Sex:

Har du bra og regelmessig sex, vil du oppnå mange helsegevinster

Du opplever mindre stress, sover bedre, får en liten treningsøkt og er bedre rustet mot sykdom!

SEX: Har du bra og regelmessig sex, vil du oppnå mange helsegevinster! FOTO: NTB Scanpix
SEX: Har du bra og regelmessig sex, vil du oppnå mange helsegevinster! FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

For mange er sex det som knytter deg til partneren din, og et godt samliv er viktig i mange parforhold. Men det er også svært positivt for helsen din!

– Det er kjent at sex er bra for helsen. Det starter allerede idet man begynner å berøre hverandre –kroppen frigjør lykkehormoner og lykkestoffer i blodet, hovedsakelig dopamin og oxytocin, og disse lykkehormonene senker stressnivået, sier Siv Gamnes.

Gamnes er spesialist i sexologisk rådgivning. Hun forklarer at sex fører til at man blir roligere, blodtrykket synker, i tillegg til at det påvirker psyken vår også.

– Disse lykkestoffene som skilles ut når vi har sex, blir som dop for hjernen. Man får et positivt syn på seg selv og omverdenen – man blir lykkeligere, rett og slett.

LES OGSÅ: Fire "rare" ting som skjer med kroppen under sex

Sex kan ha god virkning på psykiske lidelser

Sex har også en positiv effekt på lengre sikt: Regelmessig sex kan ha god virkning på psykiske lidelser, slik som angst og depresjon.

– Sex påvirker immunforsvaret vårt også. Personer som har ønsket sex regelmessig, er friskere – de er ikke like utsatt for forkjølelser og influensa, og de henter seg raskere inn igjen etter sykdom, sier Gamnes.

SEXOLOG: Siv Gamnes forklarer at et bra sexliv er svært positivt for helsen. FOTO: Privat
SEXOLOG: Siv Gamnes forklarer at et bra sexliv er svært positivt for helsen. FOTO: Privat Vis mer

Også var det selve treningseffekten…noen ganger frister det rett og slett ikke å gå ut for å trene (spesielt ikke nå som det er kaldt ute!), og da kan sex gi noe av den samme treningseffekten.

Å ha sex kan tilsvare en liten kondisjons- eller styrkeøkt. Og det kan ha en spesielt gunstig effekt på kvinner: Når vi bruker muskulaturen i underlivet, sørger det for at vi bevarer og vedlikeholder disse musklene som vi ikke tenker så mye over i hverdagen, fordi de ikke synes på samme måte som bicepsen. Men det har god effekt på lang sikt, sier Gamnes.

Sex vil også bedre søvnen din. Hormonstormen som kommer etter sex – og spesielt etter en orgasme – er så beroligende at man sovner lettere. Det gir også bedre søvnkvalitet, ifølge Gamnes.

LES OGSÅ: Sannheten om sex og skjeden

Kun ønsket sex vil gi god effekt på helsen

Sex vil altså bedre helsen din, men det gjelder kun dersom du ønsker å ha sex. Det hjelper ikke å ligge med partneren din bare fordi du ønsker å få bedre helse – du må være tilstede, og ha et ønske om å ha sex fordi du liker det, ikke fordi du sluntret unna treningssenteret og derfor prøver å lette på samvittigheten.

– Det samme gjelder de som har sex kun for å please partneren. Da vil man ikke få samme effekt. Om du ikke ønsker å ha sex, og det kanskje blir påtvunget, kan det ha motsatt effekt, sier Gamnes.

Det er heller ikke slik at man må gå «all in» for å dra nytte av alle fordelene – kun berøring vil gi en liten effekt, ettersom det frigjør lykkehormoner.

LES OGSÅ: - Vi forbinder sex med manndom, og at han liksom alltid skal være klar​

SLIPP DEG LØS: Skal du få maks effekt, må du leve deg inn i akten, slippe kontrollen og fokusere på å slappe ordentlig av. FOTO: NTB Scanpix
SLIPP DEG LØS: Skal du få maks effekt, må du leve deg inn i akten, slippe kontrollen og fokusere på å slappe ordentlig av. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

– Men den største effekten av sex får du om du lever deg inn i akten, slipper kontrollen, og slapper ordentlig av. Orgasme vil gi en ekstra effekt. Klarer du å være tilstede og nyte, uten at kritiske tanker eller stress får lov til å forstyrre, vil du få maksimal effekt, sier Gamnes, og fortsetter:

– Om du bare har litt lyst til å ha sex, men gjør det mest for partnerens skyld, vil ikke akten gi deg like mye. Da kan forstyrrende tanker som «hvordan ser jeg ut?», «hva tenker han om puppene mine?» og lignende dukke opp, og da vil stresshormoner hemme virkningen av lykkestoffene.

LES OGSÅ: - Eldre kvinner er mer selvsikre, og tør å leve ut sin seksualitet på en bedre måte​

Kan bli litt avhengig av god sex

Sex kan også ha en smertestillende effekt, noe lykkestoffene står bak, da de kommuniserer med senteret i hjernen på samme måte som heroin – det blir som et slags dop for hjernen, forklarer Gamnes.

– Man skal ikke være redd for å bli avhengig av sex, men det er klart at jo mer god sex du har, desto mer vil kroppen etterspørre det. Det som fungerer bra og føles godt, vil vi gjerne ha mer av. Det er akkurat som sjokolade – man vil ha mer!

Har du god helse fra før, vil det gi en fordel i sexlivet. Personer som er både psykisk og fysisk friske, og i sosial balanse, har større sannsynlighet for et velfungerende sexliv.

– God helse er fint for sexlivet. Det er en positiv spiral hvor man får overskudd og mer energi av sex. Dårlig helse slik som diabetes og høyt blodtrykk, eller medisiner som for eksempel antidepressiva, kan gi redusert lyst og nedsatt sexliv, sier Bente Müller, sexologisk rådgiver ved Samlivshjelp i Trondheim.

LES OGSÅ: Dette skjer når du kysser en person for første gang​​

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer