Utroskap:

Har du bestemt deg for å gi forholdet en ny sjanse?

- De parene som fortsetter forholdet og evner å tilgi hverandre, kan komme styrket ut av denne krisen.

UTROSKAP: Utroskap er forferdelig, men et parforhold kan komme styrket ut av en slik krise. FOTO: NTB Scanpix
UTROSKAP: Utroskap er forferdelig, men et parforhold kan komme styrket ut av en slik krise. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det kan føles som hele verden raser sammen. Det gjør fysisk vondt i hjertet. Hvordan kan den du elsker, og som sier han elsker deg, gjøre noe slikt mot deg?

– Det å oppleve utroskap kan være en stor utfordring for forholdet. Et parforhold handler om tillit og denne tilliten er brutt. Dette setter følelsene i sving, og kan medføre en livskrise som man ikke kan overse eller la være å ta innover seg, sier Bente Müller, som er jordmor, sexologisk rådgiver og parterapeut hos Samlivshjelp.no, til KK.no.

Den som har blitt bedratt må nå ta et valg; å gå ut av forholdet eller bli og gi det en ny sjanse? Venninnene dine vil kanskje råde deg til å gå, men det er ikke sikkert at det føles riktig for deg. For utroskap trenger ikke bety at forholdet er dødsdømt, mener Trine Huseby, som er samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel, og skriver om par- og samliv på Trinehuseby.no.

– Når den man trengte å stole mest på i hele verden, bidro til den største utryggheten man kunne oppleve, setter det varige spor. Bilder har festet seg til netthinnen, handlinger vil ikke bli glemt. Men man kan tilgi og man kan reparere. Par som er oppriktig glad i hverandre og villige til å kjempe sammen, kan oppleve å få en sterkere tilknytning, sier hun til KK.no.

Utroskap er en krise, og ingenting vil bli helt som det var, men dette representerer også muligheter.

– Man kan se hverandre i et nytt lys og man kan finne nye måter å leve sammen på. Heldigvis har jeg sett tilstrekkelig mange par som lykkes, til at jeg kan møte hvert nytt par med håp, forteller Huseby.

LES OGSÅ: Når du vet du bør forlate ham, men ikke klarer det

UNNSKYLD: For å bygge opp tilliten igjen må den utro part erkjenne skyld og vise at de faktisk angrer. FOTO: Scanpix.
UNNSKYLD: For å bygge opp tilliten igjen må den utro part erkjenne skyld og vise at de faktisk angrer. FOTO: Scanpix. Vis mer

Vær forberedt på at det vil bli tungt

Det er altså mulig å bygge opp forholdet etter utroskap, men det vil ta tid, og det vil bli vanskelig. Og ifølge Huseby vil begge parter oppleve noen utfordringer.

Den som har blitt bedratt vil ha utfordringer med:

  • Tillit, å bli trygg på at man ikke blir bedratt igjen.
  • Selvfølelsen, å føle seg attraktiv og elsket.
  • Å rives mellom behov for bearbeiding, trøst og omsorg – og anstrengelser for å få parforholdet på sporet igjen.
  • Følelsesmessig berg- og dalbane.

Den har har vært utro vil ha utfordringer med:

  • En følelsesmessig ustabil partner.
  • Å håndtere egne blandede følelser.
  • Skam og ubehag ved å snakke om det man har gjort, og et ønske om å komme fortest mulig videre.
  • Å se for seg at det faste forholdet kan bli attraktivt etter dette.

Müller mener det er viktig at begge parter opplever seg verdsatt og attraktiv, noe som kanskje er spesielt viktig for den bedratte.

– Det er også viktig å sette ord på hva dette har gjort med parforholdet og hvordan det kan snus til noe positivt om man ønsker å jobbe for å redde forholdet. For å bygge opp tilliten igjen må vedkommende oppleve at den som har bedratt faktisk angrer, og ønsker å jobbe for at parforholdet skal fortsette, forteller hun.

Begge partene må klare å legge hendelsen bak seg og jobbe seg gjennom denne fasen. Men Müller påpeker at prosessen kan ta tid, og den kan te seg ulikt hos partnerne. Den ene kan bruke lengre tid på å jobbe seg gjennom dette enn den andre, og det må respekteres.

– Det er også viktig å kommunisere denne ulikheten og tidsbruken gjennom prosessen slik at man hele tiden vet at det jobbes. Profesjonell hjelp kan kreves for å komme gjennom denne fasen, sier Müller.

LES OGSÅ: Slik har dere sex igjen etter at han har vært utro

SNAKK SAMMEN: Tiden leger alle sår, men man må også jobbe hardt for å bygge opp tillit og nærhet igjen. FOTO: Scanpix.
SNAKK SAMMEN: Tiden leger alle sår, men man må også jobbe hardt for å bygge opp tillit og nærhet igjen. FOTO: Scanpix. Vis mer

Dette kreves for å bygge opp forholdet igjen

Det sies at tiden leger alle sår, men ikke uten innsats. For å kunne gjenvinne tilliten i forholdet igjen er det noen grep man må ta. Og Trine Huseby mener en av de første tingene på listen er å bryte helt med den tredje parten, elskerinnen som kjæresten har vært utro med.

– Den som har vært utsatt for utroskap må få tid og rom for å uttrykke sine reaksjoner. Mens den som har vært utro må erkjenne og ta ansvar for sine handlinger. Hennes eller hans viktigste oppgave er å forholde seg til hvordan dette er for den sårede kjæresten og gi følelsesmessig støtte, forklarer Huseby.

– Man tar stilling til hva som skal snakkes om og hva som skal ligge. Det snakkes, selv om det er smertefullt for begge parter. Og uansett hvor mye man lider, blir man oppfordret til å behandle hverandre med respekt, legger hun til.

Hvis man bestemmer seg for å prøve, tar man et valg og holder fast ved beslutningen. Man prøver å opprettholde vanlige rutiner og tar én dag av gangen. Dersom det føles vanskelig kan det også være lurt å oppsøke hjelp.

– En profesjonell hjelper kan bidra til å strukturere og avgrense, og etter hvert legge ting bak seg og se fremover. Begge kan få hjelp til å holde ut og holde motet oppe, sier Huseby.

Etter hvert vil man kunne se lys i enden av tunnelen. Det å ta tak i et parforhold som kanskje ikke har fungert bra vil kunne føre til noe positivt.

– De parene som fortsetter forholdet og evner å tilgi hverandre, kan komme styrket ut av denne krisen. Partene begynner å se hverandre på en annen måte, respektere og verdsette hverandre bedre enn før, forklarer Müller.

Men det er viktig at dere begge ønsker å investere i forholdet. Og et parforhold må jobbes med daglig.

– Det er ikke noe som kommer av seg selv. Om fokuset blir på hverandre og hvordan man kan styrke den andre ved sin egen positive væremåte, respekt, gjensidighet og tillit – tror jeg at et parforhold kan komme styrket ut av en slik krise, påpeker hun.

LES OGSÅ: Her er tegnene som kan øke faren for utroskap

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer