Falske positiver

- Han kysset meg flere ganger og sa han ville møtes igjen

Senere på dagen ser «Bente» (34) at han har slettet henne fra Tinder. Alle tegn på deres kommunikasjon er borte.

FALSKE POSITIVER: Det er vanligvis en spesiell grunn til at menn later som de er mer interessert enn de faktisk er. Foto: NTB
FALSKE POSITIVER: Det er vanligvis en spesiell grunn til at menn later som de er mer interessert enn de faktisk er. Foto: NTB Vis mer
Publisert

- Du er en jeg kunne falt for.

Det sier han, en mann i midten av 30 åra, til henne mens de ligger i senga morgenen etter.

De møttes kvelden før, etter å snakket på Tinder noen dager. Hadde løse planer om å ta en øl, og ender kvelden på et utested. De danser, snakker og ler, og for henne føltes det helt naturlig å dra hjem sammen etterpå.

Hele formiddagen blir de liggende i senga. De snakker om familierelasjoner, tidligere forhold, hva de ser etter og hvor de vil reise. Han sier han vil tilbringe dagen med henne, og de går ut og spiser lunsj. De kysser, han gir henne komplementer og kjærtegn.

- Skal vi sees i morgen? spør han etter de har spist.

Han ville treffes igjen

Hun svarer ja, og gir han telefonnummeret sitt. Han betaler for lunsjen, og gir henne et slengkyss i det han forsvinner ut døra.

- Jeg tenkte at han måtte være skikkelig interessert i meg, siden han flere ganger kysset meg offentlig og var så nysgjerrig på meg som person, sier jenta i denne historien til KK, som av hensyn til han holdes anonym.

Vi kaller henne Bente (34).

- Han fikk meg til å åpne meg mer enn jeg ellers ville gjort, og jeg følte det var et tegn på god kjemi og at han ville treffes igjen. Det var rett og slett bra til å være første date.

- Lamslått

Men så endrer alt seg.

Senere på dagen ser Bente at han har slettet henne fra Tinder. Alle tegn på deres kommunikasjon er borte.

- Jeg tenkte at det var litt rart, men samtidig er jeg villig til å la tvilen komme han til gode, sier Bente.

Men den kommende fridagen, dagen de hadde avtalt å møtes igjen, kommer uten at han gir lyd fra seg.

- Jeg må innrømme at jeg ble ganske lamslått av hvor gjennomført lurt jeg var blitt, sier Bente rundt én måned etter møtet.

Hun har ikke hørt fra 35-åringen siden.

- Her har vedkommende virkelig lagt seg i selen for å få meg på gli, og det helt unødvendig. Samtidig ble jeg paff over at menn på 30+ fortsatt player. Prisen for årets mannlige skuespiller går til han.

Vi, vi vi

Nå kjenner ikke vi til begrunnelsen for denne mannens oppførsel, men historier om menn som virker interessert og senere viser seg å ikke være det, er ikke helt unikt.

Faktisk har den amerikanske Tv-serien Sex og Singelliv viet en episode til fenomenet. I andre sesong møter Samantha Jones bareieren William, en mann som ganske raskt tar i bruk ordet, «Vi.»

«Vi kan reise til Hamptons, vi kan dra å seile, vi kan gå på stranda,» hvisker han i øret hennes øre mens han kler av henne kjolen.

Samantha faller for dette, tror de skal tilbringe sommeren sammen. Men så ender det hele med at hun blir sittende alene på en restaurant og vente på en mann som aldri dukker opp.

Falske positive

Falske positive kaller psykolog Marius Stavang det når menn gir seg ut for å være mer interessert enn det de egentlig er. Og dette gjør de, forteller han, fordi det ikke nok kvinner som er like interessert i uforpliktende sex.

- Kvinner kan sikte høyere når de går for uforpliktet sex. På den måten blir det også mangel på seksuelt villige kvinner blant menn som ikke er på toppen, sier han til KK.

PSYKOLOG: - Studier har trukket frem at «cross sex mind reading» kanskje er den viktigste egenskapen for kvinner på datingmarkedet. Dette handler blant annet om å kunne lese menns intensjoner, sier Marius Stavang. Foto: Privat.
PSYKOLOG: - Studier har trukket frem at «cross sex mind reading» kanskje er den viktigste egenskapen for kvinner på datingmarkedet. Dette handler blant annet om å kunne lese menns intensjoner, sier Marius Stavang. Foto: Privat. Vis mer

- For å komme forbi denne hindringen gir menn da ut falske signaler om at de er interessert i noe mer.

Følger ikke opp

Psykologen påpeker at denne taktikken er langt mindre vanlig blant kvinner, ettersom de som regel ikke trenger å gi falske signaler om de bare er interessert i uforpliktet sex. De kan gi uttrykk for dette direkte, og ha stor sjanse for aksept, mener han.

- Hvis kvinner gir ut falske positiver kan det være mer relatert til at hun vil tilgang på materielle eller ikke-materielle ressurser han har, sier Stavang.

Da vet vi hvert fall litt om årsaken, men er det mulig å gjennomskue dater som seiler under falskt flagg?

Dessverre er dette vanskelig, ifølge Stavang.

- Det er ingen bombesikker måte å skille de som er genuint interessert i noe mer, og de som ikke er det. Tegene de gir er ofte de samme, sier han.

- Menn er nok bedre til å spille spillet enn hva damer tror, lov og lovnader koster lite, legger han til.

Integrering og tålmodighet

Men heldigvis er det noen tegn man kan se etter. For om løfter og ord ikke følges opp med atferd, er det et potensielt rødt flagg, ifølge psykologen. Det samme gjelder menn som i liten grad integrerer deg med venner og bekjente.

- Studier har vist at en taktikk er å aktivt holde relasjonen deres atskilt fra hans sosiale liv. Da blir det også enklere for han å forfølge andre romantiske muligheter, ved at andre kvinner ikke er klar over at han har noe annet på gang. Kvinner vil ofte se det som en «turn-off» hvis det kommer frem at en mann allerede er investert i andre kvinner, forteller psykologen.

Menn som forhaster det seksuelle i relasjonen, er ofte heller ikke interessert i noe mer, ifølge psykologen. Samtidig påpeker han at det ikke betyr at alle menn som tilsynelatende tar seg god tid er helt ærlige heller.

- Menn kan være tålmodige og bruke lang tid på å få henne til sengs. Om han skrur ned innsatsen snarlig etterpå, kan det være et tegn på at han ikke var interessert i noe langsiktig, sier han, men understreker at både menn og kvinner gjør løpende vurderinger om hvorvidt man passer sammen.

- Om en mann blir mindre interessert kan det også bety at han ikke opplevde dere så kompatible. Derfor må vi ikke kriminalisere alle menn som skrur ned innsatsen etter sex.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer