Vagina

Har du fått en allergisk reaksjon nedentil etter sex?

Ifølge eksperten kan det skyldes kondomet dere har brukt.

HERPES OG KJØNNSVORTER: Det er mer vanlig enn vi tror at kvinner har herpes eller kjønnsvorter i underlivet ifølge ekspertene. Foto: Shutterstock / George Rudy
HERPES OG KJØNNSVORTER: Det er mer vanlig enn vi tror at kvinner har herpes eller kjønnsvorter i underlivet ifølge ekspertene. Foto: Shutterstock / George Rudy Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss er nok mer opptatt av hvordan huden i ansiktet vårt ser ut etter sex enn huden der nede gjør - han har tross alt ikke mascara i gnidd utover, bustete øyenbryn og skjolder!

Men huden der nede er faktisk ganske sensitiv, spesielt etter og under sex, noe som ofte - og lettere enn andre steder på kroppen - fører til diverse plagsomme problemer som krever mer enn bare sminkefjerner og en børste å fikse.

Vi har tatt en prat med ekspertene om hvilke problemer det er vanlig at kvinner opplever nedentil grunnet sex, hvorfor de oppstår, hva man kan gjøre for å unngå dem og hva man skal gjøre dersom uhellet allerede er ute.

LES OGSÅ: Slik holder du underlivet ditt friskt

- Det er langt fra uvanlig at kvinner opplever diverse plager i underlivet etter sex, noen ganger til og med uten å merke det. Skjeden prøver å beskytte seg mot noe den tror er farlig, noe som kan føre til plager, forteller Sissel Rostøl Bakken, psykiatrisk sykepleier ved sex og samfunn til KK.no og legger til: 

- Se og kjenn etter endringer. Dersom du merker at noe ikke er som det pleier eller du ofte har vondt under og etter sex, kan det være et tegn på at noe ikke er helt som det skal i skjeden. 

1. Allergisk reaksjon på kondomer/glidemiddel

Rostøl Bakken forteller at det blant annet ikke er uvanlig at noen kvinner er allergiske mot glidemiddel og diverse kondomer, spesielt de med latex. Merker du for eksempel at det svir og klør i vagina - kanskje til og med at det brenner litt under sex - etter at du har brukt en latex-kondom, er sannsynligheten stor for at du er allergisk mot latex.

- Latex er et stoff som mange kvinner reagerer på. Så dersom du opplever ubehag, svie, kløre eller utslett under og etter sex, etter å ha brukt en latex-kondom, er du nok allergisk mot latex. Da må du ikke bruke det neste gang, men heller ty til en latex-fri kondom, forteller Rostøl Bakken og legger til:

- Merker du likevel at det ikke blir bedre neste gang, kan det rett og slett være at du er allergisk mot glidemiddelet på kondomen. Glidemiddel skal være vannbasert når man bruker kondom, så dersom man selv tilsetter olje eller andre midler for å gjøre det våtere har man ikke bare kanskje ødelagt kondomets beskyttende funksjon, man kan risikere å lage irritasjon i skjeden. 

LES OGSÅ: 1 av 3 har dette viruset uten å vite det

2. Herpes

En annen vanlig plage en rekke kvinner opplever takket være sex - eller bedre sagt friksjonen sexen fører til - er herpes, forteller Rostøl Bakken.

- Det er høyere andel kvinner med herpes fordi vårt genitalia er mer mottakelig for smitte. Smitten får man seksuelt, fra slimhud til slimhud, og man kan potensielt ha herpesutbrudd i skjeden uten å vite om det, sier Rostøl Bakken og legger til:

- Derfor er det viktig at hvis man har smerte i skjeden under og etter samleie, at man avklarer og finner ut av hva det er. Og herpes gjør vondt i de aller fleste tilfeller. Spesielt i det første utbruddet. 

Rostøl Bakken får støtte fra Ellen Støkken Dahl som forteller at herpes er en smittsom virussykdom som de aller fleste er smittet med fra før av, før eventuelt sexen trigger den.

- Viruset lager små blemmer på huden i underlivet eller på leppene. Det finnes to ulike virus, begge kan gi plager i underlivet, sier Støkken Dahl og legger til:

- Tallene vi lener oss på hevder at 80 prosent har et av de to virusene. Det er altså vanligere å ha herpes enn ikke å ha det, of herpes er ikke farlig!

Men når du først er smittet med et av de to herpesvirusene som kan gi blemmer i underlivet, har du det hele livet forteller Støkken Dahl. Likevel får mange aldri plager med blemmer, og vet ikke en gang at de er smittet, mens andre kan være plaget med hyppige utbrudd.

- Årsaken til at man kan få herpes etter sex kan derfor være at man ble smittet med et herpesvirus man ikke var smittet med fra før. Det første utbruddet som oppstår etter smitte, er ofte det mest smertefulle. Herpesutbrudd trigges ofte i perioder med nedsatt immunforsvar, det er derfor herpesblemmene på munnen ofte kalles forkjølelsessår. Det er akkurat det samme som skjer i underlivet. Hvis man er syk får man lettere blemmer. 

LES OGSÅ: Er det greit å date når man har en kjønnssykdom?

- Hva kan man gjøre for å unngå å bli smittet? 

- Hvis man skal ha sex er det umulig å beskytte seg mot herpes. Man kan bli smittet med herpes av noen som ikke vet at de har det, og man kan være smittet uten å vite det selv. Siden det ikke er farlig, og siden de fleste har herpes fra før, er dette greit. Det er ikke verdens undergang med herpes. Det man godt kan unngå er å ha sex mens man har utbrudd, for da vet man at man er smittsom, sier Støkken Dahl og får støtte fra Rostøl Bakken:

- Tror du at du har herpes gå til legen og unngå å ha sex. Har du først fått diagnostisert herpes, bruker vi å behandle med medisiner som skal redusere plagene og forkorte varigheten av utbruddene, da man aldri blir kvitt herpes, sier Rostøl Bakken og legger til:

- Man kan også lindre smerter med salver og andre medikamenter, i tillegg til andre alternativer som grønnsåpebad.

- Hva går det ut på?

- At man lindre smertene med grønnsåpe bad. Man setter seg ned med underlivet i vann med grønnsåpe. Men det er de psykiske belastningene ved herpes som er større enn selve smertene, til tross for at det er vanligere enn de fleste tror!

UVISST SYKDOM: De fleste vet ikke at de har herpes i underlivet før de drar til legen.  Foto: Shutterstock / VGstockstudio
UVISST SYKDOM: De fleste vet ikke at de har herpes i underlivet før de drar til legen. Foto: Shutterstock / VGstockstudio Vis mer

3. Kjønnsvorter

En rekken av plagene som skyldes samleie er kjønnsvorter nok et vanlig tilfelle blant både kvinner og menn forteller Kristin Lyng, gynekolog ved Aleris medisinske senter på Frogner i Oslo.

- Kjønnsvorter er i hovedsak en seksuelt overførbar sykdom, men kan også smitte ved hud til hudkontakt. Det er særlig HPV virus 6 og 11 som forårsaker kjønnsvorter, forteller Lyng og legger til:

- Det finnes en rekke metoder å fjerne synlig kjønnsvorter på: kirurgisk, kryobehandling (bruk av flytende nitrogen), laser, kjemisk ved pensling, eller ved å kombinere metodene. I Australia har man startet tidlig med HPV vaksine og har allerede publisert studier som har vist betydelig reduksjon av forekomsten av kjønnsvorter.

Lyng får medhold av Rostøl Bakken som også forteller at kjønnsvorter hører til i kategorien HPV, men at det ikke må forveksles med kreft, slik det blir i dag.

LES OGSÅ: Kjønnsvorter: Dette bør du vite om sykdommen

- Det finnes mange typer HPV-virus, hvor kjønnsvorter er en av dem. Men de er ikke kreft og ikke farlige. Har du fått kjønnsvorter så blir du som regel immun etter cirka et halvt år. Man tror også at man ikke kommer til å se så mye mer kjønnsvorter fremover takket være den nye HPV-vaksinen.

- Hva kan man gjøre for å unngå å få kjønnsvorter?

- Det å ta vaksinen er selvfølgelig prioritet. Når det kommer til både herpes og kjønnsvorter, så vil ikke kondom hjelpe så lenge den ikke dekker det området du har herpes eller kjønnsvorter på. Den beste måten å unngå å smitte noen på vil enkelt og greit være å ikke ha sex når man har utbrudd, sier Rostøl Bakken og fortsetter: 

- Har man kjønnsvorter i skjeden så vil jo en kondom dekke. Det samme gjelder dersom han har kjønnsvorter på penis. Men det vil nok likevel være smertefullt. Så det er best å behandle seg først, kvitte seg med dem og så ha sex. Vortene kan også bli borte av seg selv, men det beste er jo å behandle dem vekk så fort som mulig. 

4. Vaginal irritasjon 

Og til slutt, vaginal irritasjon. En mildere variant enn kjønnsvorter og herpes, men plage som kan være utrolig irriterende og pågående. For ikke å nevne plagsom og illeluktende!

- Vaginal irritasjon kan være en følge av endringer av bakteriefloraen i skjeden. Ubalansen kan bla oppstå ved hyppig vasking med såpe, antibiotika, eller ved langvarige blødninger, til og med ved sex, forteller Lyng og legger til:

- Forstyrrelse i vaginalfloraen, som medfører forandringer i surhetsgraden, gjør det lettere for sopp og bakteriell vaginose å utvikle seg, noe som kan være utrolig pågående hos mange kvinner.

LES OGSÅ: Symptomene du ikke bør ignorere

- Hvordan kan man unngå vaginal irritasjon? 

- Sur pH opprettholdes av melkesyrebakterier og tarmen er viktigst reservoar for melkesyrebakterier som migrerer til vagina. Det er også derfor at pasienter med tarmsykdommer kan ha hyppigere plager med vaginal flora. Sur pH vil opprettholder en normal vaginal flora og dermed bidra til å beskytte mot eventuelle bakterier som kan forårsake alvorlig infeksjon i genitale organer.

I tillegg til å sørge for å få i seg melkesyrebakterier, er det også en god ide å ikke overvaske seg nedentil med såpe, i tillegg til for eksempel å være nøye på å bytte ut tamponger regelmessig dersom man bruker det. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer