Gonore

Forekomsten av gonoré har økt kraftig de siste årene

På verdensbasis har vi en epidemi. Det mest bekymringsfulle ved denne økningen er antibiotikaresistens som fører til at det er vanskeligere å behandle gonoré i dag.

GONORÉ: Flere og flere får gonoré. Dette synes leger er bekymringsfullt.  Foto: NTB Scanpix
GONORÉ: Flere og flere får gonoré. Dette synes leger er bekymringsfullt. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forekomsten av gonoré her til lands har økt raskt de siste årene – i 2014 ble det rapportert om cirka 400 tilfeller, mens antallet var 1016 i 2016. På verdensbasis har vi en epidemi, med 78 millioner nye tilfeller årlig.

– Vi har ikke en epidemi her til lands nå, men økningen er bekymringsfull og kan komme ut av kontroll. Vi skal ikke lenger tilbake i tid enn til midten av 70-tallet da vi hadde en topp med cirka 15 000 tilfeller av gonoré i Norge i løpet av et år. Den gang var det heller ikke så sensitive tester som i dag, så antall smittede var trolig enda høyere enn statistikken viser, sier Anne Olaug Olsen. 

Olsen er overlege ved Olafiaklinikken, Oslo universitetssukehus, og leder for Nasjonal kompetansetjeneste for seksuelt overførte infeksjoner.

– Årsaken til toppen på 70-tallet tilskrives blant annet «hippietiden» og ikke minst at p-piller kom på markedet i Norge – dette bidro til seksuell frigjøring og medførte redusert kondombruk. Heldigvis hadde man effektiv behandling, og smittetallene gikk ned.  

LES OGSÅ: 4 kjønnssykdommer du kan få i munnen

Vanskeligere å behandle gonoré i dag

Det som er problematisk dersom man blir smittet av gonoré i dag, er at infeksjonen har blitt vanskeligere å behandle. Gonokokkbakteriene er blitt motstandsdyktige mot flere typer antibiotika.

– Før i tiden var det ikke så mye resistens som nå, derfor ville en tablettkur som oftest være tilstrekkelig. Siden den gang har vi stadig måttet bytte til ny og mer bredspektret antibiotika – i dag benytter vi to ulike typer i kombinasjon, hvor den ene gis som en sprøyte, sier Olsen.

Disse bakteriene er flinke til å tilpasse seg og forandrer seg raskere enn kroppen vår kan gjenkjenne, i tillegg til at de lett utvikler resistens. 

– Resistens hos gonokokker har utviklet seg med tiden, men eskalert de siste to-tre årene.

Antimikrobiell resistens hos gonokokker er en stor og økende trussel mot både lokal og global helse, noe som fører til at det blir en stor belastning for helsevesenet og samfunnsøkonomien globalt.

LES OGSÅ: Derfor bør du være forsiktig med oralsex

Viktig med kontrollprøve og smitteoppsporing

Som regel vil kun halvparten av kvinner som er smittet med gonoré få symptomer. Vanlige symptomer er endret utflod, svie ved vannlating, smerter nederst i magen og uregelmessige blødninger. Man kan også få gonokokkinfeksjon i halsen eller i endetarmen.

For å finne ut av om man er smittet av gonoré er det vanlig å ta en penselprøve fra skjeden. Etter oralsex og/eller analsex kan det være aktuelt å ta en prøve fra hals og endetarm i tillegg. 

– Det er viktig å ta en kontrollprøve to-tre uker etter behandling for å være sikker på at behandlingen var vellykket, forklarer Olsen. 

For å kunne finne ut av hva slags antibiotika som vil virke er det viktig at det blir tatt en dyrkningsprøve. Den sier noe om resistensmønsteret til bakteriestammen som har forårsaket infeksjonen. 

– Det er også svært viktig med smitteoppsporing. Den som er smittet kan hjelpe legen/sykepleieren med å finne frem til nåværende og tidligere sexpartnere, slik at de får informasjon om å teste seg og får behandling.

Ubehandlet gonoré hos kvinner kan spre seg til eggstokker, livmor eller eggledere, noe som kalles en akutt bekkeninfeksjon. 

– Dette kan gi alvorlige senfølger i form av kroniske smerter og problemer med å bli gravid, sier Olsen. 

LES OGSÅ: Har du en kjønnssykdom? Klart du kan date og finne kjærligheten likevel!

Hvorfor har forekomsten av gonoré økt?

Det er noen hovedårsaker til at gonoré nå er blitt mer utbredt: Vi reiser mer, eksperimenterer mer seksuelt, og er ikke alltid så flinke til å bruke kondom. Gonoré er også svært smittsomt.

– Man blir lett smittet uavhengig av kjønn, men kvinner er litt mer utsatt da de er lettere mottakelige for bakterien enn menn. Selv om forekomsten er størst blant menn som har sex med menn, ser vi en økning generelt, sier Tore Follestad, som er assisterende daglig leder ved Sex og samfunn i Oslo. 

Dersom du har hatt sex med en ny person uten å bruke kondom, er det veldig viktig å ta en test for å se at du ikke er smittet med en seksuelt overførbar infeksjon. Men om du mistenker at du kan være smittet av for eksempel gonoré, er det viktig å fortelle det til personen som utfører testen.

– Fortell den som tester deg om hva du er urolig for, og hvorfor du vil ha en slik test. Det er lurt å fortelle om hvilke former for sex du har hatt med hvem, og hvor i verden. Det kan være nødvendig å ta prøver fra hals, skjede, urinrør og anus, i tillegg til blodprøver, sier Follestad. 

Ifølge Smittevernloven skal alle som har mistanke om eller tegn på smitte ha rett til gratis undersøkelse og behandling.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer