nå er det på tide, for det er jo så deilig, og ikke minst avslappende, sier hun, og påpeker dessuten at sex er smertelindrende. 

- Orgasmer gjør at kroppen slapper av, og er man plaget med smerter, så kan sex virke smertelindrende, samtidig som man tar fokuset vekk fra daglige plager. Godt sover man og. Og så blir man jo i så godt humør, sier Kjensli, som var en av deltakerne under paneldebatten «sengeprat» under revmatikerdagen. 

LES OGSÅ: 5 viktige ting dere bør snakke om før dere blir sammen

Norsk Revmatikerforbunds samlivsråd: 

NÆRHET ER VIKTIG: All fysisk kontakt er godt for forholdet. Rett etter å ha fått en diagnose kan det ta litt tid før en har sex igjen. Da er det spesielt viktig å ha mye annen fysisk kontakt.  Foto: Scanpix
NÆRHET ER VIKTIG: All fysisk kontakt er godt for forholdet. Rett etter å ha fått en diagnose kan det ta litt tid før en har sex igjen. Da er det spesielt viktig å ha mye annen fysisk kontakt. Foto: Scanpix Vis mer

Hos Norsk Revmatikerforbund tilbys det blant annet samlivskurs og veiledning, og du kan snakke med likemennesker om du har behov for det. De har også utarbeidet et knippe samlivsråd for par der en er kronisk syk:
 
1. Vær åpen
Kommunikasjon er ekstra viktig når en i forholdet er syk. Vær åpen med nære relasjoner, leger, kjære, venner og med Norsk Revmatikerforbund. Mange kvier seg for å klage over smerter og utbrenthet, av frykt for å skremme den andre vekk. Minn deg selv på at partneren din er glad i deg og ønsker deg alt godt. Ærlighet skaper tillit, og det er avgjørende for å lykkes i både gode og onde dager. Når partnerne forstår hverandre er det lettere å vise omsorg og empati for den som er syk. 
 
2. Håndter følelsene
Det å være syk, påvirker også følelsene og tankene dine. Bekymringer, frustrasjon, sinne og tristhet er følelser som kan dukker opp både hos den som er syk og hos de som står rundt. Det å snakke med andre som har vært i samme situasjon og sette deg inn i hva sykdommen og behandling går ut på, gir bedre kontroll. Skap samtidig rom for å kjenne på det som er vanskelig, og sett ord på det som gnager. Delt sorg er halv sorg.
 
3. Vær sosial med god samvittighet
Å ha venner og et sosialt nettverk utenom forholdet er viktig for den mentale helsen. Den friske i forholdet må få lov til å leve et mer aktivt sosialt liv enn den syke uten å ha dårlig samvittighet – selv om den som er syk ikke orker. Det er også viktig for den syke å ha et sosialt nettverk og møte venner. Det gir energi!
 
4. Vær tydelig og ha realistiske forventninger
Forventningene vi har til oss selv og til andre når det gjelder samliv og sexliv er ofte urealistiske. Tenk gjennom hva som er viktig for deg, og for dere sammen. Senk terskelen, sett grenser og gjør prioriteringer sammen, slik at begge parter blir hørt.
 
5. Vis at du setter pris på den andre
Både den som er syk og den som er frisk trenger oppmerksomhet og omsorg fra partneren. Fokuser på det positive dere har sammen, som hjem, barn, venner og felles opplevelser. Husk at din partner valgte deg, ikke sykdommen din. Du ER ikke diagnosen din!
 
6. Våg å leke
Husk å prioritere kos og kjærlighet. Avtale en date. Sett sex på dagsorden. Sex gir glede og skaper nærhet. Det kan også være smertelindrende, viser ny forskning. Sex er ikke en prestasjonsidrett. Det er mye mellom «null og knull». Kos, ha det gøy og nyt hverandre! 

Og Cecilie Kjenslis tips for et godt sexliv: 

- Sex er mye mer en samleie, og det er mange måter man kan ha det deilig på, enten man er singel eller sammen med noen.

- Man trenger ikke å gå hele veien hver gang. Kos masse i hverdagen, og kjenn på de gode følelsene. Skulle den ene av dere få full tenning, så lar jo dette seg enkelt løse.

- Sex på timeplanen er noe å se fram til. Avtal en date-night med kjæresten på forhånd, så du kan legge opp til å være uthvilt. 

- Sexleketøy er ikke en livsnødvendighet, men det er deilige og praktiske å bruke. Med en god vibrator er orgasmen aldri langt unna, og det igjen motiverer til mer sex.

- Vær sexpositiv. Nyt deg selv og den du ligger med. Ikke legg bånd på deg når det gjelder som mest. Slapp av. Det er jo bare positivt å ha sex. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer