Finne Drømmemannen

Har du funnet den rette? Det er spesielt fire ting dere bør snakke om før dere gifter dere eller får barn

- Under forelskelse vurderer man sin utkårede som den eneste rette og man kan ha utfordringer med å tenke klart, sier sexolog.

PARFORHOLD: Å være forelsket er ikke bevis nok på at dere er perfekt for hverandre. Foto: Shutterstock / George Rudy
PARFORHOLD: Å være forelsket er ikke bevis nok på at dere er perfekt for hverandre. Foto: Shutterstock / George Rudy Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til nå har du sikkert skjønt at virkeligheten sjeldent er som eventyrene du hørte som liten pike, der prinsen kommer ridende inn på sin hvite hest. For selv om du naturligvis synes at kjæresten din er fantastisk, må du likevel spørre deg selv; er han egentlig den rette?

Og det er slett ikke et dumt spørsmål å stille. For hvis dette er mannen som skal bli far til dine barn kan det være greit å vite at du tåler trynet hans når forelskelsen har gått over.

LES OGSÅ: - Hvis du lurer på om det er den store kjærligheten, så er det ofte ikke det

– Jeg tror det kan være lurt å bli skikkelig kjent med hverandre før man tar avgjørelser med endringer for livet. Samtidig er det ingen mal for dette, det kan føles riktig der og da, sier Ulla Aasland som er sexologisk rådgiver med privatpraksis i Porsgrunn, til KK.no.

– Det kan være at man endrer mening og ser hverandre i et annet lys etterhvert som årene går i et forhold. Derfor bør man prate sammen og gjøre avtaler i starten av et forhold, legger hun til.

LES OGSÅ: Fant drømmemannen på Tinder

Forelskelsen kan svekke fornuften

Det er nettopp det som er utfordringen med en forelskelse – den gjør oss «blind». Det skaper en avstand mellom følelser og fornuft, og vi har dermed vanskeligere for å se vår partners dårlige sider, eller vi legger mindre vekt på de områdene der vi er svært ulike. 

– Er man forelsket er det mye som kan kjennes riktig «in the heat of the moment». Under forelskelse vurderer man sin utkårede som den eneste rette og man kan ha utfordringer med å tenke klart, forklarer hun.

Men forelskelsen varer ikke for evig. Etter hvert stilner den og går over i det som virkelig er kjærlighet – forhåpentligvis. Det er først da du vil se at partneren din, som alle andre mennesker, slett ikke er perfekt. Spørsmålet er bare om forskjellene mellom dere er så store at det kan skape problemer.

TOÅRSREGEL: Forelskelsen varer ikke for evig, derfor bør man ofte ha vært sammen i rundt to år før man tar steget inn i familieforøkelse eller giftermål. Foto: Shutterstock / photoagent
TOÅRSREGEL: Forelskelsen varer ikke for evig, derfor bør man ofte ha vært sammen i rundt to år før man tar steget inn i familieforøkelse eller giftermål. Foto: Shutterstock / photoagent Vis mer

Eva Tryti, som er psykolog, parterapeut og forfatter, synes at man helst bør være sammen i rundt to år før man lager barn og gifter seg. Dette er for at man best skal kunne få et realistisk bilde av partneren og forholdet.

– Toårsregelen dreier seg om at man skal ha landet fra forelskelsen, og gjerne ha vært igjennom noen runder med krangel og forsoning. Dette kan man ikke forte seg igjennom. Det tar den tiden det tar, sier hun til KK.no.

Dersom man er i 30-årene og kjenner klokka tikke vil man jo ikke «kaste bort tiden» på en partner som har helt andre mål i livet, derfor burde vi tidlig bli kjent med en ny kjærestes bakgrunn, verdier i livet, interesser og livsstil. 

– Forskning viser nemlig veldig klart at jo likere bakgrunn og verdier vi har, jo enklere er det å få forholdet til å lykkes over lang tid, sier hun og legger til: 

– Jeg ville også ganske tidlig prøvd å finne ut om vi hadde omtrent like seksuelle behov til vanlig, her kan man bli lurt i forelskelsesfasen. Og undersøkt behovet for å være alene, for å være sosial, og hvor tett den nye kjæresten ønsker å være til opprinnelsesfamilien sin.

Dette er de viktigste temaene å ta opp

Ingeborg Reber, parterapeut hos Parterapeut.no, sier til KK.no at mange par klarer seg fint selv om de velger å flytte sammen tidlig, men når det kommer til giftemål og barn tror også hun det er lurt å vente litt.

– Det som krever en veldig stor omstilling er å gå fra å bare være et par til det å få barn. Den er vanskelig hvis man ikke har vært sammen så lenge, og ikke er trygge nok på hverandre, eller ikke kjenner hverandres familier, forteller Reber. 

TA PRATEN: Barn, økonomi, livsverdier og religion er noen av temaene dere gjør lurt i å snakke om. Foto: Shutterstock / Jacob Lund
TA PRATEN: Barn, økonomi, livsverdier og religion er noen av temaene dere gjør lurt i å snakke om. Foto: Shutterstock / Jacob Lund Vis mer

LES OGSÅ: Er du og kjæresten rake motsetninger?

Hun mener det er en stor fordel å ha truffet hverandres familier, fordi man ofte kommer fra ulike tradisjoner og familiekulturer. Selv om motsetninger ofte tiltrekker hverandre, kan det også skape konflikt. 

– Alle forskjeller er berikende hvis man kan respektere dem, man må ikke være helt like og enige i alt. Spørsmålet er om man kan skape et trygt parforhold der det er rom for ulikheter, der det er helt ok at en for eksempel er konfliktsky og en er konfronterende, forklarer hun. 

Reber mener det er spesielt fire temaer alle par gjør lurt i å snakke om før de bestemmer seg for at det skal være dem for alltid:

1. Barn: Det største spørsmålet er «vil dere ha barn»? Og når i livet ønsker man barn? Hvis du finner ut senere at den ene ikke vil ha barn så har man et problem. 

2. Økonomi: Har dere nogen lunde samme forventninger til forbruk, sparing og investering? Dette kan ofte være en kilde til konflikt.

3. Religion og livssyn: Den ene er religiøs og den andre er ateist. Den ene vil at barna skal døpes, den andre ønsker det ikke. Et forhold kan fungere fint selv om den ene er religiøs og den andre ikke er det, men det er alltid lurt å snakke om. 

4. Moral og verdier: Grunnleggende ting som for eksempel ærlighet og pålitelighet. Og herunder også hva dere regner som utroskap. 

– Når det gjelder utroskap er folk veldig forskjellige, så her må man ha noen regler. Er det ok å flørte litt, eller synes den andre at dette er grusomt? Og er det ok å fortsatt være venner på Facebook med en tidligere elsker? Dette er noe som ofte kommer opp i parterapi hos meg, forteller Reber.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer