Separate soverom:

Har du flyttet ut fra soverommet kreves det litt ekstra innsats i parforholdet

God søvn er viktig, men det er også nærheten i parforholdet. Heldigvis kan det, med litt innsats, kombineres.

SØVN UTEN FORSTYRRELSER: For noen blir den beste løsningen på søvnproblemer å flytte inn på et eget soverom, men ekspertene påpeker at det kan kreve litt ekstra innsats om forholdet ikke skal ta skade. FOTO: NTB Scanpix
SØVN UTEN FORSTYRRELSER: For noen blir den beste løsningen på søvnproblemer å flytte inn på et eget soverom, men ekspertene påpeker at det kan kreve litt ekstra innsats om forholdet ikke skal ta skade. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

God søvn er viktig for både helse og velvære og det kan til og med gagne parforholdet. Det er imidlertid samtidig slik at en del har vanskelig for å sove godt hele natten gjennom, og det kan skyldes nettopp den som ligger ved siden av. Snorking, bevegelse, prating og dynestjeling kan være grunnen til at en av partene til slutt ser seg nødt til å flytte inn på gjesterommet.

Kate Elin Søyland er samlivsterapeut og daglig leder ved privatpraksisen Åpen Dialog i Sandnes. Hun møter mange par som har valgt å ha hvert sitt soverom, og påpeker at denne løsningen fordrer at det er god dialog og åpenhet i forholdet.

- Dersom det er en løsning som blir valgt når forholdet er veletablert og gjerne med hverdagsslitasje, kan effekten bli negativ selv om intensjonen er ubetinget positiv – for eksempel bedre kvalitetssøvn, sier hun.

Hun forteller at blant parene hun møter er løsningen ofte kun ønsket av én part i forholdet, men litt motvillig akseptert av den andre. Noen kan velge å ha separate rom i en småbarnsperiode der barnet fortsatt ikke sover alene, men hun påpeker at det i den perioden ofte vil være enda mindre nærhet i forholdet.

- Mange par forteller også at sexlivet går nedover i småbarnsfasen så det er en kjent utfordring for mange par. Dersom det løses med separate soverom kan den ene parten oppleve det som en avvisning - selv om den andre gjerne bare har et desperat behov for bedre og sammenhengende søvn uten for eksempel snorkelyder.

LES OGSÅ: 750 000 har alvorlige søvnproblemer

Kan være en god løsning

Sexolog Siv Gamnes påpeker at god søvn er viktig, og at det også gå negativt utover forholdet om du våkner lite uthvilt hver morgen. Hun har møtt mange par som har valgt å ha separate soverom på grunn av søvnforstyrrelser.

- Ja, absolutt. Det er mange som sliter med det, sier hun.

Men for at det ikke skal gå negativt utover forholdet forutsetter det at intimiteten som vanligvis skjer på soverommet likevel opprettholdes.

- Man må jo være ekstra oppmerksom på å være intime ellers, men samtidig så kan det for eksempel løses ved at man legger seg sammen først. At man har litt kosetid, snakker sammen og kanskje har sex, før man går og legger seg hver for seg. Det er flere måter å løse det på. Det trenger ikke bety at forholdet går mot slutten, men det kan kreve litt mer planlegging, sier Gamnes.

LES OGSÅ: - Vi vet at mange sover dårligere når de sover sammen med noen

God søvn er godt for forholdet

For om partneren din forstyrrer søvnen, er det samtidig viktig å gjøre tiltak som kan hjelpe begge med nattesøvnen, mener hun.

- Det positive med å ha separate rom er jo at om du er plaget, for eksempel av snorking, så kan det også gå utover overskuddet og lysten til å være intim, påpeker hun.

Dermed kan separate soverom til og med styrke forholdet – sett at dere er bevisste på at dere med det mister en plass som er viktig for følelsen av nærhet i mange parforhold. Gamnes møter mange par som har snakket lite sammen om løsningen og dermed kan det bli konflikt og vonde følelser.

- Det kan være at den ene bare har tatt dyna med seg og flytta, noe som kan skape en panikkfølelse hos den andre. Eller det kan være at man ikke har tatt hensyn til dette med intimitet, slik at avstanden etter hvert bare blir større og større.

LES OGSÅ: Hvorfor har menn vanskelig for å snakke om følelser?

Ofte ikke enighet om soveromsordningen

Separate soverom er et vanlig tema i terapirommet, forteller Søyland, og grunnen til at det blir problemer er at kun én av partene egentlig er fornøyd med løsningen. En løsning på dårlig søvn går dermed fort over i dårlig stemning og kjefting som følge av lite nærhet og en følelse av avvisning.

- Eller en mer taus og trykkende stemning, eller at den parten som føler seg forvist til eget soverom trekker seg bort fra partneren og bruker heller sin energi og lidenskap andre steder, som jobb og karriere. Dette går igjen utover kommunikasjonen i forholdet som er viktig for å løse opp i små og større hverdagsfloker, sier hun.

Hun påpeker at det at den andre parten ikke protesterer ikke nødvendigvis betyr at vedkommende er enig i beslutningen.

- At det er en løsning som blir valgt i en samlivskrise tenker jeg er mer naturlig. Men uavhengig av grunn - dersom det ikke blir etablert mens paret er kjærester så vil jeg si at det generelt bør ses på som et faresignal for intimiteten i forholdet, både den fysiske og emosjonelle livsviktige nærheten paret trenger for å føle tilknytning og trygghet som kjærester, sier hun.

PLAGSOMT: Å ikke få sove på grunn av snorking er slitsomt. FOTO: NTB scanpix
PLAGSOMT: Å ikke få sove på grunn av snorking er slitsomt. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Kan være lettere tidlig i forholdet

Samtidig påpeker hun at de som tar med dette temaet til henne også er par der en eller begge opplever det som et problem.

- Synes begge det er en glimrende ide med separate soverom skal verken terapeuter eller andre legge seg opp i det. Vi er ulike. Men generelt er det et faresignal ut fra mine erfaringer i terapirommet.

Om ordningen etableres tidlig i forholdet, kan det også være lettere å holde på intimiteten, mener Søyland. Da man vi gjerne et mer aktivt kjæresteliv der man naturlig finner tid til nærheten.

- Det kan også være positivt dersom det er avgrenset i tid, for eksempel én til to måneder, med en evaluering og åpen dialog. Vær bevisst den beslutningen dere har tatt og hvilken betydning det har og kan ha heller enn å tenke at «det bare ble sånn».

- Noen sier sågar det det skaper et savn etter mer nærhet enn da de hadde felles rom - noen praktiserer da en kombinasjon. Men den store utfordringen er når partene ikke er enig i løsningen. Da er det viktig å prate om det istedenfor å bare «skylde på snorkingen» og legge temaet dødt hver gang den andre forsøker å få til en dialog, sier Søyland.

LES OGSÅ: Britisk søvnforsker: - Ja, kvinner trenger mer søvn enn menn

Sørg for egen seng

Sliter dere med å sove sammen er dere altså ikke alene, og det er selvsagt også ting som kan prøves før dere tar steget og deler dere. Søvnterapeuten Michael Rasmussen har tidligere påpekt viktigheten av å ha individuelt tilpasset madrass, dyne og pute - altså hvert deres sett.

- Du skal ikke gjøre kompromisser på det, har han tidligere sagt til KK.no.

- Noen skal ha myk madrass og noen skal ha hard madrass. Ta gjerne med deg madrassen hjem og test den ut i 14 dager, råder han.

Det finnes også råd mot snorking. Hos voksne er den vanligste grunnen til snorking overvekt og dermed kan det å gå litt ned i vekt hjelpe. Hos andre kan det være aktuelt med en operasjon, eller det kan hjelpe å stumpe røyken eller bare å sove på siden.

Rasmussen har også påpekt at det å stresse over dårlig søvn sjeldent hjelper. Kommer det høye snorkelyder fra den andre siden av sengen kan det hjelpe å rett og slett ikke tenke så mye på det.

- Snorking er ikke godt for søvnen. Det er vanskelig å gjøre noe med, men når du har en partner som snorker er det lett og bli frustrert, har han sagt.

- Prøv å slappe av og aksepter at sånn er det.

LES OGSÅ: Marit sluttet å puste 60 ganger i løpet av en time

LES OGSÅ: - Å ta igjen søvn er veldig vanlig, men kan føre til problemer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer