Kjønnssykdom

Har du en kjønnssykdom? Klart du kan date og finne kjærligheten likevel!

Slik forteller du en potensiell partner at du er smittefarlig.

DATE NÅR MAN HAR EN KJØNNSSYKDOM: Bruk kondom og test deg etter samleie med ny partner, anbefaler legen. Kondom beskytter ikke alltid mot for eksempel herpes og kjønnsvorter.  Foto: Shutterstock / Olena Yakobchuk
DATE NÅR MAN HAR EN KJØNNSSYKDOM: Bruk kondom og test deg etter samleie med ny partner, anbefaler legen. Kondom beskytter ikke alltid mot for eksempel herpes og kjønnsvorter. Foto: Shutterstock / Olena Yakobchuk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å date kan være en risikosport, og man utsetter seg stadig vekk for smertefull avvisning. For enkelte er frykten for avvisning etter både stevnemøter og flørting ekstra stor – de er nemlig nødt til å ta «den samtalen» med en mulig kjæreste.

«Jeg er smittet med klamydia, skal vi dra hjem til meg?» er kanskje ikke det man først sier for å friste en partner, og mange kvier seg for å forteller en potensiell kjæreste at de har en kjønnssykdom.

Tusenvis av nordmenn er smittet av sykdommer som HPV, herpes og klamydia – så hvorfor skal det egentlig være så flaut å bringe på bane?

- Noen seksuelt overførbare infeksjoner er det knyttet sterk stigma til - for eksempel HIV. Ellers er det å føle skam eller føle seg «skitten» noe mange som blir smittet er plaget av. Ingen ønsker å bli smittet av noe, og første tanke når man hører om potensiell smitte, er å trekke seg vekk, sier sexolog Siv Gamnes.

LES OGSÅ: Så raskt kan du bli smittet av klamydia

- Kleint å si i fra

På anonyme nettforum er det tydelig at mange sliter med denne problemstillingen. De vil ikke fortelle den de dater om kjønnsykdommen, i frykt for å bli avvist.

«Jeg er livredd for å miste ham! Vi er ofte sammen og det begynner nesten å bli seriøst. Det er derfor dette er kleint. Selvfølgelig skal jeg si i fra, men hvordan?» fortviler en av kvinneguidens brukere.

«Jeg har testet positivt for klamydia. Dette er jo en kjip ting å ta opp – hvordan kan jeg si det på en hyggelig måte» skriver en gjest på doktoronline.

TIMING: Det er viktig å fortelle om sykdommen før man går til sengs, men å bringe det opp på første date kan virke veldig intenst og skremmende.  Foto: Shutterstock / oneinchpunch
TIMING: Det er viktig å fortelle om sykdommen før man går til sengs, men å bringe det opp på første date kan virke veldig intenst og skremmende. Foto: Shutterstock / oneinchpunch Vis mer

Et betent tema å ta opp, men Gamnes mener det er noe man må snakke om før man går til sengs.

- Så sant man ikke planlegger å gå til sengs på første date, så er det kanskje greit å avvente med å si noe om en smitte til man er bedre kjent og det er aktuelt med intim kontakt. Er man klar over at man har en kjønnssykdom, er det beste rådet og være åpen om det. Om ikke, vil det sannsynligvis falle tilbake på en selv med at den andre føler seg lurt, ser på det som en løgn og tilliten kan bli borte.

LES OGSÅ: Symptomene du ikke bør ignorere

Dette beskytter kondom mot

Medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og samfunn, Marius Johansen.  Foto: Kai Myhre
Medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og samfunn, Marius Johansen. Foto: Kai Myhre Vis mer

Medisinskfaglig ansvarlig lege ved nettsiden Sex og samfunn, Marius Johansen, mener folk flest har blitt flinke til å si i fra om sykdommer.

- Det kan føles ubehagelig og flaut, men tenk om du var i den andres sko. Da vil man helst vite, så man kan gjøre noe med det. De siste årene har folk blitt flinkere både til å teste seg og si i fra.

Herpes kan gi rødt utslett ulike steder på kroppen, og er noe mange prøver å skjule. Det er likevel viktig å huske på at man er lovpålagt å si i fra om flere sykdommer.

- Klamydia, gonoré, syfilis, hiv og hepatitt er alle infeksjonene som kan gi alvorlige konsekvenser for den som blir smittet. Derfor er man pliktet å si i fra til partner om disse, sier Johansen.  

Han forteller at kondom beskytter mot klamydia, gonoré og mykoplasma, men at man ved gonoré også må bruke beskyttelse ved oralsex.

- Kondom hjelper nødvendigvis ikke mot herpes og kjønnsvorter. De beskytter ganske bra, men det er fortsatt hud som møter hud og det kan da smitte. Har du ikke herpes-utbrudd, regnes du ikke som smittsom.

LES OGSÅ: Slik sier du nei til sex uten kondom

Lær om din egen sykdom

Dating coach og forfatter Torkel Guttormsen mener det første man må gjøre er å utdanne seg selv om sykdommen, for så å kunne svare på spørsmål den andre parten måtte ha.

- Det første steget, uansett hvilken situasjon man er i, er selvsagt å oppsøke behandling for sykdommen. Samtidig må man utdanne seg selv på hva den er, hvordan den påvirker kroppen, hvordan den smitter og hva man burde være obs på i forhold til eventuelle partnere. Dersom man ikke har full kontroll på dette, vil det også gjøre det mer utfordrende å snakke om dette med eventuelle nye partnere.

SNAKK MED LEGE: Behandling er selvsagt første punkt, dernest å være best mulig informert om sykdommen slik at du saklig kan informere andre som påvirkes.  Foto: Shutterstock / Alexander Raths
SNAKK MED LEGE: Behandling er selvsagt første punkt, dernest å være best mulig informert om sykdommen slik at du saklig kan informere andre som påvirkes. Foto: Shutterstock / Alexander Raths Vis mer

Guttormsen tror at hvis man legger kortene på bordet og er ærlig om tilstanden, vil flere ha forståelse.

- Noen mennesker vil nok reagere negativt på slike nyheter og trekke seg unna, mens andre er mer villig til å håndtere dette sammen med sin partner. Avhengig av hvilken sykdom det er finnes det ulike måter å forholde seg til problemet på som kan eliminere eller i hvert fall kraftig redusere faren for smitte.

LES OGSÅ: 4 kjønnssykdommer svært mange får

- En stor tillitserklæring

Ingen ønsker å bli smittet av en kjønnssykdom, og mange kan bli skeptiske når det kommer til mer alvorlige sykdommer som hiv.

- Når folk forteller en potensiell partner at de er positive, er det en ufattelig stor tillitserklæring, sier styreleder i Hiv Norge Leif-Ove Hansen.

Han mener mange har utdatert informasjon når det gjelder denne sykdommen.

- I utgangspunktet er over 90 prosent av de som har HIV i Norge på behandling. Når denne fungerer optimalt blir man ansett som smittefri, og kan ikke overføre viruset til andre. Så lenge man bruker kondomer, har man ikke noe annet enn et moralsk ansvar for å dele diagnosen.

LES OGSÅ: Har kjæresten din fått en kjønnssykdom?

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er tatt frem igjen for nye lesere. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer