Gonore

Gonoré har hatt en kraftig økning de siste årene

Nå frykter eksperter at kjønnssykdommen ikke kan behandles i fremtiden.

GONORÉ: Gonoré har hatt en kraftig økning de siste årene. Samtidig blir kjønnssykdommen vanskeligere å behandle.  Foto: NTB Scanpix
GONORÉ: Gonoré har hatt en kraftig økning de siste årene. Samtidig blir kjønnssykdommen vanskeligere å behandle. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det blir vanskeligere og vanskeligere å behandle kjønnssykdommen gonoré, og flere og flere får infeksjonen. De siste fem årene er forekomsten femdoblet. Mellom 2015 og 2016 økte tilfellene fra 851 til 1096, hvorav 876 var menn og 220 var kvinner, ifølge Folkehelseinstituttet.
 
- Vi klarer ikke peke på én enkelt faktor som gjør at det øker, men én grunn er jo at folk har mer ubeskyttet sex, og samtidig smitter gonorè veldig lett og sprer seg dermed raskt når den kommer inn i miljøer der det skjer mye tilfeldig og ubeskyttet sex, forteller seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet, Øivind Nilsen.

LES OGSÅ: Så fort kan oralsex føre til smitte av kjønnssykdommer

Antibiotikaresistens

Samtidig er antibiotikaresistente gonokokker (bakterier som gir gonoré) et økende problem. Verdens helseorganisasjon (WHO) gikk forrige uke ut og advarte om tre tilfeller av gonoré som ikke kan kureres med behandlingen vi har i dag.  

- Det har vært tre tilfeller der gonoré har vært resistent mot den siste behandlingen vi har, sier Nilsen. 
 
Dermed øker bekymringen for at det ikke vil finnes behandling mot gonoré i fremtiden. 
 
- En del frykter jo det. Gonoré har en veldig egnethet til å utvikle resistens mot antibiotika, og i dagens samfunn der vi bruker mye antibiotika mot sykdommen så vil denne utviklingen kunne gå fortere. Det er jo noen som pådrar seg gonoré flere ganger i året, og da bruker antibiotika hver gang, fortsetter Nilsen. 

LES OGSÅ: Denne kjønnssykdommen har du sikkert ikke hørt om

Var nesten utryddet

- Gonoré smitter veldig lett. Det er en sykdom som var nesten utrydda for noen år siden, men som altså er kommet tilbake nå, sier Tore Holte Follestad, assisterende daglig leder og sykepleier ved Sex og Samfunn. 

På 1970-tallet var det så mange som 15 000 gonorétilfeller i året, ifølge Folkehelseinstituttet. Forekomsten falt dramatisk fra 1980, sannsynligvis takket være effektiv diagnostikk, behandling og smitteoppsporing. De siste ti årene har altså sykdommen hatt en oppblomstring igjen. 

- Grunnen til det har blant annet å gjøre med at det ikke brukes nok kondom. Flere får gonoré og flere smitter videre, og slik får man en selvforsterkende effekt. Ikke all gonoré gir symptomer, og på den måten kan det føre til at man smitter andre uten å vite det selv, sier Follestad. 

LES OGSÅ: Stealthing: - Det kan gi følelsesmessige arr, og det kan oppleves som en form for voldtekt

Kvinner får ikke alltid symptomer

De fleste menn som får gonoré vil få symptomer, mens dette gjelder for kun 50 prosent av kvinnene. 

- 80 prosent av menn får tydelige symptomer noen dager etter at de er smittet, forteller Nilsen i Folkehelseinstituttet.

Gonoré kan smitte i både skjeden, penis, halsen, og anus, og dermed bør man teste seg for gonoré også om man kun har hatt oralsex. 

- Symptomene er smerter, ubehag, og utflod, og for menn kan det være vondt å tisse, sier Follestad.  

Kvinner kan ha smerter i nedre mageregion, menn kan få ømme testikler, ifølge Folkehelseinstituttet. Ved rektalgonoré vil rundt halvparten av de smittede ha symptomer i form av rektalsmerter og utflod. Ved halsgonoré vil rundt 40 prosent av de smittede ha symptomer som ligner bakterielle halsbetennelser. 

Ubehandlet gonoré kan spre seg inn i blodbanen og gi leddsmerter, utslett og feber, og hos kvinner kan det øke risikoen for infertilitet. 

- For kvinner kan gonoré føre til bekkenbunnsinfeksjoner og føre til nedsatt fertilitet. Hos menn kan det gi infeksjoner i testikler, bitestikler og prostata. Det kan også gå ut i blodbanenen og videre ut i ledd, slik at en får leddinfeksjoner, sier Follestad. 
 
Har du hatt ubeskyttet sex så bør du teste deg for kjønnssykdommer. 
 
- Det er heller ingen omfattende jobb, og menn kan ofte bare ta urinprøve og kvinner en penselprøve fra skjeden. Noen sykehus tilbyr også hjemmetest. I tillegg kan en ta prøver fra hals og anus om en har hatt anal- eller oralsex.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer