Lykkelig i forholdet:

Genene dine kan ha æren for at du er lykkelig gift

Kan avgjøre om du forblir lykkelig i parforholdet.

TILFREDS: En studie viser at dersom du eller partneren din har en bestemt genvariant, øker sannsynligheten for at dere er tilfredse i forholdet. FOTO: NTB
TILFREDS: En studie viser at dersom du eller partneren din har en bestemt genvariant, øker sannsynligheten for at dere er tilfredse i forholdet. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Alle mennesker er forskjellige og vi har ulike forventninger og tanker om hvordan vi ønsker å leve livet. Noen drømmer om ekteskap, barn og hus, mens andre drømmer om frihet og tid til å reise og utforske verden. Felles for de fleste er likevel at vi ønsker gode og trygge relasjoner til andre.

Så hva er det egentlig som gjør at noen gifter seg og forblir lykkelige i år etter år, mens andre opplever samlivsbrudd?

En studie viser at dersom du eller partneren din har en bestemt genvariant, øker sannsynligheten for at dere er tilfredse i forholdet.

Forskere ved Yale School of Public Health testet 178 ektepar for en bestemt genvariant og spurte hvor tilfredse og trygge de var i ekteskapet. Resultatet viser at de som hadde genvarianten GG, var mer fornøyd og lykkelig i parforholdet enn par uten den genvarianten.

- Det overrasker meg ikke at gener kan styre hvor lykkelige vi er i et parforhold. Vi mennesker er født som delvis monogame på grunn av kjærlighetshormonet oxytocin, som er det som gjør at vi knytter oss til andre og binder oss til mennesker vi får kjærlighet fra, forteller Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

Genvariant GG er en del av reseptoren for hormonet oxytocin, og det er derfor en klar sammenheng mellom dette genet og evnen til å knytte seg til sin partner.

Ulike tilknytningsmønster

Vi mennesker forelsker oss av mange ulike grunner, som for eksempel fysisk tiltrekning og sammenfallende verdier og interesser. Likevel er det noen som lettere knytter seg og skaper sterke bånd til andre.

- Fra forskning vet vi at det som kalles tilknytningmønster spiller en viktig rolle for om et forhold skal vare over tid. Tilknytningen vår kan beskrives som evnen til å skape dype følelsesmessige bånd. Det er viktig for å overleve, men også viktig for å gi oss en sterk følelse av selvtillit, god mental helse og motstandskraft under stress, forklarer Ingrid Blessom, som er psykolog og sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi.

I et parforhold er trygg tilknytning helt sentralt for at noen skal kunne gifte seg og forbli lykkelige sammen livet ut.

LYKKELIGE: Tilknytningen vår kan beskrives som evnen til å skape dype følelsesmessige bånd, og det er viktig for å være lykkelig i et forhold over tid.
LYKKELIGE: Tilknytningen vår kan beskrives som evnen til å skape dype følelsesmessige bånd, og det er viktig for å være lykkelig i et forhold over tid. Vis mer

Genene kan være avgjørende

Tidligere forskning har satt oxytocin i sammenheng med personlighetstrekk som emosjonell stabilitet, empati og evne til å være sosial. Den nye studien er den første som viser at det også spiller en rolle for hvor tilfreds man er i et ekteskap.

- Studien viser at genene våre er med å påvirke hvorfor noen gifter og forblir lykkelige sammen. Dermed er genene med å bestemme hvordan vi har det i våre relasjoner over tid, og det er ikke bare våre erfaringer og opplevelser med partneren som avgjør, sier Blessom.

I ekteskapet er altså mennesker både påvirket av deres egne og partnerens genetiske disposisjoner. En trygg tilknytning gir en sterk følelse av selvtillit, god mental helse og evne til å vise motstandskraft under stress.

- Ut fra denne kunnskapen er det ikke overraskende at genene påvirker hvor lykkelige man er i et forhold, sier hun.

- Noen blir aldri fornøyd

Det er ingen tvil om at noen er mer tilbøyelig til å slå seg til ro i et forhold, mens andre er mer rastløse.

- Veldig mange forhold ender i brudd og skilsmisse, og det er klart at genene kan påvirke det. Noen blir aldri fornøyd med det de har, sier Winther.

Noen leter hele tiden etter noe annet enn det de har, og klarer ikke slå seg til ro og være tilfreds i forholdet.

- Øverst på Maslows behovspyramide står selvrealisering, og noen søker oppmerksomhet og anerkjennelse fra andre enn den de er i et forhold med. Spørsmålet er da om de velger å gjøre noe med oppmerksomheten og kanskje være utro, eller om de velger å fokusere på det forholdet de er i, sier han.

ARV OG MILJØ: Genene er med å bestemme hvordan vi har det i våre relasjoner over tid, men det vil alltid være andre faktorer som også påvirker.
ARV OG MILJØ: Genene er med å bestemme hvordan vi har det i våre relasjoner over tid, men det vil alltid være andre faktorer som også påvirker. Vis mer

Ikke bare gener som avgjør

- Det er gener som avgjør hvordan personligheten vår kommer til å bli. Likevel ser vi jo i søskenflokker at mange er veldig ulike. Noen kan være rolige og stabile, mens andre i flokken er eventyrlystne og rastløse, sier Winther.

Han forteller at noe av det som påvirker om man forblir i et langvarig ekteskap eller ikke, er om andre partnere er lett tilgjengelig eller ikke.

- Det er klart at mange tilgjengelige partnere kan øke faren for brudd eller utroskap, selv om det er langt fra alle som opplever det. Hvis vi ser på superstjerner som for eksempel Tiger Woods, ser vi at tilgang på mange damer og fans gjør at de søker andre enn ektefellen, forklarer han.

Det handler likevel hele tiden om å ta et valg, og det er fullt mulig å ikke agere på oppmerksomheten man får fra andre. Noen personligheter er likevel mer tilbøyelige til å søke oppmerksomhet fra andre enn partneren.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer