ORGASME MENS DU SOVER?: Jepp, det er fullt mulig, og slett ikke uvanlig, ifølge ekspertene.  Foto: Shutterstock / MBLifestyle
ORGASME MENS DU SOVER?: Jepp, det er fullt mulig, og slett ikke uvanlig, ifølge ekspertene. Foto: Shutterstock / MBLifestyle Vis mer

Orgasme

- Ganske vanlig å få orgasme i søvne

Og det helt uten fysisk berøring, ifølge eksperten.

Dette med orgasme er et mye omtalt tema. De heldige av oss får det lett som bare det, andre har aldri opplevd det, noen kvinner har et syndrom som gjør at man får det hele tiden, og andre igjen må ta potensmidler for å få det. Men visste du at det faktisk er overraskende vanlig å oppleve orgasmer mens du sover? Sexolog og coach Bianca Schmidt forteller at det er ett organ som styrer det hele (og nei, ikke det du tror...).

- Noen får orgasmer mens de sover, selv om de ikke tar på seg selv. Det er hjernen som styrer. Det finnes ikke noe mer kraftig og erogent organ enn hodet ditt, sier hun til KK.no. 

Sexolog Ulla Aasland forteller at det ofte har sammenheng med hva som skjer før vi sovner.

SUNT: En orgasme letter spenninger i kroppen og er bra for oss, sier ekspert.  Foto: Image Source
SUNT: En orgasme letter spenninger i kroppen og er bra for oss, sier ekspert. Foto: Image Source Vis mer

- Dette er faktisk vanlig. Det jeg tenker på først og fremst når det gjelder orgasme i søvne, er hva vi tenker på før vi sovner inn. Orgasme er utløsning for luft som har bygd seg opp i kroppen. Det kan være en fantasi vi tenker på rett før vi sovner, og drømmene våre handler jo om undertrykte tanker og følelser, sier hun. 

LES OGSÅ: Har dere sluttet å ha sex?

Visualiserer seg til orgasme

Det er ingen hemmelighet at svært mange kvinner sliter med å få orgasme. De fleste av oss er avhengig av en eller annen erotisk fantasi for å nå klimaks, både alene og med partner. Og det er akkurat dette som skjer når man får orgasme i søvne også. 

- Når vi visualiserer eller drømmer kan det tolkes av kroppen som om det skulle skje i det virkelig liv. Ser du for deg at du biter i en sitron så kan du nesten kjenne vannet i munnen og føle den sure smaken, ikke sant? Sånn kan det være med drømmer også, sier Bianca Schmidt.

Menn går gjennom mange fysiologiske prosesser i løpet av natten, noe som blant annet gjør at de får reisning flere ganger. Men også kvinner har en seksuell underverden når de sover, noe som for eksempel kan gjøre at de får orgasme uten engang å prøve.

- Man er i en annen tilstand når man er sover. Alt blir mer virkelig. Hvem har ikke våknet av mareritt eller lignende og vært kjemperedd? Det et fordi det blir virkelig for kroppen. Når man har en seksuell drøm så blir det så levende at det kan oppleves som ekte, sier Aasland.

LES OGSÅ: Som en orgasme for hjernen

Ikke farlig å få orgasme i søvne

Både for menn og kvinner er orgasmen gjerne høydepunktet på «runden i halmen», og selv om det ikke er snakk om mange sekundene, gir det deg stor nytelse. Det å nå klimaks har positiv effekt på langt flere aspekter av livet ditt enn bare sexlivet.

- Ved en orgasme frigis hormonet oxytocin fra nervecellene i hjernen og inn i blodstrømmen. En orgasme reduserer stress ved å gi deg en avslappende og varmende følelse, skriver sexolog Beverly Whipple i boken «The Orgasms Answer Guide», ifølge Huffington Post. 

Derfor er det rett og slett bare sunt for oss å få orgasme, også i søvne.

- Noen kan bli bekymret og tenke at det må være noe galt, men det er det som regel ikke. Hvis dette er gjentagende og man har utfordringer med det, så ville jeg kanskje kontaktet legen. For da kan det handle om sykdom, men det er over til det ekstreme, sier Aasland. 

LES OGSÅ: Derfor bør du få orgasme i dag