Gravid

- Graviditet under menstruasjon er ikke umulig

Tenkt på dette neste gang du dropper tampongen for å hoppe i halmen!

GRAVID UNDER MENSEN: Yes, ifølge ekspertene er det faktisk mulig. Foto: NTB Scanpix
GRAVID UNDER MENSEN: Yes, ifølge ekspertene er det faktisk mulig. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om det ofte er slik at det siste man som jente har lyst til å gjøre når man har mensen er å ha sex, hender det jo faktisk at vi lar oss rive med og at lystene noen ganger gjør at vi glemmer at «tante rød» (huff, for et teit uttrykk egentlig) er på besøk. (PSST: Hvis gutta hadde hatt mensen...)

Her om dagen var det en i redaksjonen som sa: visste du at man kan bli gravid hvis man har sex når man har mensen?! Og nei, undertegnede må ærlig innrømme at dét hadde hun aldri tenkt over at var mulig. 

Et kjapt Google-søk, kombinert av stikkordene «gravid», «mensen» og «sex», henviste til to tidligere KK.no-artikler som besvarer nettopp dette. For ifølge gynekolog og overlege Peer Høvik risikerer man nemlig å bli gravid dersom man har samleie under de siste dagene av menstruasjon. 

- Ja, det kan faktisk skje. Sædceller kan under normale forhold leve opptil én uke. Og hvis menstruasjonen har vart en uke, er det bare en uke til eggløsning når man er på slutten. Så under de siste dagene av menstruasjonen er det lurt å bruke beskyttelse, har han tidligere uttalt til KK.no

SEX + MENSEN: Tenkt på dette neste gang du dropper tampongen for å hoppe i halmen! Foto: NTB Scanpix
SEX + MENSEN: Tenkt på dette neste gang du dropper tampongen for å hoppe i halmen! Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Derfor kan mensen gjøre kvinner gretne

- Det er ikke farlig å ha sex under menstruasjon

Gynekolog Mette Haase Moen, som er spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer og overlege ved kvinneklinikken på St. Olavs Hospital, bekrefter det Peer Høvik sier, og legger til at det ikke er «farlig» - som kanskje mange kvinner tror - å ha sex under mensen. Men at man allikevel bør ta noen forholdsregler. 

- Det er ikke farlig å ha sex under menstruasjon, men noen vitenskapelig undersøkelse foreligger ikke, så vidt jeg vet. Om man lettere kan kan bli infisert hvis partner har en infeksjon, kan være en mulighet, men den er teoretisk, har hun uttalt i samme artikkel.

Høvik er også enig i dette:

- Sex under menstruasjon er veldig vanlig, og det er heller ikke farlig. Det er bare litt forskjellige hygieniske tiltak som bør forberedes før man gjør det, men det er helt greit.

LES OGSÅ: Dette må du huske om du skal ha sex i dusjen

- IKKE FARLIG: Mange synes kanskje at sex mens man har mensen er ekkelt - men farlig er det i alle fall ikke, forklarer ekspertene!  Foto: NTB Scanpix
- IKKE FARLIG: Mange synes kanskje at sex mens man har mensen er ekkelt - men farlig er det i alle fall ikke, forklarer ekspertene! Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Mange skammer seg etter sex

- Forsøk på å «time» sex fører til graviditet langt oftere enn ved bruk av prevensjonsmidler

Den danske legen Kim Bartholdy har skrevet boken «100 myter om sunnhet og sykdom», og én av mytene han tar opp er nettopp graviditet under menstruasjon. Han påpeker at konseptet å bruke beregning av «sikre dager» som prevensjon er lite gunstig, til tross for at man selv føler man har regelmessig menstruasjonssyklus.

«Selv om man har en meget regelmessig menstruasjonssyklus og holder styr på dager, kroppstemperatur og så videre, er det fortsatt en usikker prevensjonsmetode. Det finnes mange undersøkelser som har vist at forsøk på å «time» sex fører til graviditet langt oftere enn ved bruk av p-piller, kondomer eller andre prevensjonsformer», skriver han i boken.

Visste du for øvrig at sex kan hjelpe mot menssmerter? - Det er ikke så dumt å teste en orgasme i stedet for piller neste gang du har vondt, har Bianca Schmidt, sexolog og gestaltterapeut tidligere sagt til KK.no. Les mer her!

LES OGSÅ: Melissa (27) fikk hiv av den første personen hun hadde sex med

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer