Dating På Nett

Glem kriteriene, på datingsider går vi for de som er «innafor»

- Jeg har aldri gått på fest med en smørbrødliste i baklomma over hva jeg ønsker i en mann, sier sexolog.

DATING: «Han skal være høy, mørk, suksessrik og god humor.» Hvis du dater på nettet så vil du glemme disse kravene ganske raskt. Foto: Shutterstock / nd3000
DATING: «Han skal være høy, mørk, suksessrik og god humor.» Hvis du dater på nettet så vil du glemme disse kravene ganske raskt. Foto: Shutterstock / nd3000 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lyst på en kjæreste? Et one-night-stand? Eller kanskje bare en uskyldig flørt? Slapp av, det finnes en hel haug av dating-apper og nettsider for match-making, og på hver og en av disse finnes det hundrevis, om ikke tusenvis, av potensielle partnere.

Med et så stort utvalg burde det vel ikke være noe problem å finne en som har akkurat det du ser etter i en kjæreste – ja, for du har vel en liste med kriterier, ikke sant? 

LES OGSÅ: Dette gjør sosiale medier med selvbildet vår

Den lista kan du muligens bare kaste i søpla. En ny studie fra Queensland University of Technology viser nemlig at dating-apper har fått oss til å fire litt på kravene.

Forskerne brukte data fra RSVP som er Australias største datingnettside, med datingprofiler på over 41.000 personer i alderen 18 til 80, og fant ut at single ofte ignorerer sine sjekklister av kriterier og heller går for folk som har tilstrekkelig, akseptable kvaliteter. Ja, folk som er innafor, liksom.

– Vi må huske at datingsider skiller seg noe fra den virkelige verdenen. Disse profilene består bare av bilder og tekst, det er ikke noe levende. Så du vet egentlig ikke hvordan dette mennesket er i virkeligheten, du ser ikke om de har sjarm eller ikke, sier Bianca Schmidt, gestaltterapeut og sexolog, til KK.no. 

Og når du sitter der, alene foran en skjerm og ønsker at noe skal skje, kan det kanskje føre til at vi sender ut meldinger til flere mennesker enn vi ville tatt kontakt med i virkeligheten.

LES OGSÅ: Det kan se ut som naturen har programmert hjernene våre til å mistolke hverandre

En sjekkliste begrenser mulighetene

Dette er ikke den eneste måten internett skiller seg fra det virkelige liv. For det er vel uansett ikke vanlig at man sitter med en sjekkliste av kriterier når man flørter med noen.

– Jeg har aldri gått på fest med en smørbrødliste i baklomma over hva jeg ønsker i en mann. Jeg tror disse listene er mer fiktive enn de er reelle, at det er noe de har skapt der og da fordi de har sett andre skrive i profilene sine hva de er ute etter. Men hvordan vet vi egentlig hva vi vil ha i en partner? Spør Schmidt.

For det skal tross alt mer til enn et par punkter på en liste for å avgjøre om man er en match eller ikke.

– La oss si at du vil ha en humoristisk mann, så finnes det jo flerfoldige måter å være humoristisk på. Eller hva om du vil ha en suksessfull mann – det jeg anser som suksess kan tross alt være noe helt annet enn hva du karakteriserer som suksess, forklarer hun. 

INNAFOR: Datingsider skiller seg fra den virkelige verdenen, og beskrivelsen i profilen er sjeldent nok til å vite om man man er en match eller ikke. Foto: Shutterstock / Andrey_Popov
INNAFOR: Datingsider skiller seg fra den virkelige verdenen, og beskrivelsen i profilen er sjeldent nok til å vite om man man er en match eller ikke. Foto: Shutterstock / Andrey_Popov Vis mer

LES OGSÅ: Sikre tegn på at han er keen på deg

Også Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgivning, sier at det kan være litt forskjell på hva vi tror vi vil ha, og hva vi faktisk faller for.

– Mange kan jo ha en drømmepartner som man ser for seg at man ønsker, men så kan det jo være at nysgjerrigheten vekkes av andre ting enn det vi tror. Kanskje man ser nye egenskaper hos noen som gjør at man blir interessert. Vi mennesker søker jo gjerne spenning og noe uforutsigbart, sier hun til KK.no.

Og hvis du bare ser etter én spesifikk type menneske så vil naturlig nok mengden av potensielle kjæresteemner bli noe begrenset.

– Hvor mange er det ikke som drømmer om en høy og mørk mann med brune dådyrøyne, men som likevel forelsker seg i en helt annen type? Sier Gamnes og forklarer videre:

– Den dagen man har laget seg en liste så har man begrenset mulighetene sine ganske betraktelig. Den beste måten å møte noen på er jo å gå ut i verden og være åpen for de man møter på. Kjærligheten kan finnes på de mest uventede steder og hos de mest uventede personene.

LES OGSÅ: Derfor faller vi for ulike menn

SEXOLOG: Bianca Schmidt, gestaltterapeut og sexolog. Foto: Privat
SEXOLOG: Bianca Schmidt, gestaltterapeut og sexolog. Foto: Privat Vis mer

Det er ikke deg, det er meg

De fleste av oss har en venninne som har klaget over at hun alltid ender opp med feil menn – enten det er løgnhalser, latsabber, eller badboys, uansett er det jo ikke det hun egentlig vil ha. 

Ifølge Schmidt er det absolutt ingenting i veien for gjøre seg tanker om hva man ønsker i en mann, men hvis man ser ut til å aldri finne det man leter etter, kan det kanskje bety at du må ta en titt inn i deg selv. 

– Det sies at når du peker på noen med pekefingeren så er det i hvert fall tre av dine fingre som peker tilbake på deg selv. Ulike sider av oss kommer fram med ulike mennesker. De signalene vi sender ut er ofte det vi får tilbake fra en partner. Så det trenger ikke nødvendigvis å være noe galt med partnerne, men at det ligger noe i deg selv, forklarer hun. 

Hun understreker at dette ikke skyldes at vi er dumme eller fæle, men faktum er at vi har svakheter og styrker, og noen ganger kan vi ubevisst velge mennesker som konfronterer våre svakheter.

– Jeg synes aldri vi skal gi oss før vi er lykkelig, sånn sett er det ikke feil å sette noen krav. Men alle bør jobbe med seg selv først, slik at man står stødig i egne sko. Først da vil det bli lettere å finne en partner som er en god match for deg, sier Schmidt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer