Ny forskning:

Fremtidens nettdating vil bli mindre overfladisk

Gode nyheter til deg som leter etter kjærligheten.

TRENGER FLERE DATINGAPPER: Det er et økende behov for datingapper som gir en mindre overfladisk opplevelse, for personer som leter etter ekte kjærlighet. FOTO: NTB
TRENGER FLERE DATINGAPPER: Det er et økende behov for datingapper som gir en mindre overfladisk opplevelse, for personer som leter etter ekte kjærlighet. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Alle som har brukt datingapper og datingnettsteder vet hvor overfladisk det kan være. Vi skal dømme og vurdere andre basert på noen få bilder og en kort tekst, og så vurdere om vi er interessert i å møte eller date personen. Mye handler om utseende, kropp og førsteinntrykk.

De fleste datingapper tvinger oss til å ta en avgjørelse basert på et par bilder, og selv om det kan fungere greit for tilfeldig sex, fungerer det dårlig for å vurdere om dere passer sammen i et forhold.

Mange bruker apper som Tinder og Happn for å treffe tilfeldige sexpartnere, mens andre leter etter vennskap eller seriøse forhold. Spekteret er stort, og det kan derfor være utfordrende å finne noen som leter etter nøyaktig det samme som deg.

Men det finnes håp! Nå viser ny forskning at fremtidens nettdating mest sannsynlig blir mindre overfladisk, fordi nettdatingen er i endring.

Se for deg at du bruker en datingapp hvor alle bildene er uskarpe, og du må ha flere meningsfulle samtaler med potensielle partnere før du får se et ordentlig bilde av dem. Eller se for deg at du har uskarpe videodater, der du får kjenne på kjemien og flyten i samtalen uten at utseendet ditt eller utseendet til daten din er en faktor.

Det vil nok definitivt utvidet horisonten din og økt sjansen for å finne ekte kjærlighet basert på mer enn bare hvordan personen ser ut.

SØKER KJÆRESTE: - Det er fantastisk at det vokser frem alternativer for de som er på jakt etter noe mer, sier sexologen. FOTO: NTB
SØKER KJÆRESTE: - Det er fantastisk at det vokser frem alternativer for de som er på jakt etter noe mer, sier sexologen. FOTO: NTB Vis mer

Markedet er i endring

Datingapp-selskapet S'More som har gjennomført en studie som viser at kjemi vil bli viktigere enn utseende og forhold vil bli viktigere enn tilfeldige møter i fremtidens nettdating,, skriver Psychology today.

Undersøkelsen ble gjennomført blant 1000 representative amerikanske brukere av datingapper i alderen 18-50 år. De fant ut at fysisk tiltrekning ikke lenger blir vurdert som den viktigste faktoren når man søker etter en potensiell partner, og at kjemi blir sett på som viktigere.

Da selskapet undersøkte hva brukerne ville gjort annerledes på datingapper i 2021, var de tre vanligste svarene: 1) Være mer autentisk, (2) behandle folk med mer respekt og (3) prøve å ikke dømme andre for fort.

De mener det gjenspeiler et økende behov for dating-apper som gir en mindre overfladisk opplevelse, for personer som leter etter ekte kjærlighet.

For å imøtekomme disse behovene har flere datingapp-selskaper utviklet en rekke funksjoner som har til formål å redusere overfladiskheten. Noen tilbyr at du ikke får se et tydelig bilde av en potensiell date før dere har hatt en meningsfull samtale. Det er også flere apper som matcher deg med partnere som har samme interesser, i stedet for personer du har likt bildet til. Andre tilbyr uskarp videodating eller kobler datere basert på svar i en quiz.

Det er ikke alle disse tjenestene som tilbyr i Norge enda, men det viser at datingkulturen er i endring, og etterspørsel i markedet vil nok føre til flere tilbud fremover.

SERIØS DATING: Det er mange som synes det er vanskelig å finne en kjæreste på datingapper som Tinder og Happn. FOTO: NTB
SERIØS DATING: Det er mange som synes det er vanskelig å finne en kjæreste på datingapper som Tinder og Happn. FOTO: NTB Vis mer

- Endelig!

- Endelig! Jeg synes det er fint og tenker at det er på høy tid at det kommer gode apper for personer som leter etter kjærligheten. Jeg tror ikke nettdating totalt sett er så veldig i endring, men endelig vokser det frem alternativer til de overfladiske appene som Tinder og Happn.

Det sier sexolog Bianca Schmidt til KK.

Schmidt forteller at mange uttrykker frustrasjon over hvor overfladiske mange av datingappene er, og at mange kun leter etter sex og tilfeldige møter. Det vil nok alltid være et tilbud for de som ønsker noe uforpliktende, men sexologen mener det er positivt at alle kan velge det som passer dem.

- Det er fantastisk at det vokser frem alternativer for de som er på jakt etter noe mer. Jeg håper det vil fungere, og at alle kan oppsøke de appene som passer det de er på jakt etter, sier Schmidt.

Noen bruker Tinder og Happn for å finne kjærligheten, men sjansen for å treffe blink blir større hvis alle som er på appen ønsker det samme.

- På dagens datingapper finner man både de som vil ha kjæreste, de som vil være utro, de som er ensomme men egentlig ikke er på jakt etter noe og de som bare vil ha sex. Det skal mye til å finne noen som er på jakt etter akkurat det samme som deg, sier hun.

Schmidt sier at hun blir glad på vegne av alle som leter og som ønsker å finne kjærligheten.

- Alle som har brukt datingapper som Tinder vet hvor mye rart man kan finne der. Det er flott å gi dem som leter etter en kjæreste muligheten til å treffe noen som ønsker det samme. Det øker sjansen for at kjærlighet kan oppstå, sier hun.

SØKER EKTE KJÆRLIGHET: - Det er fantastisk at det vokser frem alternativer for de som er på jakt etter noe mer. Jeg håper det vil fungere, og at alle kan oppsøke de appene som passer det de er på jakt etter, sier Schmidt. FOTO: NTB
SØKER EKTE KJÆRLIGHET: - Det er fantastisk at det vokser frem alternativer for de som er på jakt etter noe mer. Jeg håper det vil fungere, og at alle kan oppsøke de appene som passer det de er på jakt etter, sier Schmidt. FOTO: NTB Vis mer

En gladnyhet

- Funnene i undersøkelsen og datingapp-selskapenes nye strategier er en gladnyhet for oss som har som jobb å hjelpe mennesker med kjærligheten. Det de aller fleste ønsker seg ut av en parrelasjon, bevisst eller ubevisst, er involvering, tilknytning og tilhørighet. Dette er et grunnleggende behov.

Det sier Trine Huseby, som er samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel og driver fagbloggen www.trinehuseby.no med teknikker og inspirasjon for par til KK.

Denne nye måten å date på kan kanskje gi mer treffsikker matching og kan bidra til at flere går inn i bli-kjent-prosessen med en annen innstilling.

- Kanskje kan det gi en mulighet for å utvide bekjentskaps- og vennekretsen, og dermed gi flere dating-arenaer. Dette blir spennende å følge med på, sier Huseby.

Hun tror at muligheten for dating via app slik det fungerer i dag neppe vil forsvinne med det første, i tilfelle noen skulle bli bekymret.

- Det ville vært naivt å tro at utseende ikke alltid vil spille en rolle ved valg av partner, enten det er for ett møte eller det er for evig. Men supplerende muligheter for å treffe en potensiell partner vil nok kunne tilføre både elementer av spenning og håp. Tiden vil vise, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer