Parforhold:

Har du en venninne som prioriterer kjæresten foran alt?

Til og med de sterkeste vennskap blir satt på prøve når den ene får seg en kjæreste. Plutselig er man ikke hverandres nummer én, og det kan være tøft.

PARFORHOLD: I psykologien kalles forelskelse for en mild psykose – noen fokuserer kun på kjæresten, og glemmer alt annet. FOTO: NTB Scanpix
PARFORHOLD: I psykologien kalles forelskelse for en mild psykose – noen fokuserer kun på kjæresten, og glemmer alt annet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det skjer noe med oss når vi blir forelsket. Man havner gjerne i en slags «boble», hvor alt man klarer å fokusere på er kjæresten, enten man vil det eller ei. Noen påstår at de aldri skal bli den personen, men så har mange en tendens til å havne der likevel.

Også står vennene igjen på sidelinjen. Det kan være ganske tøft å miste bestevennen sin til en ny person, spesielt hvis forholdet blir altoppslukende.

– I psykologien pleier vi å kalle forelskelse for en mild psykose, fordi vi blir betatt og kanskje føler oss virkelig sett og hørt. Vi speiler ofte våre egne idealer og ønsker i den andre – det er besnærende, og kan skape avhengighet. Forelskelse stimulerer dype krefter i oss, den gir gjensvar på lengsler og drømmer, og nye håp stiger til overflaten, sier Mariann Marthinussen.

Hun jobber som terapeut, coach, faglig veileder og underviser i Transpersonlig psykologi.

– Mange går inn i en boble når forelskelsen oppstår. Også fordi det er ingen som ønsker å ødelegge det gode, og få kritiske spørsmål til dette vakre de nå opplever.

LES OGSÅ: Valg av kjæreste kan avsløre mye – om deg!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer