Parforhold:

Har du en venninne som prioriterer kjæresten foran alt?

Til og med de sterkeste vennskap blir satt på prøve når den ene får seg en kjæreste. Plutselig er man ikke hverandres nummer én, og det kan være tøft.

PARFORHOLD: I psykologien kalles forelskelse for en mild psykose – noen fokuserer kun på kjæresten, og glemmer alt annet. FOTO: NTB Scanpix
PARFORHOLD: I psykologien kalles forelskelse for en mild psykose – noen fokuserer kun på kjæresten, og glemmer alt annet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det skjer noe med oss når vi blir forelsket. Man havner gjerne i en slags «boble», hvor alt man klarer å fokusere på er kjæresten, enten man vil det eller ei. Noen påstår at de aldri skal bli den personen, men så har mange en tendens til å havne der likevel.

Også står vennene igjen på sidelinjen. Det kan være ganske tøft å miste bestevennen sin til en ny person, spesielt hvis forholdet blir altoppslukende.

FORELSKELSE GJØR NOE MED DEG: Mange går inn i en boble når forelskelsen oppstår, ifølge Mariann Marthinussen, som jobber som terapeut og coach. FOTO: Fredrikke Wetherilt
FORELSKELSE GJØR NOE MED DEG: Mange går inn i en boble når forelskelsen oppstår, ifølge Mariann Marthinussen, som jobber som terapeut og coach. FOTO: Fredrikke Wetherilt Vis mer

– I psykologien pleier vi å kalle forelskelse for en mild psykose, fordi vi blir betatt og kanskje føler oss virkelig sett og hørt. Vi speiler ofte våre egne idealer og ønsker i den andre – det er besnærende, og kan skape avhengighet. Forelskelse stimulerer dype krefter i oss, den gir gjensvar på lengsler og drømmer, og nye håp stiger til overflaten, sier Mariann Marthinussen.

Hun jobber som terapeut, coach, faglig veileder og underviser i Transpersonlig psykologi.

– Mange går inn i en boble når forelskelsen oppstår. Også fordi det er ingen som ønsker å ødelegge det gode, og få kritiske spørsmål til dette vakre de nå opplever.

LES OGSÅ: Valg av kjæreste kan avsløre mye – om deg!

Forelskelse setter i gang sterke kjemiske reaksjoner i kroppen

Det skjer en sterk kjemisk reaksjon i kroppen når vi blir forelsket, og den overstyrer all logikk og rasjonalitet. Det er en type avhengighet vi opplever, som gjør at vi kan bli egoistiske og selvsentrerte når vi er sammen med en ny kjæreste, ifølge Marthinussen.

– Vi får stimulert alt som skaper lykkehormoner, oxytocin og endorfiner, som gjør oss høye på livet. Dette er det vanskelig å velge vekk, for det er så sterkt. Det er vanskelig for en venn å konkurrere mot dette.

– Det å bli forelsket er en veldig intens og overveldende følelse – spesielt i starten. At man mister en venn for en liten periode under nyforelskelsen, er helt naturlig og nødvendig for at kjæresteforholdet skal kunne utvikle seg. Som venn bør man klare å akseptere dette, sier psykologspesialist Kari Wierød.

Når vennen får seg en kjæreste, vil vennskapet endre seg uansett, fordi det er en ny person som skal inn i relasjonen.

Vennskapet vil endre seg på flere måter, både mengden på samværet, og hvordan man treffes. Men det betyr ikke at vennskapet skal nedprioriteres, sier Wierød.

LES OGSÅ: Er venninnen din en energityv?

Hva gjør du når du savner vennen din, som kun bruker tid på kjæresten?

Når den første, stormende forelskelsen har lagt seg, og noe av intensiteten avtar, vil man begynne å komme tilbake til seg selv igjen. Men hos noen, finnes det frykt.

– Noen blir redde for å miste kjæresten om de slipper opp taket, og blir litt mer selvstendig igjen. Her vil alle slags mønstre som er skapt i oss fra før bli aktivert, avhengig av hvor mye avvisning og selvstendighet vi er trent i å tåle. Om vi er redde for å bli alene, vil avhengigheten til en kjæreste kunne skape usunne bindinger, sier Marthinussen.

Men hva kan man som venn gjøre, om man savner vennen som er totalt oppslukt av kjæresten?

– Under den intense fasen kan en venn egentlig bare være der og lytte, slik jeg ser det. Inviter til gode samtaler og hyggestunder. Blir det for ekskluderende når vennen bare vil være med kjæresten, så bør man si fra om hva det gjør med han eller henne, sier Marthinussen.

Fortell om dine følelser, og hva denne situasjonen betyr for deg. Prøv å få til en åpen dialog uten anklagelser.

– Si noe om at du også har behov for alenetid med vennen din, eller forklar at du føler at du mister bestevennen din litt, sier Marthinussen.

– Du kan fortelle at du savner vennen din – det er få som blir sinte når noen sier at de savner en. Vær proaktiv; finn på noe hyggelig, og inviter gjerne kjæresten med. Vis forståelse for den nye situasjonen vennen din er i, men prøv også å finne ut hvordan deres vennskap skal fungere, forklarer Wierød.

LES OGSÅ: - Noen har så regulerte følelser at det er vanskelig å gi slipp

IKKE GLEM VENNENE: Selv om det er en fantastisk følelse å være forelsket, er det viktig å ikke glemme dine nære venner som alltid har vært der for deg. FOTO: NTB Scanpix
IKKE GLEM VENNENE: Selv om det er en fantastisk følelse å være forelsket, er det viktig å ikke glemme dine nære venner som alltid har vært der for deg. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Har dere ulike sosiale behov?

Noen par er ganske forskjellige på ulike måter, og mens noen har et stort behov for å være sosial, har andre mer behov for alenetid eller å være sammen med kun kjæresten.

– Jeg tror det er viktig å prøve å inkludere hverandre i hverandres vennegjeng. Introduser kjæresten din for vennene dine, men ikke glem å pleie vennskapene du hadde før kjæresten kom inn i bildet, sier Wierød, og fortsetter:

– Dersom både kjæresten og bestevennen går godt overens, er det veldig positivt. Men det er også viktig å sette av alenetid til venninnen, og gjøre ting dere gjorde sammen, før kjæresten kom inn i bildet.

Noen par kan også ha nytte av å oppsøke nye arenaer sammen, der man kan treffe andre par og danne nye vennskap sammen. Test ut forskjellige aktiviteter, dra på dansekurs eller matlagingskurs.

– Alle er forskjellige, det er derfor viktig å snakke med partneren om hvilke behov man har. Kanskje partneren din synes at det er befriende at du er sosial og liker å være med vennene dine, slik at han kan få alenetid. Vær åpen og ærlig mot hverandre – det er også med på å videreutvikle forholdet, sier Wierød.

LES OGSÅ: Ikke tro at forelskelsen varer evig!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer