Ny studie:

Første date: Tegnene du kan se etter 2 minutter

Stikkord: Svette, smiling og fikling!

SYNKRONISERT: Like bevegelser - som nikking og smiling - er noen av tegnene på at første date er vellykket, viser studie. FOTO: NTB
SYNKRONISERT: Like bevegelser - som nikking og smiling - er noen av tegnene på at første date er vellykket, viser studie. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Dating kan føre med seg en rekke utfordringer, og KK har tidligere skrevet om alle fellene vi kan støte på.

Kanskje har du gått på noen Tinder-smeller, men endelig har du funnet en som virker skikkelig bra. Men nå venter neste «utfordring»: første date.

Nå melder kanskje nervene seg, og tankene løper løpsk under daten - er han eller hun like interessert i deg? Er han ikke litt for stille? Kjeder han seg?

Det finnes faktisk flere fysiske tegn på at daten går skikkelig bra - og disse tegnene kan du se allerede etter de to første minuttene!

Det mener i hvert fall forskere ved Hebrew University of Jerusalem, som har gjort en undersøkelse på nettopp dette.

Slik foregikk studien

16 menn og 16 kvinner, som alle var studenter og interessert i et romantisk forhold, deltok i studien. Forskerne blandet og matchet de ulike deltakerne i totalt 46 fem-minutters dater, og målte atferden og svetteaktiviteten deres. Etter hver date skulle deltakerne fortelle forskerne om de var romantisk eller seksuelt tiltrukket av personen de nettopp hadde møtt.

I de tilfellene der begge deltakerne sa at de var tiltrukket av den andre, fant forskerne at de hadde synkronisert svettenivå og bevegelser:

  • Smiling
  • Nikking
  • Bevegelse av armer og ben

- Studien viste tydelig at når par synkroniserer fysiologien sin med hverandre og tilpasser bevegelsene til partneren sin under daten, er de romantisk tiltrukket av hverandre, uttalte Dr. Shir Atzil, en medforfatter av studien, til Daily Mail.

Det var uklart om tiltrekning førte til den synkroniserte atferden, eller om den synkroniserte atferden førte til tiltrekning, så det er et interesseområde for fremtidig forskning, sa Atzil.

Du kan altså med fordel være litt obs på dette under neste date: Hvis dere begge smiler, nikker og beveger armene likt, lover det godt for date nummer to!

JAKTEN PÅ DEN RETTE: Hvis du leter etter drømmepartneren, gjør du lurt i å følge litt med på kroppsspråk og handlinger under første date. Her får du ekspertenes beste tips! FOTO: NTB
JAKTEN PÅ DEN RETTE: Hvis du leter etter drømmepartneren, gjør du lurt i å følge litt med på kroppsspråk og handlinger under første date. Her får du ekspertenes beste tips! FOTO: NTB Vis mer

Følg mer med på handling, ikke det som sies

Så, hva tenker de norske ekspertene om denne studien? Bør vi legge mer merke til kroppsspråket under første date? Hvilke tegn mener de at vi kan se etter?

Ane Hagen er matchmaker og datingrådgiver. Daglig hjelper hun single som er på jakt etter den rette, og hun mener det er viktig å være litt bevisst på kroppsspråket under første date.

- I 2016 tok jeg Paul Ekmans kurs i mikroutrykk (micro expressions) Grunnen til at jeg begynte å interessere meg for dette var fordi jeg innså hvor viktig dette var i jobben min - for å avsløre bedre når noen er usikre, kommer med løgner eller viser andre følelser via utrykk i ansiktet og kroppsspråk enn det de sier, forteller hun til KK.

FØLG MED: Datingrådgiver Ane Hagen mener det er viktig å følge litt med på datens kroppsspråk, oppførsel og energi. FOTO: Privat
FØLG MED: Datingrådgiver Ane Hagen mener det er viktig å følge litt med på datens kroppsspråk, oppførsel og energi. FOTO: Privat Vis mer

Hun understreker at førsteinntrykket vi får av hverandre har mye å si for hvordan forholdet kan utvikle seg videre:

- Fordi vi som mennesker ofte utvikler følelser ut i fra det vi føler med én gang vi treffer noen. Også underveis i daten er det viktig å følge med på hvordan den andre oppfører seg og energi som utstråles, i mye større grad enn hva som sies.

Se etter disse tegnene

Hagen sender ikke lenger kundene sine på date med én gang - hun introduserer dem heller digitalt. Dette gjør hun fordi hun vil se hva kundene føler første gang de ser hverandre. Det gir henne ekstremt nyttig informasjon, understreker hun.

Så, hvilke tegn ser hun etter, og hvilke tegn kan vi selv se etter når vi møter en potensiell partner for første gang?

- Tegn man kan se etter er hvordan blikket er. Om de klarer holde blikket og øyekontakt eller om de ser seg rundt. At de er oppmerksomme på dialogen og det du sier. Om de fikler med hendene eller gjør andre ting som viser usikkerhet kan det være et tegn på interesse, forteller Hagen.

Mennesker som er trygge på seg selv har senkede skuldre og er avslappet i situasjonen. Men følg med på om de også er «til stede»:

- Er de i tillegg ikke oppmerksomme på deg eller andre, kan det vitne om ekstrem egoisme og i enkelte tilfeller narsissisme.

- Når det er sagt, så er det viktig å huske på at selv om førsteinntrykket har betydning, og at det vi tenker og tror før vi har sett noen i virkeligheten har betydning, så er det ikke en fasit på hvordan ting vil utvikle seg.

Hvem et menneske er og hvordan det mennesket får deg til å føle deg etter hvert, kan endre alt, understreker Hagen.

Husk også at utseendet «endrer seg» avhengig av om vi liker personen eller ikke - kanskje har du merket at en fyr rett og slett blir kjekkere når du blir mer kjent med ham?

- Derfor er jeg også veldig for å gå på flere dater, minst tre når det ikke er noe ekstremt negativt som har skjedd på første date. Eller når man kjenner at den andre har et utseende man ikke liker i det hele tatt.

Så, hvis du merker at du gjerne vil bli mer kjent med denne personen, er det lurt å sikre neste møte ganske tidlig - helst allerede på første date, råder Hagen.

«Hva slags planer har du på onsdag? Det er en forestilling jeg har lyst til å gå på. Så hvis du ikke har planer kunne vi kanskje gått sammen?»

- Finn noe konkret du kan spørre om. Det viser seriøsitet og skaper trygghet i kommunikasjonen og forholdet.

Ikke fokuser for mye på den andre

Det er imidlertid viktig å understreke at du ikke skal bruke hele daten på å analysere om den andre liker deg. Du gjør lurt i å være oppmerksom på den andres kroppsspråk, handlinger og ord - men det viktigste er jo tross alt om dette er en person som kan være aktuell for deg og det du søker etter.

Vi kobler på sexolog og parterapeut Tone Haldorsen, som også bekrefter det studien er inne på - at vi mennesker liker at andre er lik oss selv.

- Når man møter en date som har synkrone bevegelser som oss selv, vil det trigge en god følelse i oss.

VÆR DEG SELV: Parterapeut Tone Haldorsen understreker viktigheten av å være deg selv på første date. Ikke tenk at du skal være datens våte drøm som går i oppfyllelse! FOTO: Privat
VÆR DEG SELV: Parterapeut Tone Haldorsen understreker viktigheten av å være deg selv på første date. Ikke tenk at du skal være datens våte drøm som går i oppfyllelse! FOTO: Privat Vis mer

Hun er også klar på at det er helt normalt å være nervøs for en date med noen vi har et godt inntrykk av. Jo større forventingene er, desto større er fallhøyden om personen ikke står til disse forventningene.

- Hvilke ting bør vi fokusere på under første date, hvis målet er å finne den rette?

- Det beste tipset jeg har, er å møte opp på daten med nysgjerrighet og et mål om å bli bedre kjent. Vi er også veldig opptatte av hva andre syns om oss, og det er helt normalt å «selge» inn en veldig god versjon av oss selv til daten. Man kan for eksempel skryte på seg hobbyer og interesser som matcher datens, selv om man reelt sett ikke er så fan av disse tingene.

Om målet er å finne den rette, har Haldorsen følgende tips til første date:

  • Vær deg selv! Ikke spill noen du ikke er.
  • Snakk om grunnverdier og holdninger. Hva ønsker du i livet og i et forhold?
  • Hvilke drømmer og forventninger har du til livet fremover? Matcher det datens drømmer?
  • Husk at du ikke skal være datens våte drøm som går i oppfyllelse. Det er viktig at dette går begge veier.
  • Ha mindre fokus på det ytre, og større fokus på det indre.
  • Se opp for røde flagg. Gjør det gjerne opp en mening på forhånd om hvilke flagg du tenker er røde.

Også Hagen råder deg til å prøve å kjenne etter følelsene du får underveis. Kjenner du at noe ikke føles greit, så er det beste å si fra:

- «Du fikk meg ikke til å føle meg bra på første date» er en ærlig sak og en god grunn til å ikke ville treffes igjen. Hvis den andre ønsker en ny sjanse og takker kritikken kan det faktisk være starten på noe veldig bra.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer