Har Ikke Sex Lenger

Har dere sluttet å ha sex?

Ikke så uvanlig som du kanskje tror.

SEXTØRKE: Mange par her til lands har ikke hatt sex på flere år. Ifølge eksperten kan det skyldes flere ting.  Foto: Monkey Business - Fotolia
SEXTØRKE: Mange par her til lands har ikke hatt sex på flere år. Ifølge eksperten kan det skyldes flere ting. Foto: Monkey Business - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste parforhold starter med at man har sex opptil flere ganger om dagen, for man kan rett og slett ikke få nok av hverandre - men dessverre er det sjeldent at det varer. Et eller annet sted på veien endrer det seg, og sex har plutselig blitt noe som hører fortiden til. Har du og partneren din ikke hatt sex på noen måneder, eller kanskje noen år? Dere er langt fra de eneste.  

KK.no har tidligere skrevet om Ulla (42) og Brian (49) som ikke hadde hatt sex på over ett år, da de bestemte seg for å ta grep. Problemet deres startet da barna var tre og syv år gamle, og de var begge nyetablerte selvstendig næringsdrivende.

– Vi sto begge på, seks til sju dager i uka. Når jeg kom hjem, var jeg stuptrett. Vi taklet presset som to gode venner, hjalp hverandre med å oppdra barna og sørget for at det var mat i kjøleskapet, forteller Brian. 

ULLA OG BRIAN: Paret hadde ikke hatt sex på ett år. Så oppdaget de tantra!  Foto: All Over Press Denmark
ULLA OG BRIAN: Paret hadde ikke hatt sex på ett år. Så oppdaget de tantra! Foto: All Over Press Denmark Vis mer

- Men lysten forsvant. Sex var noe jeg som regel gjorde for hans skyld. Det var kort, krampaktig og veldig forutsigbart, husker Ulla.

Det var et problem for begge, og de prøvde forskjellige løsninger. Men ingenting hjalp, og sexen ble sjeldnere og sjeldnere.

Startskuddet på endringen ble et foredrag av Alex Vartman om hans tantraskole, The New Tantra.  Du kan lese hele historien om Ulla og Brian, og hvordan de løste problemet sitt her! 

LES OGSÅ: De vanligste årsakene til at det blir slutt

Mange har ikke hatt sex på flere år 

Eva Tryti, som er forfatter, psykolog og parterapeut, forteller at det å leve i sexløse parforhold er langt vanligere enn det media gir uttrykk for. 

Hvor ofte har dere sex? (Avsluttet)

- Det er viktig å huske at det som står skrevet i media om hvor ofte det er vanlig å ha sex er basert på gjennomsnittstall. Disse tallene forteller oss lite, da dette er et område hvor variasjonen er kjempestor. 

- Faktisk er det svært få av oss som ligger på gjennomsnittet – noen har lite eller ingen sex, mens andre har mye sex, har hun uttalt til KK.no. 

Kan det være mange par som ikke har hatt sex på flere år? 

- Jeg har ikke tall på det, men jeg vet av erfaring at det finnes par der ute som ikke har hatt sex på både to og tre år, og dette kan være folk i både 30, 40, 50 og 60-årene. Det finnes også par helt nede i 20-årene som sliter med dette. 

Spesialist i klinisk voksenpsykologi og psykoterapeut Jan Rimau, tror heller ikke at det er uvanlig å leve sammen i et parforhold uten å ha sex. 

- Det er nok en del som lever i et sexløst parforhold, og etter min oppfatning er det ikke særlig bra da det vil mangle en viktig tilknytning mellom partene. 

- Sex i seg selv er et veldig viktig grunnleggende behov som kommer tett på de andre kroppslige behovene våre – som sult og søvn. Vi har et behov for å ha samleie og få orgasme. Ikke bare fordi det er bra for kroppen, men også fordi det er bra for parforholdet, har han tidligere uttalt til KK.no. 

LES OGSÅ: Slik kan du øve deg til klimaks

Flere årsaker til at par slutter å ha sex

Tryti forteller at det ikke er uvanlig å oppleve sextørke når man har vært sammen over lengre tid.  Etter max to år er den sterkeste forelskelsen over og hverdagen krever sitt. 

- De aller fleste roer ned sexlivet etter et par år, og det spesielt etter at de har fått det første barnet, for da er alt snudd på hodet. Jeg snakker jevnlig med par som ikke har hatt sex på måneder eller år som følge av dette. 

En annen ting som spiller en stor rolle for det økende sextørket her til lands er den stressende hverdagen vår. 

- Vi er mer slitne enn før og orker ikke tanken på å skulle bruke den siste lille energien på å ha sex med partneren vår. Jeg mener det er snakk om prioriteringer, for det er faktisk viktigere å ha sex med partneren sin enn å for eksempel stille opp på enda flere fotballkamper i uken. 

Tror du det er noen av disse parene som ikke har sex fordi de har blitt aseksuelle? 

- Det er få som er aseksuelle her til lands. Du finner flere av dem i den generasjonen som nå er 70 år enn du gjør i den generasjonen som nå er 30 år. Det har alltid vært slik at nesten alle menn onanerer eller har sexlyst, og opp gjennom årene har flere og flere kvinner også blitt slik. 

- Selv om parene ikke har sex med hverandre, er jeg ganske sikker på at en del av dem onanerer, for de har som regel sexlyst, sier hun. 

LES OGSÅ: Kvinner får eget ord for onani

Viktig å ikke gå for lenge uten sex

Dersom du og partneren din ikke har hatt sex på noen måneder eller år, mener Tryti at dere må ta grep om problemet før det er for sent. 

- Hvis det har gått mer enn tre år begynner det å bli skummelt. Går det for lang tid kan det nemlig være vanskelig å ha sex med den samme partneren igjen, noe som i verste fall kan føre til utroskap. 

Dersom dere ikke klarer å løse problemet selv, anbefaler eksperten dere å oppsøke profesjonell hjelp.  

- Det er utrolig viktig å få sexlysten tilbake, så det kan absolutt være lurt å ta kontakt med en psykolog eller parterapeut. Dette kan løse ting ganske fort.  

- Dere kan også prøve noe så enkelt som å gå til innkjøp av noen hjelpemidler – vi kvinner kan jo ofte trenge det, sier hun. 

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer