Sex

- For noen par fungerer selvfølgelig dette veldig bra, men for mange blir det sex-drepende og sex blir en plikt

Er du en av de som planlegger romantiske stunder? Dette råder ekspertene deg til å gjøre!

PLANLEGGE SEX: Må du ofte planlegge alenetid med kjæresten?
Dette mener ekspertene du bør gjøre for å unngå tidsklemma.  Foto: NTB scanpix
PLANLEGGE SEX: Må du ofte planlegge alenetid med kjæresten? Dette mener ekspertene du bør gjøre for å unngå tidsklemma. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De som har vært i langvarige forhold, vet at sexlivet ofte blekner litt av tidens tann. Mange prøver dermed å innføre regelmessig sex igjen ved å booke tid i kalenderen. For mange ender dette med mindre sexglede, og da kan et alternativ være å planlegge romantiske stunder, da kommer ofte sexen av seg selv råder sexolog og gestaltterapeut Bianca Schmidt.

- For noen par fungerer selvfølgelig sex i kalenderen veldig bra, men for mange blir det sex-drepende og sex blir en plikt. For menn kan det ofte fungere bedre enn for kvinner, da kvinner generelt har et litt annet tenningsmønster. Kvinner trenger en emosjonell nærhet og liker at det er rett stemningen før tenningen kommer. Derfor anbefaler jeg heller å sørge for tid for godt samvær, dette er både bra for forholdet og leder ofte til sex uansett, sier hun.

Parterapeut Anna Sigridsdatter Heen er imidlertid uenig. (Psst: Har du lite sexlyst og ofte pliktsex?)

- Ja, hvorfor ikke sette av tid til sex i kalenderen? Kjærestekos i hverdagen krever at man prioriterer dette, setter det på dagsorden, og avsetter tid! De smarte parene tar en planleggingsøkt før uken begynner der de går gjennom sine agendaer, og plotter inn «kjærestetid», sier hun til KK.no. 

LES OGSÅ: Kvinner får oftere følelser etter sex enn menn

- Små friminutt kan gjøre susen

Schmidt forklarer at det viktigste er at man har oppmerksomheten rettet mot hverandre.

- Så lenge hovedfokuset er samværet har det ingenting å si hva man gjør. Noen ganger er det fint å legge seg tidlig og ligge å skravle, lage mat og kose seg, eller ha en koselig stund i armkroken mens man ser en film. Forholdet får masse påfyll og næring når vi prioriterer hverandre, sier hun.

I hverdagens tjas og mas er det fort gjort å bare falle sammen i sofaen etter lang dag med jobb og andre aktiviteter. Dette er helt lov, men husk og sett av tid til hverandre - det trenger nemlig ikke være så stort prosjekt.

- Snakk sammen, ta på hverandre eller vær sammen i stillhet uten andre distraksjoner. Når samværet er godt, stemningen er god og nærheten er tilstede får kvinnen ofte mer lyst på sex. Så da kommer det ofte sexen av seg selv. (Psst: Her bør du berøre mannen din!)

Parterapeut Heen stemmer i at tid til hverandre er viktig, uavhengig om det er sex i bildet.

- Det kan være korte stunder når man «logger seg på» hverandre etter å ha kommet fra jobb eller studier, og det kan være en ettermiddag tur i skogen hvor man går tur og snakker. Det kan være en kveld midt i uka med vin og hjemmekino, eller en utemiddag på byen - bare dere to. Ikke gjør det for stort og ambisiøst - da blir et ofte vanskelig å gjennomføre. Det viktigste er at det en noe som skjer jevnlig. Små friminutt kan gjøre susen.

Varierer man hva kjærestetiden skal brukes til - desto bedre, forklarer hun.

LES OGSÅ: Tegnene på at forholdet ditt er i fare

SETT AV TID TIL HVERANDRE: Ifølge ekspertene handler det ofte om å sette av tid til hverandre - om det er å se en film, gå en tur eller bare slappe av sammen i sengen.  Foto: NTB scanpix
SETT AV TID TIL HVERANDRE: Ifølge ekspertene handler det ofte om å sette av tid til hverandre - om det er å se en film, gå en tur eller bare slappe av sammen i sengen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Derfor har vi mer sex i starten av et forhold

Det er ikke til å legge skjul på at vi er mer ivrige etter nærkontakt og har mer seksuell energi tidlig i forholdet. Alt er nytt og spennende og sex blir en glede. Men hvorfor er det egentlig sånn?

- I starten av et forhold så er sex sjelden et problem. Da er vi fulle av en herlig cocktail hormoner som, dopamin og serotonin, som gjør at vi blir glade, åpne og mer opptatt av hverandre. I begynnelsen gir vi også masse oppmerksomhet til hverandre. Dette gjør at kvinnen hele tiden føler at stemningen er romantisk, og da er sex sjeldent noe problem, sier Schmidt. 

Heen forklarer hvordan et parforhold endrer seg over tid. For det er ingen tvil om at den første som regel er fasen hvor man er i lykkerus. Da man er ganske så «enøyd» og ser bare de positive sidene av partneren, og får ikke nok av hverandre. 

- Da er man åpen og vil fortelle og vise den andre alt. Så kommer hverdagen, som for mange kan bli en prøvelse på forholdet. Da må man endre innstilling og prøve hardere. Det gjelder å beholde første fases nysgjerrighet og åpenhet. Hvordan man «administrer» samlivet, hvordan man takler problemer og utfordringer er lakmustesten på om dette forholdet er bærekraftig eller ikke. Da gjelder det å ha vilje til å investere i hverandre, og tørre å forplikte seg slik man legger grunnlaget for trygghet i forholdet, forklarer Heen og legger til:

Et forhold som varer vil gå gjennom ulike faser der det kritiske punktet vil variere

- Vær nysgjerrig på partneren, tolerant, forståelsesfull og løsningsorientert. Da vil man bedre kunne takle forskjellighet i personlighet, samt interesser og verdier som selvsagt viser seg etterhvert. Et forhold som varer vil gå gjennom ulike faser der det kritiske punktet vil variere. Takler man de kritiske punktene på en god måte vil forholdet forsterkes og paridentiteten fordypes.

LES OGSÅ: Phubbing er den nye store trusselen for parforholdet

- Sørg for å sette av tid til hverandre 

For når vi blir vant til hverandre er det ofte slik at ting ikke er like hett lenger. (Psst: Frister det å ha sex i det fri i sommer? Det kan koste deg dyrt!)

- Når hverdagen begynner å ta en og det suget etter nærhet ikke er like kraftig, så kan ting dabbe av. Da kan det være lurt å sørge for at man innimellom setter av tid til hverandre. Det må ikke nødvendigvis være sex, men det å skru av TV og bare snakke sammen, forklarer Bianca.

Sexologen forklarer at det er helt individuelt hvor ofte man bør ha slike stunder.

- Det finnes ingen fasit på hvor ofte, men man kan kjenne at man trenger det. Har man for lite opplevelse av nærhet med kjæresten så bør man ta en sånn kveld. Synes du det kan bli påtatt med «tid til oss», så kan det være like nærende for forholdet å starte på et felles prosjekt. Hva med å starte på en idrett sammen, kjøpe sykler og planlegge turer eller endelig pusse opp soverommet? Så lenge dette er felles prosjekt hvor begge deltar og syns det er hyggelig er det bra.

- Er det noe man synes er hyggelig som man har hatt lyst til å gjøre lenge så kan det være koselig. Et felles prosjekt kan være å pusse opp, gå en tur, dra på sykkeltur, piknik eller lignende.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer