Sjalusi:

Forskning viser at sjalusi er arvelig

... og at disse tre egenskapene går igjen hos personer som føler på mye sjalusi.

EN VOND FØLELSE: Det er stor forskjell på hvor sjalu vi er, og noen opplever å bli sjalu oftere og i større grad enn andre. FOTO: NTB
EN VOND FØLELSE: Det er stor forskjell på hvor sjalu vi er, og noen opplever å bli sjalu oftere og i større grad enn andre. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Vi har vel alle kjent på den ubehagelige følelsen av sjalusi. Ofte kan den dukke opp uventet og uønsket, for eksempel hvis noen åpenlyst viser interesse for han du har et godt øye til, eller du føler at kjæresten din gir noen andre litt vel mye oppmerksomhet.

Sjalusi er en helt normal følelse, og handler rett og slett om en redsel for å miste noen du er glad i og setter pris på. Likevel er det stor forskjell på hvor sjalu vi er, og noen opplever å bli sjalu oftere og i større grad enn andre. I slike tilfeller kan det bli en stor utfordring for både den som føler på sjalusien og for partneren deres.

Men hva er grunnen til at noen er mer sjalu enn andre? Forskning på tvillinger viser at sjalusi er rundt 30 prosent arvelig, mens resten forklares av ikke-arvelige faktorer.

Dette viser studien

Studien brukte et utvalg av 5660 finske tvillinger og deres søsken, og undersøkte de genetiske og miljømessige årsakene til sjalusi. Forskerne oppdaget at det er en delvis arvelig egenskap, skriver Psychology today.

Deltakerne svarte på spørsmål om hvor komfortabel de ville følt seg hvis deres romantiske partner oppførte seg på måter som kan fremkalle sjalusi, for eksempel ved å ta på en annen person mens de snakker med dem eller kysse personen på leppene.

Videre ble de bedt om å vurdere sin egen attraktivitet som partner og partnerens attraktivitet og troverdighet, lyst, oppførsel og holdning til sex og utroskap.

Resultatene viser at genetiske faktorer forklarer 29 prosent av variasjonen i sjalusi. Andre faktorer forklarer resten.

Studien viser at sjalusi påvirkes av faktorer som opplevd attraktivitet, egenskapene til rivalene, tillitsproblemer, historie med utroskap, uoverensstemmelser i partnerverdien (for eksempel å ha en partner som er mye mer attraktiv enn en selv) og sosioseksualitet.

Generelt hadde de som rapporterte om mye sjalusi følgende egenskaper:

  • De følte at deres romantiske partner ikke var til å stole på.
  • De mente de var mindre attraktive enn deres romantiske partner.
  • De hadde blitt lurt eller opplevd utroskap tidligere.
ULIKE GRUNNER TIL SJALUSI: Studien viser at genetiske faktorer forklarer 29 prosent av variasjonen i sjalusi. Andre faktorer forklarer resten.
ULIKE GRUNNER TIL SJALUSI: Studien viser at genetiske faktorer forklarer 29 prosent av variasjonen i sjalusi. Andre faktorer forklarer resten. Vis mer

Sjalusi er naturlig

- Sjalusi kan avhenge av hvor trygg du er på deg selv, på deg selv sammen med partneren din, hvor godt du kjenner partneren din, på dagsformen din og på situasjonen. Sjalusi kan handle om redsel for å miste den du er glad i til en annen, og dette trenger ikke å være skadelige tanker.

Det sier sexolog Ulla Aasland til KK.

Det å kjenne på følelsen av at andre kan fatte interesse for partneren din er naturlige tanker som kan føre til stikk av sjalusi for de aller fleste. Men noen føler mer sjalusi enn andre.

- Sjalusien blir først skadelig når den er sykelig. Ved sykelig sjalusi handler det om å føle seg tilsidesatt og muligens oppfatte andre menneskers kontakt med partner som rivaliserende, forklarer Aasland.

Sykelig sjalusi er ødeleggende, og innebærer et ønske og behov om å kontrollere og følge opp partners kommunikasjon med andre. En sykelig sjalu person vil til enhver tid være mistenksom og ha problemer med å stole på den andre.

- Dette kan være vondt for begge parter i et forhold, sier hun.

SYKELIG SJALUSI: Sykelig sjalusi er ødeleggende, og innebærer et ønske og behov om å kontrollere og følge opp partners kommunikasjon med andre. FOTO: NTB
SYKELIG SJALUSI: Sykelig sjalusi er ødeleggende, og innebærer et ønske og behov om å kontrollere og følge opp partners kommunikasjon med andre. FOTO: NTB Vis mer

Forholdet påvirker oss

Det er kanskje ikke så overraskende at faktorer som tillit til partner påvirker hvor sjalu vi er i ulike situasjoner.

- Det er få som er klar over hvor viktig valg av partner er for vår mentale helse. Mange har en tendens til å påføre skam rundt det å være en sjalu person, men som regel handler det ikke om personen, men om situasjonen.

Det sier matchmaker og datingrådgiver Ane Hagen til KK.

Det betyr at en person som er veldig sjalu i ett forhold, ikke trenger å være sjalu i et annet.

- Det beviser altså at sjalusi ikke er noe som ligger i vår personlighet, men at det er noe vi blir på grunn av noe annet, altså ytre påvirkning. Personer som ikke føler sjalusi har ofte vært flinkere til å velge riktig partner, forklarer Hagen.

Tegn på et usunt forhold

Selvfølelsen og selvtilliten din kan avgjøre hvor sjalu du er, men alle disse følelsene påvirkes av partneren du har valgt.

- En person som har lav selvfølelse vil fortere miste tilliten til seg selv og partneren hvis det er tegn til at han eller hun ikke er til å stole på, forklarer Hagen.

Mange sier at det er sunt å være litt sjalu, for da kjenner du at du liker personen og at du er redd for å miste vedkommende. Hagen er ikke enig i det.

- Jeg mener at et forhold med frykt for å miste den andre er usunt, og at sjalusi er et tegn på at det er noe i forholdet som ikke er bra, forklarer hun.

Hagen sier at et godt forhold er et forhold hvor dere beundrer og respekterer hverandre, dere har full tillit til hverandre og føler dere trygge i relasjonen.

VANSKELIG FOR FORHOLDET: Vi har vel alle kjent på den ubehagelige følelsen av sjalusi. Ofte kan den dukke opp uventet og uønsket.
VANSKELIG FOR FORHOLDET: Vi har vel alle kjent på den ubehagelige følelsen av sjalusi. Ofte kan den dukke opp uventet og uønsket. Vis mer

Slik blir du mindre sjalu

- Det viktigste for å bli kvitt sjalusien er å ha det bra med deg selv. Ha et liv du trives med, og ha en partner fordi du ønsker å dele noe, ikke fordi du trenger noe, råder Hagen.

Det er også viktig å være tydelig om hva du ønsker fra en partner, og at du velger en person som gjør deg trygg og glad.

- Hvis du velger en slik partner er det større sannsynlighet for å unngå sjalusi og vonde følelser, sier hun.

Aasland kommer med følgende råd for å overvinne sjalusien: Snakk om følelsen av sjalusi. Når oppstår følelsen? Er det noe partner gjør eller sier i forkant av at følelsen av sjalusi oppstår? Hva tenker du om deg selv i situasjoner der sjalusi oppstår?

- Det å være bevisst på hva og hvorfor kan være med på å gi trygghet og kan gjøre at du forstår både deg selv og partneren din bedre, forklarer hun.

Det kan være at følelsen trenger aksept, men det kan også være at dere kan gjøre noen justeringer.

- Om utfordringen vedvarer og du ikke vet hvordan situasjonen kan endres, kan det være lurt å søke hjelp, sier Aasland.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer