å Si Unnskyld

Har dere vanskelig for å si unnskyld?

- Å si unnskyld har mye å si for hvorvidt forholdet kan vare, sier sexolog.

UNNSKYLDNING: Det er ikke alltid så lett å si unnskyld, men det er svært viktig. Foto: NTB scanpix
UNNSKYLDNING: Det er ikke alltid så lett å si unnskyld, men det er svært viktig. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Unnskyld». Noen ganger skal det altså ikke mer enn et enkelt ord til for å rette opp i det du har gjort feil. Likevel kan dette ordet sitte så langt inne at det strever med å finne veien ut.

– Jeg tror det er utrolig viktig å kunne si unnskyld. Og det er absolutt noe vi bør bli flinkere til, sier Anna Sigridsdatter Heen, som er samlivsterapeut og rådgiver for både privatpersoner og bedrifter, til KK.no. 

LES OGSÅ: Tegnene på at parforholdet ditt er i fare

– Dessverre sitter det ofte langt inne hos oss, og vi kan slite med å innrømme for oss selv at vi har gjort noe feil eller sårende. Vi må bli flinkere til å gå inn i oss selv og innrømme egne feil, for vi gjør alle feil, legger hun til.

Å innrømme sine feil er ikke bare viktig, det kan være avgjørende for forholdet. Det mener i hvert fall Bianca Schmidt, som er gestaltterapeut og sexolog. For selv om alt som regel flyter fint i starten av et forhold, vil ethvert forhold på et eller annet tidspunkt oppleve misforståelser som gjør at man trekker seg litt fra hverandre. 

– Å våge den utstrekningen som det faktisk er å si unnskyld, har mye å si for hvorvidt forholdet kan vare. Det er den eneste måten å sørge for at man holder nært og intimt sammen på i lengden. For hvis hverken den ene eller den andre noen gang sier unnskyld, så vil dette gå ut over nærheten man har i forholdet, sier hun til KK.no. 

LES OGSÅ: Derfor bør du unngå å spille et spill for å få overtaket i forholdet

Du får respekt av å innrømme feil

Å få kritikk fra andre kan være vanskelig og føles vondt. Heen forklarer at vi mennesker har en tendens til å glemme de positive tingene som blir sagt til oss, og huske alt det negative. 

– Nettopp derfor er det veldig viktig å si unnskyld når man har såret noen, for da føler den sårede part seg sett og hørt. Og det er også viktig å vise forståelse for hvordan du har såret noen, forteller Heen.

UNNSKYLD: Å skvære opp når man har såret noen er den eneste måten å holde sammen på i lengden. Foto: NTB scanpix
UNNSKYLD: Å skvære opp når man har såret noen er den eneste måten å holde sammen på i lengden. Foto: NTB scanpix Vis mer

La oss for eksempel si at du er en av de menneskene som alltid kommer for sent. Dette kan fort skape misnøye hos andre. Da må man kunne innrømme det og beklage det.  

– «Unnskyld at jeg er sein, og jeg forstår at jeg har tatt av din tid. Det beklager jeg». Sier du det så skjønner folk at dette ikke bare er en unnskyldning, men at du faktisk forstår det. For det hjelper ikke å si unnskyld hvis du ikke mener det, påpeker hun.

Evnen til å unnskylde seg og beklage er også kjempeviktig for hvordan andre mennesker ser på deg og oppfatter deg som person.

Man tenker ofte dårlig om de som ikke har evnen til å si unnskyld, eller som ikke kan innrømme når de tar feil

– Noen kan føle at det er flaut å si unnskyld, men i andres øyne blir du ikke mindre av det, du blir større. Man tenker ofte dårlig om de som ikke har evnen til å si unnskyld, eller som ikke kan innrømme når de tar feil. Du vil få respekt av å kunne ta kritikk, og dette gjelder både i parforhold, med venner og i arbeidslivet, forteller hun. 

LES OGSÅ: Tid alene kan være svært sunt for både deg og parforholdet

Du må tørre å være sårbar

Det ligger ofte i ordet «unnskyld» at man har tatt feil. Kanskje kan du føle at det er den andre som har tatt feil, og du ser ikke hvorfor du selv skal si unnskyld. Men det handler ikke alltid om man har feil eller ikke, det handler om å strekke ut hånden. 

– Man trenger ikke å lage en konkurranse i å si mest unnskyld, men kanskje har du også blitt veldig emosjonell i situasjonen, og da kan man jo si «unnskyld for at jeg ble så sint». Samtidig kan du si «jeg elsker deg, og nå har vi hatt det vanskelig», og spørre om dere kan prøve å se på situasjonen igjen, foreslår Schmidt. 

Hun mener nemlig at nøkkelen ligger i det å tørre å gå inn i det sårbare. For kjærlighet er sårbart. Det er alltid de som betyr mest for deg som kan såre deg dypest. Derfor er det kjempeviktig å øve på å si unnskyld.

– Når du strekker deg frem og legger deg sårbar, så gjør du det mulig for den andre å gjøre det samme. Man kan aldri strekke seg langt nok mot det sårbare, forteller hun.

LES OGSÅ: - Det er hans feil alt sammen

VANSKELIG: Ikke alle er like flinke til å uttrykke seg verbalt, men det viktigste er at man strekker ut en hånd og prøver å skvære opp. Foto: NTB scanpix
VANSKELIG: Ikke alle er like flinke til å uttrykke seg verbalt, men det viktigste er at man strekker ut en hånd og prøver å skvære opp. Foto: NTB scanpix Vis mer

Du kan også si unnskyld med handling

Samtidig må man huske på at ikke alle er like flinke til å uttrykke seg verbalt. Noen kan også prøve å si unnskyld på andre måter, som for eksempel ved å komme med blomster eller gi en klem.

Og hvis partneren din har slike måter å unnskylde seg på, men du selv er flink til å uttrykke deg verbalt, mener Heen du kan hjelpe til med å «ufarliggjøre» det å unnskylde seg. 

– Du som er den sårede part bør da erkjenne dette som en unnskyldning. Si tusen takk for blomstene eller klemmen, og at du setter pris på det etter det som hendte, sier hun og påpeker at hvis du aldri får noen form for unnskyldning så må du fortelle vedkommende hva du følte. 

– Si at du ble lei deg og hva du følte, uten å angripe partneren. Og spør så hva partneren tenker om det. Dette kan hjelpe vedkommende til å selv se at de bør unnskylde seg, og det kan bli lettere for dem å gjøre det. Hvis de avfeier det, så vil jeg kanskje tenke over hvorvidt du egentlig har noen god partner, legger hun til.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer