Homofil

- Foreldre kan være redde og bekymret, men det kan også være sterke fordommer basert på frykt

Eksperter håper at «Skam» vil bryte ned fordommer.

FORELSKET: Isak i NRK-serien «Skam» forteller til familie og venner at han er forelsket i en gutt. Nyheten blir godt mottatt av alle.  Foto: NRK.
FORELSKET: Isak i NRK-serien «Skam» forteller til familie og venner at han er forelsket i en gutt. Nyheten blir godt mottatt av alle. Foto: NRK. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I NRK-serien «Skam» blir hovedpersonen Isaks nyhet om at han er forelsket i en gutt, godt mottatt av både familie og venner. Reaksjonene i sosiale medier tok helt av etter at Even og Isak innledet et forhold, og det er tydelig at mange engasjerer seg i forholdet. Flere scener i serien har blitt hyllet for å bryte ned fordommer, og vise hvordan folk bør reagere på slike nyheter. Dessverre er ikke disse reaksjonene en realitet for alle. (Pssst: Disse stjernene vil vi se i den amerikanske versjonen av «Skam»)

- Vi er dessverre ikke kommet helt dit at alle opplever at nyheten om at de er skeive blir godt mottatt av familie og venner, sier Pernille Sivertsen, som er leder i Skeiv Ungdom.

Hun er glad for at «Skam» tematiserer det å være åpen om seg selv.

- Jeg håper at serien bidrar til å bryte ned fordommer og skadelige holdninger som fortsatt eksisterer i Norge anno 2016, sier Sivertsen.

LES OGSÅ: Skuespiller Jon Arne (29) valgte å komme ut av skapet på scenen - med hele slekta til stede

Det finnes ikke én eneste legitim grunn til å reagere negativt på at folk forelsker seg i personer av samme kjønn

FRI - Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (tidligere LLH) forteller at det ikke finnes noen statistikk eller undersøkelser på hvor mange som opplever negative kommentarer på deres åpenhet rundt egen legning. Likevel vet de at mange opplever negativitet rundt å «stå fram». 

- Vi vet jo at noen får negative opplevelser når de kommer ut av skapet. Det kan skyldes foreldre og foresatte som er redde og bekymret for om barna skal få det bra, men kan også være sterke fordommer basert på frykt og religion, sier Benedikte Pryneid Hansen, som er kommunikasjonsrådgiver i FRI.

LES OGSÅ: Langt fra uvanlig at den ene i forholdet står frem som homofil

- Håper forståelse blir en realitet for enda flere

Hansen forteller at noen aldri vil komme ut av skapet, mens andre opplever det som problemfritt. Opplevelsene er varierende og forskjellig fra person til person. 

FRI opplever «Skams» fremstilling av Isak som veldig fin.

Det er fint å ha en hovedrollekarakter som bryter med normen

- Mange opplever det også på den måten, at det ikke er noe stress å være åpen om egen legning. Og det er jo slik vi vil at det skal være. Det er fint å ha en hovedrollekarakter som bryter med normen, og som går gjennom en tankeprosess, men som ikke opplever noen ubehageligheter. Det er en realitet for noen, og vi håper serien kan gjøre at det blir en realitet for enda flere, sier hun. 

LES OGSÅ: Anne og Tomas deler hus, hytte - og lille ­Hedvig. Men kjærester blir de aldri.

ÅPEN OM EGEN LEGNING: Eksperter sier at mange opplever at det ikke er noe problem å være åpen om egen legning, akkurat som i NRK-serien "Skam".  Foto: NRK.
ÅPEN OM EGEN LEGNING: Eksperter sier at mange opplever at det ikke er noe problem å være åpen om egen legning, akkurat som i NRK-serien "Skam". Foto: NRK. Vis mer

- Finnes ingen legitim grunn til å reagere negativt 

Skeiv Ungdom er kjent med at enkelte opplever at de ikke blir anerkjent som skeive ved at familie og venner hevder at det «bare er en fase». 

- Noen ytterst få blir utstøtt av familien, men det forekommer så vidt meg bekjent bare i noen få konservativt religiøse miljøer. De aller fleste opplever ingen problemer i det hele tatt når de kommer ut, og det skulle bare mangle. Det finnes nemlig ikke én eneste legitim grunn til å reagere negativt på at folk forelsker seg i personer av samme kjønn, sier Sivertsen.

Hun tror at negative reaksjoner skyldes gammeldagse tankemønster, kombinert med en forestilling om at man selv er berettiget til å dømme andre. 

LES OGSÅ: - Den ideelle one-night-standen må være mellom to av samme kjønn

Å komme ut av skapet

Det er fint å ikke føle seg alene når man skal være åpen egen seksuelle legning. Her finner du gode tips og råd:

  • nettsidene til FRI finner du nyttig informasjon om å være åpen og komme ut av skapet.
  • Det finnes mange nettforum hvor man kan komme i kontakt med andre i samme situasjon.
  • På nettsidene til Skeiv Ungdom finner du nyttig informasjon og arrangementer i nærheten av der du bor. 
     

LES OGSÅ: – Mamma har gjort meg åpen og tolerant

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer