Ekteskap og lykke:

Forsker: - Et dårlig parforhold er helsefarlig

Er ekteskap negativt for kvinners lykke?

FORHOLDET AVGJØR: Om du er lykkeligst som gift eller som ugift avhenger av om forholdet er bra, men også andre elementer som forventninger og økonomi spiller en rolle. FOTO: NTB
FORHOLDET AVGJØR: Om du er lykkeligst som gift eller som ugift avhenger av om forholdet er bra, men også andre elementer som forventninger og økonomi spiller en rolle. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Alle som har vært i et dårlig parforhold vet hvor belastende det kan være. Å leve med krangling, dårlig stemning og vonde følelser over tid gjør noe med oss, og kan påvirke helsen vår negativt.

Alle forhold går opp og ned, og vi er lykkeligere i noen perioder enn i andre, men den generelle følelsen bør være at dere har det godt sammen. Det kan være utfordrende å få et ekteskap til å fungere godt over tid, men du bør føle at begge gjør en innsats.

Se for deg at du er i et forhold med en person som du elsker av hele ditt hjerte, men som ikke gir deg noe bekreftelse eller ros i hverdagen. Når du kommer hjem fra jobb gløtter han så vidt opp fra mobilen, og hvis du tar på deg en flott kjole får du negative kommentarer på kroppen og utseende ditt. Eller tenk at du er i et forhold hvor absolutt alt du sier og gjør blir kritisert og latterliggjort.

Slike parforhold er ikke bare vonde og vanskelige, de kan også være helseskadelige. Men er det virkelig slik at ekteskap og langvarige parforhold koster mer enn det smaker?

Relasjonen avgjør

- Er ekteskap negativt for kvinners lykke?

- Det kommer an på og avhenger veldig av relasjonen. Et dårlig parforhold gjør dagene mørke og kan være helsefarlig, sier Ragnhild Bang Nes, som er psykolog og seniorforsker ved Folkehelseinstituttet til KK.

Hun har forsket på lykke i over 17 år.

Folkehelseundersøkelser i fylkene i Norge viser at par som lever i samliv med grei økonomi, er de som er lykkeligst. Den norske mor, far og barn-studien viser også at et godt parforhold og ekteskap fører til mer bedre livskvalitet over tid.

Det motsatte skjer om parforholdet er dårlig.

- Vi ser at det er en sammenheng mellom lykke og det å være gift og leve i et parforhold, både i Norge og andre steder i verden. Hvis relasjonen er god, gir det økt livskvalitet over tid for begge parter i ekteskapet. Hvis den ene blir mer tilfreds, vil gjerne den andre også bli det, sier Bang Nes.

PÅVIRKER LIVSKVALITETEN: Studier viser at et godt parforhold og ekteskap fører til bedre livskvalitet over tid. Det motsatte skjer om parforholdet er dårlig.
PÅVIRKER LIVSKVALITETEN: Studier viser at et godt parforhold og ekteskap fører til bedre livskvalitet over tid. Det motsatte skjer om parforholdet er dårlig. Vis mer

Derfor er vi lykkeligst i parforhold

Noen av årsakene til at vi er lykkeligst som to er mer enn at partneren vår gjør oss lykkelig:

  1. Sosial og emosjonell støtte.
  2. Samfunnets og familiens forventninger.
  3. Økonomi - det er dyrt å være enslig.
  4. At vi er flokkdyr som trives sammen med andre.
  5. Det gir oss muligheten til å få barn sammen, følge barnas oppvekst og dele gleder og byrder/ansvar. Formering og videreføring av familien er et sterkt behov for de fleste av oss. Rundt 70 prosent av menn og 90 prosent av kvinner får barn i løpet av livet.

- Vi mennesker er flokkdyr, og de som bor alene er ofte hardere rammet av psykiske plager og ensomhet. Å leve i et godt ekteskap reduserer lykketyver, både emosjonelle, praktiske og økonomiske og gir gleder. Hvis forholdet er bra, er du som gift kvinne i Norge lykkeligere enn hvis du er alene, sier Bang Nes.

HØYE FORVENTNINGER: På bryllupsdagen har de fleste tanker om et langt, lykkelig og harmonisk liv sammen. FOTO: NTB
HØYE FORVENTNINGER: På bryllupsdagen har de fleste tanker om et langt, lykkelig og harmonisk liv sammen. FOTO: NTB Vis mer

Livsmålet ditt avgjør

Noen drømmer om bryllup, ekteskap og barn helt fra de er unge, mens andre drømmer om å reise verden rundt og oppleve mest mulig spenning.

- Livsmålet ditt vil være avgjørende for om du er lykkeligst i et forhold eller som singel. Noen elsker friheten med singellivet, mens andre har et stort ønske om å finne noen som de kan dele alt og stifte familie sammen med.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

- Hvor bra parforholdet er vil selvfølgelig også være avgjørende. Et godt forhold gjør oss lykkeligere, et dårlig forhold gjør oss mer ulykkelige, sier han.

Vi mennesker er sosiale vesener, og hvor stort nettverk du har vil også påvirke livskvaliteten.

- Hvis du er singel og har et stort nettverk med mange venner, vil nok behovet for en ektefelle og livspartner være mindre enn om du er mye alene, sier Winther.

I en britisk studie rapporterte 61 prosent av enslige kvinner og 49 prosent av enslige menn at de var fornøyde med forholdsstatusen sin.

HVA ØNSKER DU? Noen elsker friheten med singellivet, mens andre har et stort ønske om å finne noen som de kan dele alt og stifte familie sammen med. FOTO: NTB
HVA ØNSKER DU? Noen elsker friheten med singellivet, mens andre har et stort ønske om å finne noen som de kan dele alt og stifte familie sammen med. FOTO: NTB Vis mer

Dette viser studier

Studier som sammenligner subjektiv tilfredshet blant gifte og ugifte mennesker har en tendens til å finne at gifte mennesker og de i langvarige forhold er lykkeligere enn de som er single. Dette gjelder både menn og kvinner, skriver Psychology today.

Men det må også nevnes at det kan være litt misvisende ettersom lykkelige mennesker har større sannsynlighet for å gifte seg.

- Personer som er lykkelige, glade og muntre, er også mer attraktive partnere og blir oftere gift, men dette forklarer altså ikke hele sammenhengen mellom samliv og lykke, sier Bang Nes.

Vi kan altså forvente høyere nivåer av lykke blant gifte mennesker, selv om selve ekteskapet ikke gjør dem lykkeligere.

En bedre tilnærming ville vært å følge de samme menneskene over tid for å se hvordan ekteskapet påvirker lykkefølelsen. Noen studier som bruker denne metoden finner det som har blitt kalt «bryllupsreiseeffekten»: en økning i lykke rundt bryllupet og i tiden rett etterpå, men en gradvis avtagende effekt senere.

Et lignende mønster har blitt observert under andre omstendigheter. Vi tilpasser oss store livshendelser, både gode og dårlige, og har med tiden en tendens til å gå tilbake til vårt grunnleggende nivå av lykke, en effekt kjent som «hedonisk tredemølle».

En annen studie som fulgte de samme menneskene over tid, fant en langvarig positiv sammenheng mellom ekteskap og langvarige forhold, og lykke. Effekten var imidlertid mye større for folk som så på ektefellen som sin beste venn, sammenlignet med de som ikke gjorde det.

Når det gjelder ekteskapelig lykke, avhenger altså mye av hvor følelsesmessig nær du er partneren din, dine livsmål og ikke minst hvor godt parforholdet er.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer