Ghosting:

- Ghosting er potensielt en av de slemmeste måtene du kan dumpe noen på

Respektløst og ofte en dårlig taktikk, mener ekspertene.

GHOSTING: Flere velger å rett og slett fordufte heller enn å fortelle daten at det ikke var full klaff. Det er imidlertid ikke en veldig greit eller smart måte å gjøre det på. FOTO: NTB Scanpix
GHOSTING: Flere velger å rett og slett fordufte heller enn å fortelle daten at det ikke var full klaff. Det er imidlertid ikke en veldig greit eller smart måte å gjøre det på. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du blitt ghostet? Det er nok ikke veldig uvanlig, men det føles jo helt forferdelig ut å bare bli kuttet ut uten noen forklaring. Dessuten er det sannsynligvis ikke kjempesunt for den som ghoster heller.

Ghosting er et relativt nytt begrep, men et ganske vanlig fenomen, der daten din altså dumper deg ved å rett og slett slutte å ta kontakt eller svare på henvendelser fra deg.

- Begrepet ghosting har nok kommet sammen med den datingkulturen vi har i Norge nå – og den kulturen kom jo sammen med Internett-datingen, mener gestalterapeut Bianca Schmidt.

LES OGSÅ: Slik kommer du deg over eksen

Kan bli hekta

For vi dater mer, og vi dater ofte mennesker vi aldri har møtt tidligere. Da igjen er det kanskje lettere å velge å bare forsvinne stille igjen etterpå. Men det er sjeldent noe særlig for den som blir ghostet.

- Ghosting er potensielt en av de slemmeste måtene å dumpe noen på, sier Schmidt.

- Når noen bare forsvinner så kan du bli sittende igjen med mange spørsmål – er han syk, vil han ikke mer, har det skjedd noe? Du kan bli sittende fast i en kvern av tanker om hva som skjedde.

Det igjen kan gjøre deg helt hektet på denne personen, og det kan være vanskelige å komme ut av, også om du i utgangspunktet ikke så på ham som drømmemannen. Du lurer, håper, tror og drømmer, og det tar lang tid å gi slipp og bli ferdig med ham.

- Da blir du blir hengende igjen - vi kan virkelig bli sittende hardt fast, sier Schmidt.

LES OGSÅ: Slik finner du kjærligheten i voksen alder

En bjørnetjeneste

Mange som ghoster vil si at det er for å dumpe deg på en skånsom måte. Kanskje tror de på det også, men det er liten tvil om at det også kan ses på som en enkel vei ut.

- For ghosteren så er det jo soleklart at den primære årsaken er at det er det som er mest lettvint, sier Schmidt.

Det er imidlertid ikke sikkert det er så lurt i lengden.

- Jeg tenker at du gjør deg selv en bjørnetjeneste. Om målet på sikt er et nært forhold til noen så trenger du også trening i å snakke om vanskelige ting, og om metodikken din hele veien har vært å ghoste og komme deg unna de situasjonene så har du ikke mye trening, påpeker hun.

LES OGSÅ: Slik går du frem dersom han ikke klarer å gi slipp

- På forbrukerkjøret

Det mener også parterapeut og psykolog Andreas Løes Narum i nettstedet Parweb.no. Han har tidligere sagt til KK.no at mange mennesker trenger trening i å snakke om vanskelige ting, og at det vil være viktig for evnen til å føle nærhet til et annet menneske.

- Veldig mange av de som dater mye, gjør det litt i blinde, og de merker gjerne ikke den avhengigheten de sakte, men sikkert kommer inn i, sier han.

- Da blir de kjempegode til å finne kritikkverdige ting hos partnere, uten å være klar over det.

Og så dumper de kanskje daten sin ved å rett og slett slutte å svare på meldinger.

DROPPER ALL KONTAKT: En som ghoster vil slutte å svare på meldinger eller ta telefonen når daten ringer. FOTO: NTB Scanpix
DROPPER ALL KONTAKT: En som ghoster vil slutte å svare på meldinger eller ta telefonen når daten ringer. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Det kan være mange grunner til at man gjør det. En av de vanligste er at de som ghoster er på forbrukerkjøret. At de rett og slett har en gjennomstrømning av partnere, og at når de har en ny date i dag, så gidder de ikke kontakte daten fra i går. Det innebærer jo personlig kontakt som kan være ubehagelig, også velger de den enkle veien ut, sier Narum.

LES OGSÅ: Må vi være to for å være lykkelig?

Har lite trening i å snakke om vanskelige ting

En annen grunn til at noen forsvinner uten en lyd, kan være at de rett og slett er redde for den vanskelige samtalen.

- Og det igjen handler ofte om at de er uvant med å ta den, sier Narum.

Han forklarer at noen har et avvisende tilknytningsmønster, og at de i mindre grad er oppdratt til å snakke om egne behov og følelser.

- I vår kultur skal vi ikke gi uttrykk for egne behov. Det kjennes som å vise svakhet. Hvis du har vonde opplevelser med å bli avvist, blir det like vondt for deg å dumpe som for den som dumpes, sier Narum.

LES OGSÅ: Når du vet du bør forlate ham, men ikke klarer det

Respektløst å ghoste

En tredje grunn er selvsagt at han ikke er interessert, og i kombinasjon med at han kanskje rett og slett er ganske uhøflig, kan det da være at han bestemmer seg for å ikke gidde å si ifra.

Med andre ord har ghostingen vanligvis lite med den som blir ghostet å gjøre. Det kan handle om frykten for samtalen, om at han er litt på datingkjøret, eller at han rett og slett mangler litt stil.

- Det kan være mange årsaker, og det kan være en kombinasjon av alle disse tre, sier Narum.

Uansett, mener han, er det aldri greit å ghoste.

- Jeg synes det er uhøflig. Det handler om manglende respekt for andre, på en måte som i neste omgang slår tilbake på ham selv, sier han og legger til:

- Om det er en samfunnsutvikling så synes jeg den er skummel. Da er det en utvikling som skaper mer frykt for avvisning og mindre nærhet.

LES OGSÅ: ​- Jeg mistet troen på ekte kjærlighet

LES OGSÅ: Glem kriteriene - på datingsider går vi for de som er «innafor»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer