Dating:

«Gatsbying» er den nye, store datingtrenden

- Mange bruker det litt som en salgsannonse, og prøver å danne et så bra bilde av seg selv som mulig.

DATING: Har du hørt om «Gatsbying»? FOTO: NTB scanpix
DATING: Har du hørt om «Gatsbying»? FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Dagens datingkultur kan være utfordrende, og mange opplever mislykkede Tinder-dater, blandede signaler og trender som «ghosting» (når du bli dumpet uten å få beskjed), «submarining» (når personen plutselig kontakter deg igjen), «sneating» (når noen går på date bare for å et gratis måltid) og «orbiting» (når daten slutter å kontakte deg, men fremdeles liker bildene dine i sosiale medier).

Som om ikke det var nok, finnes det potensielt hundrevis av konkurrenter på ulike datingapper og nettsteder når du endelig møter en person som du liker. For noen kan det føles umulig å få den fulle oppmerksomhet til den de er betatt av, og det er her den nye trenden «gatsbying» gjør seg gjeldende.

«Gatsbying» handler rett og slett om at du oppdaterer sosiale medier og legger ut fine bilder av deg selv, skryter av den gode maten du har laget eller alt det spennende som skjer i livet ditt, kun for at crushet ditt skal se hvor bra du er.

Instagram, Snapstory og Facebook-profilen din fylles plutselig av flatterende selfies, morsomme fester og snikskryt. Høres det kjent ut?

- Mange bruker sosiale medier litt som en salgsannonse, og prøver å danne et så bra bilde av seg selv som mulig. De vil på en måte selge den komplette pakken av seg selv, ved å vise hvor flott livet deres er. Målet er jo at den de er interessert i skal bli interessert tilbake, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

Begrepet «gatsbying» er inspirert av novellen The Great Gatsby, hvor Gatsby arrangerer store fester kun for å få oppmerksomhet fra sin utkårede, Daisy.

LES OGSÅ: Har du hørt om orbiting? Det handler om nettdating og det er frustrerende

FIN PÅ SOSIALE MEDIER: - Mange bruker sosiale medier litt som en salgsannonse, og prøver å danne et så bra bilde av seg selv som mulig, sier Thomas Winther. FOTO: NTB scanpix
FIN PÅ SOSIALE MEDIER: - Mange bruker sosiale medier litt som en salgsannonse, og prøver å danne et så bra bilde av seg selv som mulig, sier Thomas Winther. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Bruker sosiale medier til sjekking

I 2018 er det flere datingapper enn noen gang tidligere, og Tinder troner fortsatt på toppen som den mest brukte i Norge, med over en halv million brukere. Men single bruker nå også i større grad sosiale medier som Instagram og Snapchat som en arena for å få seg kjæreste.

- Instastory, snapstory osv. har blitt en arena for sjekking, som brukes for å fange noens oppmerksomhet. Man kan legge ut en video eller et bilde der intensjonen er å fange oppmerksomheten og få en respons. På engelsk kalles dette en «thirst trap», sier Ingrid Blessom, som er som er psykolog og sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi.

Det kan være så enkelt som en selfie med et skjult budskap der man på forhånd vet hvilken respons man ønsker og få og fra hvem.

- Dersom man lykkes blir personen fristet til å kommentere. Dette er som å fiske med en spesiallaget flue og håpe at favorittfisken skal bite på, sier hun.

Kan være effektivt

- Det er klart at sosiale medier kan være en effektiv måte å få noens oppmerksomhet på. Det første vi tiltrekkes av ved andre er jo utseende, og i sosiale medier kan man også vise at man har mye å tilby. For eksempel en god jobb og en spennende fritid, sier Winther.

Han mener at fine bilder og en attraktiv profil i sosiale medier kan være med på å tiltrekke potensielle partnere.

- Det kan absolutt være en god idé å legge ut fine bilder og vise noen positive aspekter ved deg selv som kan virke attraktive. Det er mange ting som gjør at vi får oppmerksomhet fra andre, blant annet at vi har noe å bidra med, sier han.

LES OGSÅ: Slik har sosiale medier gjort hverdagen din litt bedre

SOSIALE MEDIER: En attraktiv profil i sosiale medier kan være med på å tiltrekke potensielle partnere. FOTO: NTB scanpix
SOSIALE MEDIER: En attraktiv profil i sosiale medier kan være med på å tiltrekke potensielle partnere. FOTO: NTB scanpix Vis mer

- Mer subtilt og spennende

Instagram og snap kan for mange føles mer subtilt og spennende enn tradisjonelle sjekkeapper som Tinder.

- Noe av det forlokkende med å benytte Instagram og Snap til jakten på kjæreste er at den bringer tilbake noe av magien i sjekkeprosessen. Hva betyr en «like», betyr det at han faktisk er interessert eller betyr det at han likte komposisjonen i bildet? Sjekking på instagram og snap føles mer «subtilt» enn sjekking på sjekkeapper, sier Blessom.

Sjekking på Tinder og Happn kan ofte oppleves mer som en forhandlingsprosess der romantikk og spenning forsvinner.

LES OGSÅ: Den første daten slapp noe i drinken hennes. En annen bare sluttet å svare. Da bestemte Ellen Sofie Lauritzen for å skrive bok om Tinder-dating

Husk å gi oppmerksomhet tilbake

Mange blir så bevisst på å oppdatere sosiale medier med bilder og hendelser som kan virke spennende og tiltrekkende, at de glemmer å gi oppmerksomhet tilbake til den de er interessert i.

- Det er lurt å gi tilbakemeldinger til den du ønsker kontakt med. Vi tiltrekkes av dem som ser oss, og blir veldig glade hvis noen legger merke til oss og synes vi er fine. Det får oss til å føle oss bra, sier Winther.

Han anbefaler å like eller kommentere bildene til den du liker, for å vise interesse.

- En reklameplakat kan gjøre at man får lyst til å kjøpe et produkt og det kan trigge nysgjerrigheten. Men hvis det skal selge mer, må det være noe mer enn en god reklameplakat. Alle trenger å bli sett og hørt, og det er tiltrekkende med mennesker som ser og hører oss, forklarer Winther.

Komplimenter gjør at vi føler oss vel, og alle ønsker å være rundt mennesker som får oss til å føle oss vel.

- Subtilitet er nøkkelen her. Du vil både vise at du er interessert samtidig som du må etterlate litt spenning og ikke «like» og kommentere alt, sier Blessom.

Hun forteller at en av de beste måtene å få kontakt på er å reagere på en persons instastory eller snapstory.

- Dette gir ikke bare mulighet for å sende en direktemelding, men skaper også en god mulighet for å innlede en samtale på bakgrunn av bildet eller filmen som ble delt, råder hun.

LES OGSÅ: Når klokken bikker 03.36 kom meldingen: «Pule?»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer