Usunt forhold:

- Forakt er som «dødskysset for et forhold»

Har dere sluttet helt å krangle, ha sex eller snakke sammen?

USUNT FORHOLD: Mangel på krangling eller fysisk og psykisk nærhet kan være tegn på at forholdet ikke er så godt. FOTO: NTB Scanpix
USUNT FORHOLD: Mangel på krangling eller fysisk og psykisk nærhet kan være tegn på at forholdet ikke er så godt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Lever du i et forhold du er litt usikker på? Ofte er det heller ikke så klart akkurat hva som er galt, man kjenner bare at det skurrer litt. Om begge ønsker det kan problemene i mange tilfeller heldigvis løses, men det er viktig å ikke sette seg fast i et usunt mønster.

- Risikoen for brudd øker jo mer destruktivt samspillet er, sier Trine Huseby, som er samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel og skriver om par- og samliv på Trinehuseby.no.

Hun viser til den amerikanske psykologen John Gottman, som har definert fire alvorlige faresignaler: forakt, kritikk, en defensiv holdning og det å møte partneren med taushet.

- Han peker på forakt som den aller farligste; «Det er dødskysset for et forhold», forteller Huseby.

Når noen møter partneren med forakt, har han eller hun lukket helt igjen for partnerens følelser og behov. Du vil i hans øyne alltid være dummere og dårligere enn ham, meningene dine vil være mindre verdt og han vil sjelden orke å prøve å se ting fra ditt ståsted. Da er det på tide å gjøre noe.

Vi har snakket med tre eksperter om tegnene på at forholdet kan trenge en oppussing, eller rett og slett er ikke er bra.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer