Usunt forhold:

- Forakt er som «dødskysset for et forhold»

Har dere sluttet helt å krangle, ha sex eller snakke sammen?

USUNT FORHOLD: Mangel på krangling eller fysisk og psykisk nærhet kan være tegn på at forholdet ikke er så godt. FOTO: NTB Scanpix
USUNT FORHOLD: Mangel på krangling eller fysisk og psykisk nærhet kan være tegn på at forholdet ikke er så godt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Lever du i et forhold du er litt usikker på? Ofte er det heller ikke så klart akkurat hva som er galt, man kjenner bare at det skurrer litt. Om begge ønsker det kan problemene i mange tilfeller heldigvis løses, men det er viktig å ikke sette seg fast i et usunt mønster.

- Risikoen for brudd øker jo mer destruktivt samspillet er, sier Trine Huseby, som er samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel og skriver om par- og samliv på Trinehuseby.no.

Hun viser til den amerikanske psykologen John Gottman, som har definert fire alvorlige faresignaler: forakt, kritikk, en defensiv holdning og det å møte partneren med taushet.

- Han peker på forakt som den aller farligste; «Det er dødskysset for et forhold», forteller Huseby.

Når noen møter partneren med forakt, har han eller hun lukket helt igjen for partnerens følelser og behov. Du vil i hans øyne alltid være dummere og dårligere enn ham, meningene dine vil være mindre verdt og han vil sjelden orke å prøve å se ting fra ditt ståsted. Da er det på tide å gjøre noe.

Vi har snakket med tre eksperter om tegnene på at forholdet kan trenge en oppussing, eller rett og slett er ikke er bra.

LES OGSÅ: Derfor tar så mange forhold slutt etter jula

Dere tar hverandre for gitt

Sexolog Ulla Aasland, som driver privatpraksis i Porsgrunn, snakker ofte med par som føler de står fast i et dårlig mønster. En grunn til at de har havnet i en kjip spiral kan være at den ene parten har trukket seg litt unna og at den andre ikke føler seg sett og lyttet til.

- Når den ene parten føler seg tilsidesatt og ikke ivaretatt på best mulig måte, kan dette medvirke til distanse, fordi den ene parten føler seg såret. Både fysisk og psykisk tilbaketrekning kan bety at forholdet trenger en liten dytt, påpeker hun.

Huseby forteller at mange par som kommer til henne forteller at en eller begge har mistet følelsene for hverandre. Det trenger ikke alltid bety at de er så borte at man ikke kan finne dem igjen, men handler ofte om at paret har mistet den følelsesmessige kontakten med hverandre.

- Disse parene beskriver ofte en rutinepreget hverdag og synes forholdet har blitt lite spennende. Den ene dagen tar den andre, det er lite eller ingenting å glede seg til. Noen beskriver savn etter den andre og det de hadde før.

- Noen forteller at de føler seg tatt for gitt, og at partneren ikke viser takknemlighet eller glede over deres bidrag. De kan føle seg mer anerkjent og mer levende sammen med andre, på jobb eller i fritid. Uten å vite det, kan de være i det kollega Sissel Gran kaller «før-forelskelsesfase», der de er åpen for å finne en annen som kan dekke deres behov. En fase med høy risiko for utroskap.

Dere krangler ikke

Kate Elin Søyland er samlivsterapeut og daglig leder i privatpraksisen Åpen Dialog i Sandnes. Det er fort gjort å glemme at alle relasjoner må vedlikeholdes og pleies i en hektisk hverdag, og Søyland påpeker at det også er tilfellet selv om det ser fint ut på overflaten.

- Spesielt moderne parforhold der en ofte vektlegger følelser og romantikk når en vurderer «whats in it for me?», kan faktisk fremstå som mer robuste enn de kanskje er. I terapirommet kommer de vonde historiene, sier hun.

Det at ting ser helt rolig og greit ut, gjør at mange blir overrasket når partneren ønsker å avslutte forholdet.

- Mange får sjokk når partneren plutselig ikke vil fortsette samlivet lenger. Typisk respons er «vi krangler jo ikke engang» «hvordan kunne dette skje?».

Søyland har tidligere fortalt KK.no at det å absolutt aldri krangle faktisk kan være enda mindre sunt for forholdet enn det å gjøre det.

- Nå er det ikke sånn at det er et faresignal for alle, men det kan være et tegn på at den andre ikke lenger er engasjert følelsesmessig, sier hun.

Føler du at du aldri blir hørt – at du aldri kommer gjennom med meninger eller følelser, og aldri får noen respons, kan du fort begynne å bli likegyldig. Derfor er det ikke alltid det synes så godt at noen er misfornøyde i forholdet. Det er ingen som egentlig reagerer.

LIKEGYLDIGHET: Krangler dere absolutt aldri kan det faktisk være et dårlig tegn. FOTO: NTB Scanpix
LIKEGYLDIGHET: Krangler dere absolutt aldri kan det faktisk være et dårlig tegn. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Det er null nærhet

- Stopper man med å anerkjenne hverandre og å være fysiske - se hverandre, gi positive tilbakemeldinger og komplimenter, gi hverandre en klem, holde hverandre i hånden, ligge inntil hverandre og å ha sex mister man viktig hormonell påvirkning som er med på å styrke parforholdet og egen opplevelse av forholdet og partner som noe positivt. Dette kan medvirke til at man ikke kjenner på følelsen av å være knyttet til partner, og på nedsatt opplevelse av lyst, lykke, god helse og velvære, sier sexolog Aasland.

Når tallerkenene flyr veggimellom har det selvsagt gått for langt, men helt uten krangling kan det være at det er en mental distanse mellom dere. Et annet faresignal er den fysiske. Sitter dere alltid i hver deres ende av sofaen, eller ler du det bort eller kaster du deg over husarbeidet så snart han tar initiativ til fysisk kontakt? Kanskje har dere sluttet helt å ha sex, eller kanskje er den sexen dere har helt følelsesløs?

- En kan ofte merke det på sexen hvordan paret har det utenfor sengen. Sexlivet er ofte en god temperaturmåler på samlivet. Selv om noen par har sex helt frem til bruddet er det ikke uvanlig at lidenskapen blir flyttet ut av både soverommet - ja ut av ut av hele parforholdet, sier Søyland.

Du må spørre ham om han elsker deg

Føler du at du hele tiden må spørre og hinte for å få noen som helst form for bekreftelse? Da kan det være fare på ferde.

- Personen er ikke lenger emosjonelt pålogget relasjonen, noe du merker ved at han ikke tar egne initiativ til å vise sin kjærlighet, men henger seg på når du sier noe.

Er alle kjærlighetserklæringene av typen «Du vet jo at jeg elsker deg» eller «Jeg hadde jo ikke vært sammen med deg om jeg ikke var glad i deg», samtidig som du merker at handlingene hans ikke stemmer helt med det han sier?

Du vil ikke være sammen med ham

Det høres kanskje åpenbart ut, men mange blir sittende fast i forhold de egentlig ikke får noe særlig ut av. Tegn på at du enten bør revurdere eller ta tak i forholdet kan være at du kjenner du gruer deg til å komme hjem fra jobb, eller at du helst vil unngå en kjæresteferie fordi du er redd han forventer at dere skal være intime, forteller Søyland.

Kan reddes

Det er ikke slik at forholdet nødvendigvis er dødfødt om du kjenner deg og dere igjen flere av disse tingene. Det er imidlertid mulig at det er på tide å gjøre noe.

- Ta din bekymring på alvor. For noen er det for sent mens andre får en mulighet å redde forholdet, sier Søyland.

For å komme noen som helst vei så må dere snakke sammen. Det kan være vanskelig – kanskje spesielt om kommunikasjon var noe av problemet i utgangspunktet, men dere må altså snakke ærlig sammen om det som er sårt og vanskelig for å få til en endring.

- Første steg på veien til endring, handler om at begge er innstilt på å endre og faktisk ønsker å være i forholdet og å jobbe for å styrke forholdet, sier Aasland.

- Om det er lenge siden dere har hatt sex, så fokuser på å rydde bort elementer som er forstyrrende for parforholdet. Ha det gøy sammen, berør og være nær hverandre.

Ikke fokuser på at dere skal ha sex. Pliktsex kan virke mot sin hensikt, men vær sammen, og la det skje når det er naturlig. Tenk litt tilbake, snakk om hva som har gjort at dere har hatt det godt sammen før, gi hverandre positive tilbakemeldinger og vær bevisst på hvordan følelser fremkalles.

- På samme måte: Hva var det som dukket opp langs veien som har vært med på at forholdet nå ikke oppleves på samme måten.

LES OGSÅ: Hyppige partnerbytter kan være tegn på at du er usikker på deg selv

KREVER SAMARBEID: Dere må være to for å løse problemene. FOTO: NTB Scanpix
KREVER SAMARBEID: Dere må være to for å løse problemene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kan ha bakgrunn i noe helt annet

Har dere problemer i forholdet peker Huseby på tre verktøy som kan være til hjelp.

1. Reparasjon av skade:

Ord eller handlinger, som avvisning eller at man har sviktet den andre i en sårbar situasjon, kan sitte i lenge og gjøre det vanskelig å beholde en god relasjon.

- Den som har forvoldt skaden er ofte ikke klar over omfanget, men kan over tid merke endring. Kanskje man ikke er så nær som før, og det er vanskelig å finne den gode tonen. Jeg kaller det «sår som ikke vil gro», sier Huseby.

Sårene kan leges når dere snakker sammen, tar følelsene på alvor og begge bidrar til forsoning.

2. Tilegne seg kommunikasjonsteknikker for par:

Det finnes flere kommunikasjonsteknikker som kan hjelpe par med å håndtere ulikheter og uenighet. En av dem kan være å sammen bestemme seg for når man skal snakke om noe, heller enn at det stadig kommer opp som en innskytelse i en krangel, at dere rammer inn samtalen og at man kan velge å ta en pause når man ser at det kan eskalere og ende opp i en krangel.

3. Endring av samspillsmønstre:

Det er ikke alltid så lett å gjennomskue hva det virkelige problemet er. Har dere mange voldsomme krangler eller er begge i konstant forsvarsposisjon, så kan det være lurt å prøve å finne den bakenforliggende årsaken til det.

- Det man sier og gjør i en opprivende krangel, handler ofte om en følelse av å ikke bli respektert, å føle seg nedprioritert og kanskje innerst inne en frykt for å ikke være viktig nok eller god nok for den andre. Når man blir klar over hva det handler om og klarer å dele det med partneren – økes mulighetene betraktelig for å bli møtt med sympati og hengivenhet, fremfor angrep eller forsvar.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer