Gonore

Gonoré har hatt en kraftig økning de siste årene

Nå frykter eksperter at kjønnssykdommen ikke kan behandles i fremtiden.

GONORÉ: Gonoré har hatt en kraftig økning de siste årene. Samtidig blir kjønnssykdommen vanskeligere å behandle.  Foto: NTB Scanpix
GONORÉ: Gonoré har hatt en kraftig økning de siste årene. Samtidig blir kjønnssykdommen vanskeligere å behandle. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det blir vanskeligere og vanskeligere å behandle kjønnssykdommen gonoré, og flere og flere får infeksjonen. De siste fem årene er forekomsten femdoblet. Mellom 2015 og 2016 økte tilfellene fra 851 til 1096, hvorav 876 var menn og 220 var kvinner, ifølge Folkehelseinstituttet. - Vi klarer ikke peke på én enkelt faktor som gjør at det øker, men én grunn er jo at folk har mer ubeskyttet sex, og samtidig smitter gonorè veldig lett og sprer seg dermed raskt når den kommer inn i miljøer der det skjer mye tilfeldig og ubeskyttet sex, forteller seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet, Øivind Nilsen.

LES OGSÅ: Så fort kan oralsex føre til smitte av kjønnssykdommer

Antibiotikaresistens

Samtidig er antibiotikaresistente gonokokker (bakterier som gir gonoré) et økende problem. Verdens helseorganisasjon (WHO) gikk forrige uke ut og advarte om tre tilfeller av gonoré som ikke kan kureres med behandlingen vi har i dag.  

- Det har vært tre tilfeller der gonoré har vært resistent mot den siste behandlingen vi har, sier Nilsen.  Dermed øker bekymringen for at det ikke vil finnes behandling mot gonoré i fremtiden.  - En del frykter jo det. Gonoré har en veldig egnethet til å utvikle resistens mot antibiotika, og i dagens samfunn der vi bruker mye antibiotika mot sykdommen så vil denne utviklingen kunne gå fortere. Det er jo noen som pådrar seg gonoré flere ganger i året, og da bruker antibiotika hver gang, fortsetter Nilsen. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer