Sex

For mange kronisk syke går sykdommen utover seksuallivet

Kjempeviktig å snakke om, mener sexolog.

KRONISK SYKDOM: For mange kronisk syke går sykdommen utover seksuallivet.  Foto: Shutterstock / Olena Yakobchuk
KRONISK SYKDOM: For mange kronisk syke går sykdommen utover seksuallivet. Foto: Shutterstock / Olena Yakobchuk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- For de fleste er det seksualiteten som er limet i et forhold, sier sexolog og universitetslektor ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie ved NTNU, Vigdis Moen. 

Men hva gjør man da når sex blir vanskelig, vondt eller tungt å gjennomføre? Det er realiteten for mange med kronisk sykdom, og ifølge generalsekretær i Norsk revmatikerforbund, Tone Granaas, har kronikere større sannsynlighet for å oppleve samlivsbrudd.

- Forskning har vist at omkring hver tredje person med leddgikt opplever at helsetilstanden påvirker seksuallivet i betydelig grad. Mindre seksuell lyst utgjør den største belastningen, og de vanligste årsakene er unormal trettet og utmattelse, sykdomsoppbluss, smerter og problem i relasjoner, forteller hun.

LES OGSÅ: Ekspert advarer: Stadig flere i 30-årene står i fare for å få osteoporose

Ønsker mer åpenhet rundt sex og samliv hos kronisk syke

Under Revmatikerdagen den 15. mars hadde de helse, seksualitet og samliv som tema.

- Mange med kronisk sykdom, og spesielt mennesker med revmatisk diagnose, lever med smerter, stivhet, utmattelse og følgesykdommer. Det er utfordrende å leve i et parforhold når disse plagene legger premissene for hverdagen. Det er krevende for både den som lever med sykdommen og den pårørende. Vi ønsker en større åpenhet om temaet helse, sex og samliv og vil være med å sette dette på agendaen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer