Det er nok lett for de fleste å føle medlidenhet med enslige mødre, som uten en partner i huset må ta seg av alt husarbeidet og barneomsorgen alene. Du tenker nok at det må være mye mer slitsomt å gjøre alt alene enn å dele ansvaret med en partner eller ektefelle.
Så enkelt er det nok ikke. De færreste gifte mødre slapper av i sofaen på kveldstid mens ektemannen vasker huset og legger barna.
I en amerikansk undersøkelse blant 23.000 mødre mellom 18 og 54 år, med barn under 13 år fant forskerne ut at enslige mødre gjør mindre husarbeid og bruker mer tid på fritid og søvn enn gifte mødre gjør.
Undersøkelsen ble gjennomført mellom 2003 og 2012, og de gifte mødrene i studien var alle gift med en mann og hadde barn under 13 år. Tidsbruken deres ble sammenlignet med mødre som aldri hadde vært gift og mødre som var skilt eller separert, skriver Psychology today.
Konklusjonen av studien var altså at alenemødre gjør mindre husarbeid og tar seg mer tid til å sove og se på TV enn gifte mødre, mens de bruker like mye tid på å ta vare på barna sine.
Hva er så grunnen til at enslige mødre sover mer, har mer fritid og bruker mindre tid på husarbeid? Kan det faktisk være at alenemødre lever mer tilfredsstillende liv enn de ville gjort hvis de var gift?

- Jeg ville gå på do uten smerter, ikke ligge sammen

Mer husarbeid med to voksne i hus
- Hva er grunnen til at gifte mødre får mindre søvn og har mer å gjøre?
- Det er jo lett å gå i den fellen at man tenker at det må være motsatt, at det blir mindre husarbeid når man er to voksne i et hus. Svarene er selvsagt ikke sort hvitt, men med én til voksen i husstanden vil både arbeidsmengden og kleshaugen øke, sier parterapeut og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland til KK.
Det er heller ikke uvanlig at noen par velger en litt mer tradisjonell arbeidsfordeling, som de gjerne er vant til fra barndommen. I tillegg kan det tenkes at noen gifte har større hus som må holde rent, så antall kvadratmeter vil også kunne påvirke.
- Single mødre kan rydde mer etter egen standard. Om de er mer effektive eller velger en mer arealsmart boenhet kan nok variere. I tillegg har mange single mødre barna annenhver uke, og det kan også påvirke at arbeidsmengden blir mindre, sier hun.
Noen single mammaer jobber derimot ekstra for å få endene til å møtes, og vil gjerne ikke kjenne seg igjen i denne forskningen.

Single Karin: - Det tok meg 12 forsøk å få to barn

Derfor har gifte mødre mer å gjøre
Selv om studien ikke gir et klart svar på hvorfor gifte mødre har mer å gjøre og får mindre søvn, vurderte forskerne flere muligheter.
Én mulighet er press, og at gifte mødre prøver å fylle rollen som den perfekte kone og mor. I et heterofilt ekteskap er det tradisjonelt kona som skal prioritere matlaging og rengjøring fremfor egen fritid eller søvn. Uten en ektefelle i huset føler nok sannsynligvis ikke mødrene det samme presset.
Søyland sier at det også kan skyldes:
- At arbeidsmengden øker med flere voksne i hus.
- At de har større bolig som må rengjøres.
- At de har barna boende hos seg på fulltid.
- Manglende forventningsavklaring og likestilling i hjemmet.

- Jeg kan ikke velge familien jeg er født inn i

Kvinnen gjør ofte mest
- Likestillingen i hjemmet har nok ikke kommet så langt som mange tror, og mange kvinner er ikke flinke nok til å stille krav til mannen. Det er nok ikke alle menn som er like flinke til å gjøre husarbeid, selv om det selvfølgelig ikke gjelder alle.
Det sier sexolog og samlivsterapeut Anna Sigridsdatter Heen til KK.
Heen tror at mange kvinner synes det er vanskelig å spørre partneren sin om å gjøre sin del, og at mange menn synes det er vanskelig å bli lært opp til å gjøre husarbeidet slik kvinnen ønsker at det skal bli gjort.
- Mange menn er flinke farsfigurer, aktiviserer og henter barna, men er ikke like flinke på de huslige pliktene, sier hun.

Stemor til tenåring: - Jeg prøver ikke å være en mamma
Mer likestilling i Norge
Kulturforskjeller vil nok påvirke hvordan dette oppleves, og ektepar i USA fordeler nok arbeidet annerledes enn vi gjør her i Norge. Vi har et stort fokus på likestilling og at mannen kan bidra på lik linje som kona.
- Jeg ser imidlertid ikke bort fra at det også kan gjelde en del norsk ektepar, men det viktigste er kanskje å kjenne etter om du trives med arbeidsfordelingen hjemme. Det er et vanlig tema å ta tak i i parterapi, sier Søyland.
Hvis det går utover søvn eller livskvalitet er det viktig å ta grep.
- Det kan også handle om manglende forventningsavklaring, og at mor velger å gjøre arbeidet for å slippe å mase på andre i familien, at mor ikke vil bry den andre eller at hun har gitt opp å spørre. Det kan også handle om at større barn og ungdommer i huset «bor på hotell» som foreldrene pleier å kalle det. Slik trenger det ikke å være, sier Søyland.

Josefina ble mamma som 46-åring: – Trodde det var lett å bli gravid
Kan påvirke parforholdet
En slik skjevdeling kan føre til problemer i parforholdet. Kvinnen føler gjerne at hun ikke blir møtt eller forstått, og blir sliten og sur. Dette kan også påvirke søvnen.
- Søvn er kjempeviktig for den mentale og fysiske helsen, og betyr mye for hvordan vi har det. Du kan bli deprimert av lite søvn, du kan bli irritabel og ha kort lunte. Det kan ødelegge det gode parforholdet, sier Heen.
Hun oppfordrer til å si ifra. Finn en god arbeidsfordeling som ikke skaper konflikt, og bli enige om hvem som skal gjøre hva.
Søvn er uansett kroppens naturlige medisin, og nok søvn er viktig for at familien og ekteskapet skal fungere. Søyland oppfordrer også til å prate om det hjemme.

Har du hørt om «Collidge-effekten»?

Helene (35) har fryst ned egg: - Stresset ble borte
